ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

H γιορτή του οσίου κυρ-Ιωάννου του Ξένου στην Ιερα Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Το εσπέρας της Δευτέρας 19ης Σεπτεμβρίου 2022, παραμονής της εορτής του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών κυρ-Ιωάννου του Ξένου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο ιδιωτικό Ιερό Ναό της οικογένειας Γεωργίου και Ειρήνης Κατικά, πολύτιμων συνεργατών της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Συμμετείχαν κληρικοί της Μητροπόλεώς μας και πολλοί πιστοί, ενώ, με την εντολή του Μητροπολίτου μας, τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Καμηλάκης.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Πρόδρομος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους κτήτορες του Ναού, Γεώργιο και Ειρήνη Κατικά, όλους τους παρισταμένους κληρικούς και πιστούς, καθώς και τον κ. Ευάγγελο Καπαϊδονάκη, Διευθυντή της Σχολής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας και τα μέλη της χορωδίας της, που, υπό τη διεύθυνσή του, απέδωσαν τους ύμνους του Εσπερινού.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πολυτίμητη προσφορά του Οσίου Πατρός ημών κυρ-Ιωάννου του Ξένου, του μεγάλου αυτού Ιεραποστόλου και Ιεροκήρυκος της μεγαλονήσου Κρήτης, και ιδιαίτερα του νομού μας, και προέτρεψε όλους τους ανθρώπους να εμπνεόμαστε από το παράδειγμα, την αποφασιστικότητα και τη σταθερότητα του Οσίου, ο οποίος δεν κάμφθηκε και δεν φοβήθηκε, αλλά εκπλήρωσε την αποστολή του και το χρέος του υπέρ της Εκκλησίας και της Πατρίδος μας.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, οι κτήτορες του Ιερού Ναού προσέφεραν εόρτιο κέρασμα προς όλους.

Το ίδιο βράδυ, ο Μητροπολίτης μας παρέθεσε δείπνο ευχαριστίας στη Θεατρική Ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Με τον τρόπο αυτό, ο Ποιμενάρχης μας θέλησε να ευχαριστήσει τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας για το πολύτιμο έργο τους, να τους συγχαρεί για την τελευταία παράσταση με τίτλο «Δροσουλίτες», η οποία ανέβηκε την 4η και την 5η Σεπτεμβρίου 2022, στο θέατρο «Ερωφίλη» της Φορτέτζας Ρεθύμνου, και να τονίσει τη σημασία και την αξία της συνέχισης αυτού του έργου, που επιτελείται με την αξιοποίηση των χαρισμάτων μιας ομάδας πενήντα περίπου ανθρώπων που κάνουν περήφανο τον τόπο μας και τιμούν τη Μητρόπολή μας με την αγάπη και την προσφορά τους.

Το πρωί της Τρίτης 20ής Σεπτεμβρίου 2022, ανήμερα της εορτής του Οσίου Πατρός ημών κυρ-Ιωάννου του Ξένου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία και ευλόγησε τους άρτους, στον φερώνυμο Ιερό Κοιμητηριακό Ναό της Ενορίας Μυριοκεφάλων.

Στην προσλαλιά τους προς το εκκλησίασμα, ο Επίσκοπός μας αναφέρθηκε στον Όσιο Ιωάννη και στην πολύτιμη μαρτυρία, διακονία και προσφορά του στην Τοπική μας Εκκλησία, στο νομό Ρεθύμνης και σε όλη την Κρήτη. Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ιδιαίτερα την παρακαταθήκη του Οσίου κυρ-Ιωάννου του Ξένου για την περιοχή, όπου, στις αρχές του 11ου αιώνα, ίδρυσε την Ιερά Μονή Μυριοκεφάλων, αφού πρώτα, με αποκάλυψη του ουρανού, ανεύρε την θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγίας Αντιφωνητρίας.