ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

H Κοινωνική Υπηρεσία Δ. Ρεθύμνης απαντά στην αναφορά της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη φιλοξενία παιδιών ΑμεΑ στους δημοτικούς παιδικούς Σταθμούς

Η Δημοτική Παράταξη της Νέας Αντίληψης, σεβόμενη τα εμπιστευτικά έγγραφα και την προσωπικότητα των παιδιών, αρνείται σθεναρά να εμπλακεί σε «ανθρωποφαγίες» στον βωμό εντυπώσεων, αποκαλύπτοντας προσωπικά δεδομένα τα οποία, όπως συμβαίνει σε κάθε επαρχιακή πόλη, «φωτογραφίζουν» ένα παιδί. Οφείλουμε παρόλα αυτά  να αποκαταστήσουμε την αλήθεια σε σχέση με τις ανακριβείς ανακοινώσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η προσθήκη της Επιτροπής  στον Κανονισμό Λειτουργίας των Παιδικών μας  Σταθμών υφίσταται από τον Μάιο του 2023, έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και  έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πρακτικά, η Επιτροπή προσομοιάζει τις Επιτροπές του ΚΕΔΑΣΥ που λειτουργούν ακριβώς έτσι, βάση στοιχείων και εισηγήσεων από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Δυστυχώς, το ΚΕΔΑΣΥ δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάζει παιδιά κάτω των 4ων ετών και αυτό το κενό της μέριμνας από το Κεντρικό Κράτος καλούμαστε να καλύψουμε.  

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν τη σύσταση της Επιτροπής, προηγήθηκε εκτενής κουβέντα με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Αυτισμό, όπου λάβαμε σοβαρά υπόψη την άποψή τους και ενσωματώσαμε τις υποδείξεις τους. Η γνώμη τους  ήταν επί της αρχής να υπάρχει η Επιτροπή, καθώς βοηθά τα παιδιά.

Η τωρινή εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο αφορά απλά την αντικατάσταση μελών καθώς είχαμε αλλαγή παιδίατρου, πρόσληψη ψυχολόγου ειδικά για τους Παιδικούς Σταθμούς, Βρεφονηπιοκόμο με Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στην Ειδική Αγωγή κτλ.

Ο Δήμος Ρεθύμνης είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμος της Ελλάδας που έχει ιδρύσει Βρεφονηπιακό Σταθμό Ολοκληρωμένης Φροντίδας που προβλέπει κι έχει τις εγκαταστάσεις για τμήμα ΑμΕΑ, και έχουμε προσλάβει  εξειδικευμένο προσωπικό για  τη λειτουργία του,  στη  φιλοσοφία του να μην περιθωριοποιούμε τα παιδιά αλλά να τα ενσωματώνουμε με συνδιδασκαλία κάποιες ώρες της ημέρας με τα παιδιά στα τυπικά τμήματα που στεγάζονται στον Σταθμό Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Δυστυχώς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει μεγάλη απροθυμία των γονέων να φοιτήσουν τα παιδιά τους εκεί, παρότι πολλά έχουν ήδη και πιστοποίηση αναπηρίας ΚΕΠΑ, και συχνά με μεγάλο ποσοστό. Καθώς λοιπόν δεν μπορούμε να τους το επιβάλουμε, προσπαθούμε με την ενεργοποίηση αυτής της Επιτροπής να τους ωθήσουμε να ζητήσουν εξειδικευμένη βοήθεια από ειδικούς επιστήμονες  Αναπτυξιολόγο, Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγο, Λογοθεραπευτή κλπ). Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι η Κοινωνική μας Υπηρεσία συμβάλει και στην αναζήτηση και εξασφάλιση συνεδριών που προσφέρονται δωρεάν ,σε κρατικές και δημοτικές δομές, για τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και αντικειμενικές δυσκολίες.

Η Επιτροπή λοιπόν, σε καμιά περίπτωση δεν αποκλείει παιδιά. Έχει χαρακτήρα υποστηρικτικό για τα παιδιά και συμβουλευτικό για τις οικογένειες. Είναι γεγονός,  πως  παιδί με αναπτυξιακές διαταραχές, εάν ενταχθεί σε ένα τμήμα 25 παιδιών, συχνά δυσκολεύεται να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει το 9ωρο ημερήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα τη δική του ταλαιπωρία αλλά και τη διατάραξη της συνολικής λειτουργίας του τμήματος.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για πρόσληψη 28 εκπαιδευτικών για την πλήρη κάλυψη την αναγκών των παιδιών που χρειάζονται παράλληλη στήριξη,  με ίδια έσοδα του Δήμου, πρακτικά είναι όχι μόνο υπερβολικά κοστοβόρα, αλλά και χρονοβόρα χωρίς να είναι βέβαια εξασφαλισμένη η εξεύρεση του συγκεκριμένου εξειδικευμένου προσωπικού. Για να γίνει κατανοητή η τάξη μεγέθους, επιτρέψτε μας να επισημάνουμε ότι  σήμερα υπηρετούν 59 εκπαιδευτικοί στους 9 Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου, που σημαίνει  αύξηση στη μισθοδοσία της τάξεως του 50%. Κάποιες άλλες προτάσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση παρότι ήδη έχουν λάβει χώρα από την Κοινωνική Υπηρεσία από πέρσι, τις είδαμε θετικά και δεχτήκαμε αναντίρρητα να τις επαναλάβουμε.

Σαφώς και είναι επιτακτική η ανάγκη χρηματοδότησης από το Κεντρικό Κράτος προσλήψεων προσωπικού για παράλληλη στήριξη στους Παιδικούς Σταθμούς, όπως γίνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες των παιδιών στην Α’βαθμια και Β’βαθμια εκπαίδευση. Γι αυτό άλλωστε συνεχίζουμε, ως Δήμος,  να προσπαθούμε και να ασκούμε πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσο όμως αυτό το αίτημα παραμένει ανεκπλήρωτο, είναι αδήριτη η ανάγκη να λειτουργούμε με ασφάλεια τους Παιδικούς του Δήμου μας, να εξασφαλίζουμε ποιοτικό, δημιουργικό χρόνο σε όλα τα παιδιά και να παρέχουμε  εκπαιδευτικό πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και η αποτίμηση της παρουσίας του καθενός μας στα δημοτικά πράγματα κρίνεται από τις πράξεις μας και την αποτελεσματικότητά μας.

Θα παρακαλούσαμε τους συναδέλφους της Λαϊκής Συσπείρωσης πριν εξαπολύσουν λάσπη, να είναι καλύτερα ενημερωμένοι, αντί να παραθέτουν ανακρίβειες περί επίπληξης της Υπηρεσίας από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη το οποίο  επικαλούνται είναι ένα διερευνητικό αρχικό έγγραφο, που στηρίζεται αποκλειστικά  στις απόψεις του γονέα και σε καμία περίπτωση δεν είναι η τελική γνώμη του Συνηγόρου του Πολίτη για το Δήμο  Ρεθύμνης.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου απάντησε λεπτομερώς και με σοβαρά επιχειρήματα και αποκατέστησε την αλήθεια. Γι’ αυτό εξάλλου, ουδέποτε λάβαμε μετά την απάντηση μας κάποια επιπλέον υπόδειξη ή σύσταση από τον Συνήγορο του Πολίτη.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Δρ Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής
Δήμου Ρεθύμνης