ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

H «Νησιωτικότητα» στην 55η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν, με δυναμική συμμετοχή του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 55ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν), που πραγματοποιήθηκαν στην Χίο, στις 26 και 27 Απριλίου 2024, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Χίου. Την 1η ημέρα των εργασιών τους συνέδρους καλωσόρισαν ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. κ. Δημήτρης Συξέρης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου και Α΄ Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν., κ. Παντελής Λεγάτος.

Από το Δ.Σ. του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης  κ. Νίκος Ρεϊζάκης, καθώς και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου στη Γενική συνέλευση του ΕΟΑΕΝ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, κ. Εμμανουήλ Χλιαουτάκης.

 Χαιρετισμούς απηύθυναν στους συνέδρους η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Δόμνα Μιχαηλίδου με βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, με επιστολή την οποία ανέγνωσε ο κ. Ρεϊζάκης.

Στην συνεδρίαση ιδιαίτερα σημαντική ήταν η θεσμική παρουσία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Στέφανου Κασελλάκη, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νησιωτικότητας και τις ανάγκες στήριξης των νησιωτικών κοινωνιών. Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευε ο Ναύαρχος και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Αποστολάκης.

Χαιρετισμό και σημαντικά στοιχεία για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες της Κυβέρνησης αναφορικά με τη νησιωτικότητα, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης. Τους επίσημους χαιρετισμούς ολοκλήρωσαν ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Μασούτης και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ και Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής κ. Γιάννης Βουτσινάς.

Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης ομόφωνα ενέκριναν τον διοικητικό απολογισμό έτους 2023, καθώς και τον απολογισμό εσόδων-εξόδων 2023 που εισηγήθηκε ο Οικονομικός Επόπτης του Ομίλου κ. Παναγιώτης Τατάκης, και ενημερώθηκαν για την πορεία υλοποίησης έργου «Ενεργητικές πολιτικές και στοχευμένο πρόγραμμα κατάρτισης πιστοποίησης για την προώθηση των ανέργων στην απασχόληση στον τομέα του Food&BeverageManagement».

Επίσης, ο Πρόεδρος κ. Συξέρης και ο Αντιπρόεδρος κ. Ρεϊζάκης ενημέρωσαν για την συμμετοχή τους στην συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών Περιοχών της Ε.Μ.Ε.Π. της Βουλής των Ελλήνων με θέμα «Η ενεργειακή μετάβαση των ελληνικών νησιών προς την κλιματική ουδετερότητα».

Την δεύτερη ημέρα Σάββατο 27 Απριλίου  πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση της Δ.Ε. της ΚΕΕΕ και το 2ο μέρος της 55ης Γ.Σ. του ΕΟΑΕΝ.  Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γιώργος Γιακουμάκης,  μέλη της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης & Πρόεδρος του Επ. Λέσβου κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο εκπρόσωπος του ΕΕΣΥΜ στον ΕΟΑΕΝ κ. Παρασκευάς Φραντζέσκος, και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι τοπικών Αρχών και Φορέων του Αιγαίου. Ακολούθησε επίσκεψη των συμμετεχόντων στο ηρωικό νησί των Ψαρών, όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Βρατσάνο.

Τις συνεδριακές εκδηλώσεις έκλεισε ο κ. Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσιάζοντας στους συνέδρους το εξαιρετικά σημαντικό θέμα «Νησιωτική επιχειρηματικότητα: Χαρακτηριστικά, προκλήσεις και σύγχρονα εργαλεία πολιτικής» ενώ ανακοίνωσε την σχεδιαζόμενη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον ΕΟΑΕΝ με αντικείμενο την ολοκληρωμένη υλοποίηση του Βαρόμετρου Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας σε ετήσια βάση.