ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

H ομάδα Φρίξος Α.ΞΕ.Π.Τ. δίνει δύναμη στη φωνή σου  – Απολογισμός δράσεων

Η ομάδα του Φρίξου – Α.ΞΕ.Π.Τ. συμμετείχε στη Διημερίδα που διεξήχθη τον  Απριλίου 2023 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Οι εργασίες της διημερίδας με τίτλο: «Η Δύναμη στη Φωνή σου» στόχευαν στην ενημέρωση πάνω στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση, καθώς κρίνεται  πως ο διάλογος, οι δημόσιες  δράσεις και η ανάπτυξη πολιτικών πρόληψης του φαινομένου και φροντίδας των παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντικές, ειδικά σε μια περίοδο που τέτοια ζητήματα ανοίγονται, μέσα από συνεχείς δυσάρεστες αφορμές, προς συζήτηση στον κοινωνικό διάλογο.

Γι’ αυτό τον σκοπό η ομάδα των ΣΥΝΗΧΗΣΕΩΝ μαζί με το ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, το ΑΓΓΙΓΜΑ ΚΑΙ ΟΡΙΑ, τα ΑΣΦΑΛΗ ΞΕΝΟΙΑΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΡΑ-Α.ΞΕ.Π.Τ. και το ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνδιοργάνωσαν αυτή τη τόσο σημαντική δράση.

Συγκεκριμένα η ομάδα της Α.ΞΕ.Π.Τ. συμμετείχε στη διημερίδα

  • με τον θεατρικό μονόλογο «Σώπα, μη μιλάς», της Ελένης Χουσνή, τον οποίο ερμήνευσε η Αθηνά Τριαματάκη, μέλος της Α.ΞΕ.Π.Τ. και της θεατρικής ομάδας του Δήμου ΦαιστούΘέατρο Δίχως Όνομα.
  • με την εισήγηση της Μαργαρίτας Γερούκη, πρόεδρο της Α.ΞΕ.Π.Τ. και μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Σεξουαλικής Υγείας με θέμα: «Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση στο πεδίο της εκπαίδευσης: Η σημασία της συμπεριληπτικής ολοκληρωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης, της πρόληψης και των καλών πρακτικών».

Ο Φρίξος, ο σκαντζόχοιρος που ξέρει να προφυλάσσεται από την  παιδική σεξουαλική κακοποίηση βρέθηκε τον Μάιο του 2023  μαζί με την παρέα του  στο 2ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Ρεθύμνου, ένα εξαιρετικό ποιοτικό διήμερο που πραγματοποιήθηκε στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης σε συνεργασία με τις «Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο», το «Παραμυθένιο Νηπιαγωγείο» και τον «Παραμυθένιο Κόσμο». Με μία βιωματική δράση,  ο Φρίξος  παρουσίασε το Παιχνιδοτετράδιο  «Παίζω με τον Φρίξο στο σπίτι», εκδόσεις Μαραθιά, ένα τετράδιο δραστηριοτήτων για παιδιά ηλικίας 5-8 ετών. Δημιουργήθηκε με στόχο να δώσει επιπλέον εργαλεία στους γονείς, που θέλουν με δημιουργικό τρόπο να υποστηρίξουν τα παιδιά τους στο ταξίδι της γνώσης για το σώμα και τις διαπροσωπικές σχέσεις, της κατανόησης των θεμάτων σεξουαλικής εκπαίδευσης και την απαρχή για την προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση. Οι δραστηριότητες ακολουθούν τη δομή του βραβευμένου, εκπαιδευτικού προγράμματος «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές μου σχέσεις», εκδόσεις Πατάκη”.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες τα μέλη της Α.ΞΕ.Π.Τ. παρευρέθηκαν ως  προσκεκλημένοι από διάφορους φορείς και σχολεία της χώρας για να συμμετέχουν σε δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς  σχετικά με  τη σεξουαλική υγεία και την πρόληψη από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση.

Γιατί μπορούμε ακόμα να ονειρευόμαστε έναν κόσμο Ασφαλή με ΞΕνοιαστα Παιδιά Τώρα – Α.ΞΕ.Π.Τ.

Μαργαρίτα Γερούκη, Έλενα Βιταλάκη, Αθηνά Τριαματάκη, Δέσποινα Μαυράκη