ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

H Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε την διαδικασία ένταξης Κρητικών προϊόντων στα συστήματα ποιότητας

H Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε την διαδικασία ένταξης Κρητικών προϊόντων στα συστήματα ποιότητας

Συνάντηση για την Ιεράρχηση σύνταξης φακέλων κατοχύρωσης προϊόντων και Τροφίμων της Περιφέρειας Κρήτης ως ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ/Ορεινής Παραγωγής, πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Θεανώς Βρέντζου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης, η Αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Αντιπεριφεριάρχης Ενέργειας, Βιομηχανίας και Απασχόλησης Κωνσταντίνος Λαμπρινός, ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Νικόλαος Μαυράκης, ο Δ/ντης Διέυθυνσης Κτηνιατρικής Περιφερειας Κρήτης Σωμαράς Ζαχαρίας, ο Περιφεριακος σύμβούλος Εμμανουήλ Χνάρης, Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Κρήτης Α. Στεφανάκης και ο Β. Τζανακάκης υπάλληλος της Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη συνάντηση έγινε αναλυτική παρουσίαση των προτεινόμενων από τις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης προϊόντων και τροφίμων, υποψήφιων για ένταξή στα συστήματα Ποιότητας (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ ΕΠΙΠ/Ορεινής Παραγωγής), καθώς και των αντίστοιχων προτεινόμενων προϊόντων από την Περιφέρεια Κρήτης. Οι προτάσεις αξιολογήθηκαν και προσδιορίστηκαν τα προϊόντα και τρόφιμα για τα οποία θα καταρτιστούν άμεσα σχετικοί φάκελοι κατοχύρωσης των προϊόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ/Ορεινής Παραγωγής. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνει άμεσα διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για την επιλογή των μεθόδων και συνταγών παραγωγής καθώς και των χαρακτηριστικών των προϊόντων.

Όπως δήλωσε η Θεανώ Βρέντζου « η τοπικότητα και η ποικιλομορφία της γεωργικής παραγωγής της Κρήτης συνιστά σημαντικό πλεονέκτημα για την παραγωγή του πρωτογενή τομέα και συμβάλει στη πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση της Κρήτης. Η κατοχύρωση των προιόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ/Ορεινής Παραγωγής παρέχει την δυνατότητα διατήρησης αυτής της παράδοσης διασφαλίζοντας την ταυτοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων της Κρήτης. Επίσης συνδέονται με την γεωγραφική τους προέλευση, συμβάλλοντας στην αναγνωρισιμότητα και την προώθηση τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Έτσι η παράδοση γίνεται πυλώνας της εξωστρέφειας για την αναβάθμιση της Αγροτικής και της ευρύτερης οικονομίας της Κρήτης».