ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Hanji Fashion Show στο Ρέθυμνο: Μια διαφορετική πασαρέλα με ρούχα από χαρτί!

Χώρος υλοποίησης:
Πλατεία Μικρασιατών, Παλιά πόλη Ρέθυμνο
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018, στις 21:00.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο πλαίσιο των εικαστικών του δράσεων δημιουργεί για άλλη μία φορά, έναν διάλογο δύο πολιτισμών, Ελλάδας – Κορέας και δίνει την ευκαιρία της γνωριμίας με καλλιτέχνες της Ασιατικής τέχνης.

Κεντρική δράση αυτού του διαλόγου η έκθεση με τίτλο «Χάρτινο το Φεγγαράκι», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 1 Ιουνίου, με τη συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών και την επιμέλεια της Δρ. Θάλειας Βραχοπούλου που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.
Η έκθεση χρησιμοποιεί ως αντιφατικό στοιχείο, τον τίτλο του παλιού ελληνικού τραγουδιού Χάρτινο το Φεγγαράκι του συνθέτη Μάνου Χατζηδάκι (1925-1994), σε στίχους του Νίκου Γκάτσου (1911-1992). Ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1948 για το έργο Λεωφορείον ο Πόθος του Τένεσι Ουίλιαμς το οποίο παίχτηκε στο θέατρο τέχνης του Κάρολου Κουν (1949) με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη (περισσότερες πληροφορίες www.cca.gr).

Μία διαφορετική λοιπόν δράση, το “Hanji Fashion Show”, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 31 Μαΐου, στις 21:00 το βράδυ, στην Πλατεία Μικρασιατών, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Το “Hanji Fashion Show” έχει αναγνωριστεί ως μοναδικό γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τον συναισθηματικό κόσμο του Κορεάτικου λαού και έχει λάβει πρόσκληση διοργάνωσης από 20 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η δημιουργική ομάδα του Hanji Fashion Show, παρουσιάζει την Κορεατική κουλτούρα στην ενδυμασία, χρησιμοποιώντας ως βασικό συστατικό για τη δημιουργία των ρούχων, το παραδοσιακό χειροποίητο κορεάτικο χαρτί Hanji.

Οι δημιουργίες από το χαρτί Hanji, προβάλλουν τα υλικά και άυλα στοιχεία του πολιτισμού της Κορέας. Η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική, η φύση και η πνευματική κληρονομιά της χώρας αποτυπώνεται στις σχεδιαστικές δημιουργίες της ομάδας.

Μέσα από αυτό το διαφορετικό γεγονός, θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να κατανοήσει την Κορεάτικη παράδοση γύρω από το χαρτί ‘hanji’, καθώς και τον συναισθηματικό κόσμο των Κορεατών.

Το χαρτί Hanji κατασκευάζεται από τον εσωτερικό φλοιό του Paper Mulberry, ένα δέντρο που προέρχεται από την Κορέα και αναπτύσσεται στα βραχώδη βουνά της, γνωστά στην κορεάτικη γλώσσα ως dak.

Εμφανίστηκε στην αρχαία Κορέα σε διάφορες μορφές. Είτε σαν χαρτί γραφής, είτε σε κατασκευές καθημερινής χρήσης, ιατρικά βοηθήματα (επιδέσμους), ή στην κατασκευή βιβλίων (εξαιτίας της αντοχής του στον χρόνο).

Εκπρόσωποι – Δημιουργοί του Hanji Group:

  • CHO JIN-EI, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας Wonkwang, Iksan στην Κορέα, Sungshin Women’s University (Ph.D) – Σχεδιαστής Μόδας
  • Jeon Yang-Bae, Καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Kunjang στην Κορέα
    Πανεπιστήμιο Hongik (M.F.A &Ph.D) – Διευθύνων Επίδειξης Μόδας
  • Lim Young-Ju, Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας (Konyang Social Welfare Center) στην Κορέα. Αντιπρόεδρος του Jeonju Fashion Association – Σχεδιαστής Μόδας

Για την πραγματοποίηση της Επίδειξης μόδας που διοργανώνει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο Ρέθυμνο, θα συμβάλλουν με την εμπειρία τους η Μαρία Τσουκνάκη – εικαστικός, σκηνογράφος και ο Στέλιος Ρουκουνάκης – σχεδιαστής μόδας, ενδυματολόγος.

Πολύτιμη θα είναι η συμμετοχή του τμήματος Αισθητικής & Κομμωτικής του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου και των Υπεύθυνων Καθηγητών των Εργαστηρίων Αισθητικής & Κομμωτικής όπου με μία ομάδα μοντέλων, κομμωτών και μακιγιέρ θα αναδείξουν την κορεάτικη μόδα και κουλτούρα του Hanji Fashion Show:

Μακιγιάζ & Κομμώσεις: 1ο ΕΚ Ρεθύμνου, εργαστήρια Αισθητικής & Κομμωτικής
Συντονισμός: Βιβιλάκη Ελισσάβετ
Μακιγιάζ: Σταθοπούλου Ιωάννα, Νταβιγλάκης Ζαχαρίας
Κομμώσεις: Ζαπάντη Αθηνά, Σοκόλη Μαρία
Συμμετέχουν ως μοντέλα οι μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου

Τα συστήματα φωτισμού και ήχου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα είναι χορηγία της Tim Sound, Τιμόθεος Εμμ. Βροντάκης.

To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης παρουσιάζει το Hanji Fashion Show