ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Homo Digitalis – Η πρώτη ΜΚΟ στην Ελλάδα για τα ψηφιακά Δικαιώματα έγινε πραγματικότητα!

Η Ηomo Digitalis αποτελεί την πρώτη και μοναδική ΜΚΟ στην Ελλάδα η οποία έχει ως επίκεντρο της δράσης της την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο στην Ελλάδα με σκοπό να αγωνιστεί και να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους στον ψηφιακό κόσμο, όταν αυτά αμφισβητούνται ή κινδυνεύουν από ενέργειες δημοσίων οργάνων, ιδιωτών ή ιδιωτικών οργανισμών.

Γιατί μία τέτοια οργάνωση;

Ο ψηφιακός κόσμος έχει γίνει μέρος της πραγματικότητας μας και επιδρά στον τρόπο σκέψης μας, τις επιλογές μας, και τις δράσεις μας. Αναδιαμορφώνει την κοινωνία μας στο σύνολό της, αλλά και την ανθρώπινη ύπαρξη αυτή καθαυτή, καθώς γεννά μια νέα, ψηφιακή αναπαράσταση του εαυτού μας. Ένα ψηφιακό “εγώ”, το οποίο δεν είναι απαραίτητα ταυτόσημο με τον πραγματικό μας εαυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση απολαμβάνει τις ίδιες ελευθερίες και τα ίδια δικαιώματα.

Τα ψηφιακά δικαιώματα είναι ένα θέμα παγκόσμιο και πανανθρώπινο, το οποίο δε γνωρίζει σύνορα. Αφορά οποιονδήποτε άνθρωπο συνδέεται στο Διαδίκτυο. Συνειδητοποιώντας την έλλειψη ύπαρξης μίας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με σκοπό την προώθηση και την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων στη χώρα μας, καθώς και την ολοένα αυξανόμενη σημασία την οποία τα εν λόγω δικαιώματα λαμβάνουν σε επίπεδο ΟΗΕ, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συμβουλίου της Ευρώπης, οι 6 νέοι νομικοί και ιδρυτικά μέλη της  Homo Digitalis θεώρησαν αναγκαία τη δημιουργία μίας οργάνωσης, η οποία θα προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

Στο εξωτερικό, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Βόρεια και στη Λατινική Αμερική, υπάρχουν εδώ και χρόνια οργανώσεις με τους ίδιους σκοπούς με τη Homo Digitalis.

Στην προσπάθειά αυτή, η ομάδα της Homo Digitalis συνεργάζεται με εξαιρετικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες με εξειδίκευση στον τομέα του Δικαίου, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Κοινωνικών Επιστημών, της Φιλοσοφίας, και της Ψυχολογίας Στόχος της Homo Digitalis είναι η διεπιστημονική προσέγγιση των ψηφιακών δικαιωμάτων.

Τί είναι τα ψηφιακά δικαιώματα

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την είσοδο στην ψηφιακή εποχή, πέρα από τον πραγματικό κόσμο, δημιουργήθηκε ένας νέος, παράλληλος, ψηφιακός κόσμος. Επομένως, τα ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματα πήραν και μία νέα διάσταση, ώστε να καλύψουν το νέο χώρο ανθρώπινης δραστηριότητας που δημιουργήθηκε.

Τα ψηφιακά δικαιώματα δηλαδή, είναι όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες του ανθρώπου στην ψηφιακή εποχή, στην οποία ζούμε. Έτσι, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από προέκταση των ήδη κατοχυρωμένων δικαιωμάτων στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και στο Σύνταγμα της Ελλάδας.

Ενδεικτικά: το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της πληροφόρησης, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία –υλική και πνευματική, το δικαίωμα στην μη διακριτική μεταχείριση και την απαγόρευση των διακρίσεων, τα δικαιώματα του παιδιού, μιας ιδιαίτερα ευάλωτης κοινωνικής ομάδας η οποία χαίρει ειδικής προστασίας.

Οι Έλληνες δεν είμαστε δυστυχώς ακόμα επαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με αυτά. Το επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε άλλες χώρες είναι σημαντικά υψηλότερο.

Συγκεκριμένα, δεν αντιλαμβανόμαστε επαρκώς την έκταση και τον τρόπο με τον οποίο τα προσωπικά μας δεδομένα συλλέγονται και επεξεργάζονται, αποκαλύπτοντας έτσι, σημαντικά στοιχεία ως προς τη συμπεριφορά μας, τις κοινωνικές μας σχέσεις, τις προτιμήσεις μας και την ιδιωτική μας ζωή στο σύνολό της.

Εκτός αυτού παρατηρούμε τη σχέση εξάρτησης που αναπτύσσει η νέα γενιά με τα social media, δίχως να γνωρίζει επακριβώς τους προαναφερθέντες κινδύνους που επιφυλάσσουν. Δημιουργείται κατά αυτόν τον τρόπο μια γενιά πολιτών/χρηστών/καταναλωτών που εθίζεται σε υπηρεσίες μεγάλων εταιριών, χωρίς να γνωρίζει επακριβώς τα δικαιώματα της.

Δράσεις της Homo Digitalis  

Η Homo Digitalis  θέτει ως κύριο στόχο της την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου. Βασική προτεραιότητα της Homo Digitalis είναι όχι η απλή ενημέρωση του κοινού για την ύπαρξη των ψηφιακών δικαιωμάτων, αλλά η σωστή ενημέρωση σχετικά με το πλήρες περιεχόμενό τους. Προς το σκοπό αυτό:

  1. Δημοσιεύουν διαρκώς άρθρα στην ιστοσελίδα http://www.homodigitalis.gr/, ενώ το φθινόπωρο προγραμματίζουν μια σειρά δράσεων όπως:  Διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων σε συνεργασία με άλλους φορείς με συναφές αντικείμενο και άλλες ενέργειες που θα μας φέρουν σε επαφή με όσο περισσότερο κόσμο είναι δυνατό, όπως παρουσιάσεις και ομιλίες σε σχολεία
  2. Η στελέχωση της ομάδας μας από νομικούς επιτρέπει να αναλάβουν την υποστήριξη υποθέσεων, τόσο ενώπιον των αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών, όσο και ενώπιον των δικαστηρίων για υποθέσεις οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην απόλαυση των ψηφιακών δικαιωμάτων από το ευρύ κοινωνικό σύνολο.
  3. Είναι στο πλευρό του Έλληνα νομοθέτη, για να τον βοηθήσουν να αποκτήσει μία διεπιστημονική προσέγγιση σχετικά με τα δικαιώματα αυτά, με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή προστασία τους από το νόμο
  4. Έχει προχωρήσει σε δράσεις από κοινού με διεθνείς οργανώσεις για την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων που ενεργούν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  5. Έχει προβεί σε στοχευμένες διεθνείς παρεμβάσεις όπως η Έκθεση για το δικαίωμα στην προσωπική ζωή στην ψηφιακή εποχή  η οποία υποβλήθηκε στο Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Ομάδα της Homo Digitalis τονίζει ότι:

«Το μόνο μη νομικό μέσο το οποίο είναι παγκόσμιο και αρκετά ισχυρό, είναι η ανθρώπινη συνείδηση. Να μην ξεχνάμε ότι το Διαδίκτυο έχει δημιουργηθεί από ανθρώπους για τους ανθρώπους. Η αυτορύθμισή του και η καλή του χρήση εναπόκειται στους ίδιους τους χρήστες του».

«Θέλουμε όλοι οι πολίτες να έρθουν κοντά στη Homo Digitalis, να μας γνωρίσουν, να ενημερωθούν και να συμμετέχουν στις δράσεις μας, ώστε μαζί, ναδημιουργήσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων μας στην ψηφιακή εποχή. Σας περιμένουμε κι εσάς».

Στοιχεία Επικοινωνίας: info@homodigitalis.gr