ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Η άνοδος των αντικειμενικών αξιών απειλεί τις τιμές των ενοικίων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες συμπαρασύρουν μια σειρά από άλλους φόρους πέρα από τον ΕΝΦΙΑ από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, όπως οι φόροι μεταβίβασης.

Έμμεσα αποτελέσματα αναμένεται να έχει η άνοδος των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των ενοικίων. Μπορεί ο κανόνας προσφοράς και ζήτησης να είναι ο κυρίαρχος στο βαρόμετρο των τιμών, που ζητούν οι ιδιοκτήτες για μισθώματα, ωστόσο μια τυχόν επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ, κάτι που θα προσδιοριστεί το Φθινόπωρο, δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις τιμές.

Κι αυτό γιατί εάν δει ο κάθε ιδιοκτήτης ότι αυξάνεται το ποσό που θα καλείται να καταβάλει για τον ΕΝΦΙΑ τότε θα κοιτάξει να το καλύψει, κατά μέρος ή σε όλον της έξτρα αυτής φορολογίας. Ειδικά εφόσον έχει το ακίνητό του σε περιοχές με υψηλή ζήτηση αλλά και πλέον με υψηλές τιμές ζώνης

Πάντως οι νέες αντικειμενικές αξίες συμπαρασύρουν μια σειρά από άλλους φόρους πέρα από τον ΕΝΦΙΑ από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, όπως οι φόροι μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κ.α.) καθώς και δεκάδες άλλοι φόροι και τέλη, όπως ο ΤΑΠ, τα δημοτικά τέλη, τα πρόσθετα τέλη μεταγραφής συμβολαίων, εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων, οι αμοιβές των συμβολαιογράφων κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τα μισθώματα πλέον μετά την τριετία το μίσθωμα καθορίζεται και πάλι ελεύθερα.

Μόνο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει αύξηση στη βάση του πληθωρισμού και βέβαια αν δεν καταγράφεται κάτι σχετικό με αυξήσεις στη σύμβαση (κάτι ουσιαστικά απίθανο).

Δηλαδή αύξηση ίση με το 75% της ετήσιας αύξησης του τιμαρίθμου (ΔΤΚ) μπορεί να ισχύσει πια σήμερα μόνον όταν δεν προβλέπεται συμβατική αύξηση, στις εξής περιπτώσεις:

  • σε παλαιές εμπορικές μισθώσεις (προ του Μαρτίου 2014) που δεν προβλέπουν τη μετέπειτα αύξηση του μισθώματος μετά την αρχική πρώτη διετία, αν αυτό ήδη υπερβαίνει το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ετησίως, και
  • σε μισθώσεις κατοικιών για το διάστημα ανάμεσα στη λήξη του συμβατικού χρόνου τους και τη λήξη της αρχικής τριετίας, ομοίως όταν δεν προβλέπεται ποσοστό αύξησης.