Το Ρέθυμνο υπέστη στο Λαύριο την πέμπτη σερί ήττα του στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ, παραμένοντας στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Κάτι που είχε να συμβεί από την παρθενική του παρουσία στην πρώτη κατηγορία. “Πληρώνει” τα πολλά προβλήματα από την έναρξη της προετοιμασίας η κρητική ομάδα.
Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από την τελευταία φορά που το Ρέθυμνο βρισκόταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, μετά από έξι αγωνιστικές. Η ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου δεν έχει καταφέρει να βρει ρυθμό, με τις πολλές αλλαγές στο ρόστερ, την καθυστερημένη άφιξη των Σαρλόν Κλουφ και Ρόνλαντ Σάφτενααρ και τα προβλήματα τραυματισμών να συνθέτουν το παζλ των… αρνητικών.
Όπως και να έχει, η ουσία είναι πως την τελευταία φορά που οι Κρητικοί είχαν μόλις μία νίκη στις έξι πρώτες αγωνιστικές, επέστρεψαν στην Α2. Το αυτό συνέβη μάλιστα τη χρονιά που βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ (2007-’08), με την επάνοδό τους να υλοποιείται μετά από τρεις σεζόν παρουσίας στη δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία.
Το Sport24.gr καταγράφει την αρνητική πορεία του Ρεθύμνου στις έξι πρώτες αγωνιστικές, τις αιτίες της κάκιστης εικόνας που συνοδεύεται από συνεχόμενες ήττες, αλλά και το τι μπορεί να αλλάξει στην πορεία προκειμένου να μπει η ομάδα στον… ίσιο δρόμο.
Να μην επαναληφθεί η ιστορία
Η φετινή είναι η έκτη σεζόν που το Ρέθυμνο βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων ομάδων της χώρας. Με ένα μικρό διάλειμμα τριών ετών να διακόπτει την πορεία του, η κρητική ομάδα έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ από το 2007, οπότε και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην κατηγορία. Ο αρνητικός οιωνός όμως έχει να κάνει με το γεγονός πως την πρώτη (και τελευταία μέχρι φέτος) φορά που το Ρέθυμνο είχε μόλις μία νίκη στις έξι πρώτες αγωνιστικές, το φινάλε της χρονιάς το βρήκε… στην Α2 κατηγορία.
Κι αφού πέρασε τρεις χρονιές εκεί, ήρθε η επιστροφή στα σαλόνια της Basket League. Κι από εκεί η καθιέρωση στην κατηγορία, με την επόμενη τετραετία να είναι ως επί το πλείστον επιτυχημένη. Οι Κρητικοί τερμάτισαν δύο φορές στην πρώτη πεντάδα, ενώ τις δύο τελευταίες σεζόν βρέθηκαν στην ένατη θέση, αποτυγχάνοντας να μπουν στα πλέι οφ. Κοινός παρονομαστής πάντως ήταν το γεγονός πως είχαν δύο (ή περισσότερες) νίκες την έκτη αγωνιστική.
Προετοιμασία χωρίς τον κόουτς και δύο βασικούς παίκτες
Αν ξεκινήσουμε να αναλύουμε τους λόγους που δικαιολογείται (εν μέρει) η κάκιστη εικόνα και παρουσία του Ρεθύμνου στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ, τότε οφείλουμε να θέσουμε ως βάση της πυραμίδας την απουσία του Θανάση Σκουρτόπουλου από το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας. Ο 50χρονος τεχνικός βρισκόταν με την Εθνική ομάδα στο Eurobasket, με αποτέλεσμα να προπονήσει για πρώτη φορά την ομάδα του στις 21 Σεπτεμβρίου, δηλαδή περίπου ένα μήνα μετά την πρώτη συγκέντρωση για τη φετινή αγωνιστική περίοδο (24/8).
Με τις αλλαγές στο ρόστερ να είναι πολλές και τον ίδιο να απουσιάζει από το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, ήταν σαφές πως θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να περάσει αυτά που ο ίδιος θέλει και να μάθει καλύτερα τα “υλικά” που είχε στα χέρια του. Χρησιμοποιούμε παρελθοντικό χρόνο, γιατί δεν άργησαν να γίνουν οι πρώτες διορθωτικές κινήσεις. Είτε λόγω προβλημάτων που προέκυψαν δίχως την υπαιτιότητα του Ρεθύμνου (βλ. τραυματισμός του Ντέρεκ Κουκ), είτε λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της ομάδας.
Στην προαναφερθείσα απουσία του Θανάση Σκουρτόπουλου προσθέστε κι αυτή των Σαρλόν Κλουφ και Ρόναλντ Σάφτενααρ. Οι δύο διεθνείς με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας έκαναν την πρώτη προπόνηση με τους συμπαίκτες τους στις 16 Σεπτεμβρίου. Η έλλειψη χημείας ήταν ένα από τα προβλήματα που είχαν να διαχειριστούν, αλλά όχι το μείζον. Αυτό είχε να κάνει με την κούραση που κουβαλούσαν από το Eurobasket, αφού αποτέλεσαν βασικά στελέχη των “οράνιε”, στη διοργάνωση.
Εξ ου η μέτρια παρουσία τους στα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς. Κάτι που άλλαξε εσχάτως αφού αμφότεροι παρουσιάζονται καλύτεροι από αγώνα σε αγώνα, δείχνοντας γιατί τους επέλεξε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Σε αυτό προσθέστε κάτι τελευταίο: ο Μάριος Ματαλών έχασε τα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς λόγω της παρουσίας του στην Εθνική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι αστοχίες στις μεταγραφές και ο Καμπερίδης
Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, ήρθαν κι οι αστοχίες στις μεταγραφές για να μεγαλώσουν τα προβλήματα. Από τη μία ο Ντέρεκ Κουκ, που ουδέποτε έπεισε πως αξίζει μια θέση στο ρόστερ, κι από την άλλη ο Γιάροσλαβ Κορόλεφ, που δεν έδειξε πως μπορεί να ηγηθεί της φετινής προσπάθειας. Εν αντιθέσει με ό,τι έκανε πέρσι ως παίκτης του Πανιωνίου, ο Ρώσος πάουερ φόργουορντ αποδείχθηκε “λίγος” για αυτά που τον προόριζε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, με αποτέλεσμα να λυθεί πρόωρα το συμβόλαιό του.
Μέσα σε όλα ήρθε κι ο σοβαρός τραυματισμός του Μιχάλη Καμπερίδη για να κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Ο 21χρονος παίκτης αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από την ΑΕΚ, με τη λογική να δώσει λύσεις στη φροντ λάιν. Δεν πρόλαβε όμως να δείξει μέρος του ταλέντου του, αφού μόλις τη δεύτερη αγωνιστική τραυματίστηκε σοβαρά. Στο παιχνίδι με τον Κολοσσό ήταν όταν δεν πάτησε καλά πέφτοντας στο παρκέ, με αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού.
Αποτέλεσμα; Πέρασε την πόρτα του χειρουργείου, για να αποκαταστήσει το πρόβλημα, για να μείνει εκτός δράσης για το υπόλοιπο της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Στη θέση του αποκτήθηκε ο Ευθύμης Τσακαλέρης.
Μείον τρεις, συν τρεις
Με αυτά και με αυτά, αν το παρατηρήσει κανείς, το Ρέθυμνο έχει κάνει ήδη τρεις αλλαγές στο ρόστερ του. Αποχώρησαν οι Ντέρεκ Κουκ και Γιάροσλαβ Κορόλεφ, την ώρα που τραυματίστηκε ο Μιχάλης Καμπερίδης. Στη θέση τους αποκτήθηκαν οι Ευθύμης Τσακαλέρης, Τάιλερ Στόουν και Ντάριους Κάρτερ. Όπερ και σημαίνει πως ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, μέσα σε όλα, έπρεπε να διαχειριστεί τους νεοαποκτηθέντες, ώστε να τους ενσωματώσει πλήρως στη νοοτροπία του Ρεθύμνου. Εν μέσω αγωνιστικής δράσης.
Πορεία που δικαιολογείται – εν μέρει
Αν βάλετε όλα τα παραπάνω στην εξίσωση, θα διαπιστώσετε πως το κάκιστο ξεκίνημα του Ρεθύμνου έχει μια εξήγηση. Δεν είναι βέβαια δικαιολογίες για το γεγονός πως δεν μπόρεσε να κερδίσει ούτε τον Αρκαδικό ούτε το Λαύριο (που μοιάζουν οι πιο αδύναμες ομάδες του πρωταθλήματος, μαζί με την Καβάλα). Η ουσία είναι πως ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει την ευκαιρία να διορθώσει τα πράγματα μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες και να επαναφέρει την ηρεμία στην Κρήτη. Με δύο εντός έδρας αγώνες (με Τρίκαλα και Καβάλα) κι ένα εκτός (με Κόροιβο) να έπονται, είναι στο χέρι των Κρητικών να φέρουν τούμπα την κατάσταση. Αν όμως, δεν κάνουν -έστω- το 2/3, τότε θα έχουν πραγματικά πρόβλημα.
του Αλέξανδρου Τρίγκα, πηγή www.sport24.gr