Η παραλία του Αγίου Παύλου είναι ένα από τα κρυμμένα στολίδια των Σφακίων. Βρίσκεται ανάμεσα στην Αγιά Ρουμέλη και το Λουτρό και χαρακτηρίζεται από τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Παύλου που είναι κτισμένο στη θέση Σελούδα. Η εκκλησία βρίσκεται στο σημείο όπου, ο Απόστολος των Εθνών κήρυξε το λόγο του Θεού, περνώντας από δω κατά το ταξίδι του για τη Ρώμη. Είναι μια πολύ γραφική μικρή εκκλησία, χτισμένη πάνω στην παραλία με πέτρες από την περιοχή. Για το λόγο αυτό δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσετε την εκκλησία από μακριά, καθώς γίνεται ένα με το τοπίο. Χτίστηκε γύρω στο δέκατο αιώνα και είναι δίδυμη εκκλησία με την Παναγία των Μυριοκεφάλων, κτίσμα κι αυτή του Αγίου Ιωάννη του Ξένου, οι τοιχογραφίες της χρονολογούνται από το δέκατο τρίτο αιώνα. Η πρόσβαση γίνετε μόνο από τη θάλασσα ή με τα πόδια. Έτσι, και ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο περπάτησε ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της Κρήτης για να φτάσει εκεί.

Ξεκινώντας το Σάββατο, αφήσαμε πίσω μας ένα φθινοπωρινό Ρέθυμνο για να πάμε στο μικρό οικισμό Άγιος Ιωάννης στα Σφακιά (μετά το γεφύρι της Αράδαινας) και να συναντήσουμε ένα τελείως διαφορετικό καιρό, αφού οι Μαδάρες προστατεύουν την περιοχή από το Βοριά. Ακολουθήσαμε ένα πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι μέχρι το μέσο της διαδρομής. Στο σημείο όπου τελειώνει η ευθεία και ξεκινάει να κατηφορίζει το μονοπάτι προς την παραλία κατασκηνώσαμε.

Η πανοραμική θέα από αυτό το «μπαλκόνι του Λιβυκού» είναι πραγματικά μοναδική! Μπροστά μας απλωνόταν η νότια ακτογραμμή των Χανίων από τον Άγιο Παύλο μέχρι την Αγιά Ρουμέλη και την Παλαιόχωρα.Το πρωί άρχισε η κατάβαση. Το μονοπάτι εναλλασσόταν από πέτρινο καλντερίμι σε χωμάτινο μονοπάτι μέσα στο κεδροπευκόδασος, ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα στην Κρήτη, και στη συνέχεια στην άμμο της παραλίας. Επισκεφτήκαμε το γραφικό εκκλησάκι και στη συνέχεια απολαύσαμε μία απόλυτα καλοκαιρινή ημέρα στη θάλασσα.

Στην παρθένα αυτή παραλία, όπου τα μόνα ανθρώπινα σημάδια θα έπρεπε να είναι, τα ίχνη από τις πατημασιές στην άμμο, υπάρχει και μία ταβέρνα, η οποία δεν συμμερίζεται την διακριτικότητα της εκκλησίας, δίπλα της. Ταβέρνες, καντίνες και ξαπλώστρες υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις παραλίες του νομού. Ας έχουμε την επιλογή να επισκεφτούμε και κάποιες παραλίες χωρίς τέτοιες “ανέσεις”…!!! Καλό θα ήταν με τη στάση μας, να μην υποστηρίζουμε την κατάσκευή τέτοιων κτισμάτων, ιδιαίτερα στις λίγες εναπομείναντες οάσεις.

Το απόγευμα ήρθε δυστυχώς και η ώρα της επιστροφής μας, που έγινε από το ίδιο μονοπάτι, στον Άγιο Ιωάννη. Μία άλλη επιλογή που έχει ο επισκέπτης είναι να συνεχίσει το μονοπάτι που ακολουθεί την ακτογραμμή δυτικά μέχρι το χωριό της Αγίας Ρουμέλης, διάρκειας μίας ώρας περίπου, και να πάρει από εκεί το καράβι για το λιμάνι της Χώρας Σφακίων.

Ήταν ένα διήμερο γεμάτο από όμορφες εικόνες, Τώρα μπορούμε πιο εύκολα να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας… μέχρι την επόμενη επίσκεψη μας στη φύση!

Ε.Ο.Σ. ΡΕΘΥΜΝΟΥ