ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου έκοψε τη βασιλόπιτα της

Τηρώντας το ελληνικό έθιμο, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, έκοψε, στο χώρο της, τη βασιλόπιτά της, την Τετάρτη, 25-01-2023, για το καλό του καινούργιου χρόνου.

Παρευρέθηκαν το Εφορευτικό Συμβούλιο, τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, όλοι οι εργαζόμενοι, εθελοντές της Βιβλιοθήκης, καθώς και φίλοι της, σε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.

Αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές συνηθίζεται να γίνεται μια ενημέρωση για την πορεία της βιβλιοθήκης. Φέτος ήταν λογικό να κυριαρχήσει η παρουσία του νέου αποκτήματός της, ενός σπάνιου περιηγητικού βιβλίου, 335 ετών! Το τελευταίο πόνημα του Dapper Olfert, 900 περίπου σελίδων, από τις οποίες 99 είναι αφιερωμένες στην Κρήτη, είναι τυπωμένο στον γενέθλιο τόπο του και περιλαμβάνει, εκτός των κειμένων, πολλούς χάρτες, γκραβούρες, χαλκογραφίες, φυτά, πτηνά και ζώα, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, την απόλυτη ευκρίνεια. Ευχαριστούμε τον κ. Μάνο Τσάκωνα, αρχιτέκτονα, για την ενημέρωση που μας έκανε, μόλις το εντόπισε σε γνωστό οίκο δημοπρασιών στην Αθήνα.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε και στο υπό έκδοση έργο του Γ.Π. Εκκεκάκη, Ρεθεμνιώτες που άφησαν ίχνη και περαστικοί που έμειναν στην ιστορία του τόπου, το οποίο η Βιβλιοθήκη υποσχέθηκε να εκδώσει, ως αντίδωρο, από την απόφασή του να μας δωρίσει την πολύτιμη συλλογή του, που αναφέρεται στην Ιστορία και στον πολιτισμό του Τόπου, ολόκληρης της Κρήτης. Ήδη η συλλογή αυτή έχει καταλογογραφηθεί στο βιβλιοθηκονομικό σύστημα KOHA της Βιβλιοθήκης μας και συνεχίζεται η επεξεργασία της με κάθε φροντίδα, για την αξιοποίηση της.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, με ανταμοιβή τις «αγγελικές φωνές» που πλημμυρίζουν καθημερινά το παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης μας και την μετατρέπουν σ΄ έναν επίγειο παράδεισο γνώσης, φιλαγνωσίας, δημιουργικής φαντασίας και παιχνιδιού, με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Λαμπαθάκη, Διευθυντή του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Ρεθύμνου. Μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή παιδιών προκάλεσε η Καλοκαιρινή Εκστρατεία 2022, με την οργάνωση 16 ολοκληρωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία στηρίχτηκαν από τους εθελοντές μας εκπαιδευτικούς.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, το φλουρί, ένα στυλό parker, προσφορά των βιβλιοπωλείων Αφοί Κλαψινάκη το κέρδισε η Ειρήνη Ρακιντζή, θυγατέρα του Σταύρου και της Αίμης Ρακιντζή, μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης μας. Και του χρόνου με υγεία και δύναμη, για να δούμε τη Βιβλιοθήκη μας, ακόμα πιο ψηλά!