Οι δραστηριότητες του Δικτύου Σχολείων και Φορέων ενθουσιάζουν μαθητές και καθηγητέςΕξαιρετική επιτυχία είχε το βιωματικό εργαστήριο μαθητών που διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ρεθύμνου Καψάσκη Αγγελική, τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 και ώρες 11.30 έως 14.00, με θέμα: «Η τοποθέτηση φωνής και σώματος σε δημόσιες ομιλίες» και με επιμορφώτρια την Δρ Βιτώρου Μαριέλλα, καθηγήτρια Γαλλικών και Μουσικής.

Το θεωρητικό μέρος του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε στον καλαίσθητο χώρο της αίθουσας της μονάδας «Αρβελέρ» του Κέντρου Μελέτης της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος (Κ.Ε.ΜΕ.Ι.Ε.Δ.Ε) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τους μαθητές υποδέχτηκε ο υπεύθυνος της μονάδας Επίκουρος Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Καρράς, που τους καλωσόρισε και επεσήμανε ότι ο χώρος είναι φιλόξενος και ανοιχτός για μελέτη. Ακολούθησε μια εξαιρετική ξενάγηση στον χώρο της μονάδας «Αρβελέρ» από την κυρία Μαρίνα Σούκα.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την άψογη αισθητική του χώρου, τη μοντέρνα οργάνωση των εκθεμάτων καθώς και να γνωρίσουν το έργο της ακαδημαϊκού Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ με την εξέχουσα προσωπικότητα και να εμπνευστούν από αυτό.

Η κ Βιτώρου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τους τρόπους ορθής χρήσης της φωνής και τη στάση του σώματος. Στο πλαίσιο της Ρητορικής η ορθοφωνία συντελεί στη σωστή άρθρωση του προφορικού λόγου, ώστε οι ομιλητές να εκφέρουν λόγο με αυτοπεποίθηση, καθαρότητα, παραστατικότητα και να επιτυγχάνεται η καλύτερη επικοινωνία με το κοινό.

kapsask02

Στις ασκήσεις συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό όλοι οι μαθητές, με σκοπό να μάθουν να αναπνέουν και να διαβάζουν σωστά σε δημόσιες και μη ομιλίες, χωρίς να κουράζουν το σώμα και τη φωνή τους.

Στο εργαστήριο συμμετείχε μεγάλος αριθμός μαθητών και εκπαιδευτικών από Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, που συμμετέχουν στο Δίκτυο «Η Ρητορική στο Σχολείο» και συγκεκριμένα από: το 1ο Γυμνασίου, 2ο Γυμνασίου, Γυμνάσιο Ανωγείων, 2ο Λύκειο, 3ο Λύκειο, Λύκειο Πανόρμου και Πειραματικό Λύκειο.

Το Δίκτυο για την «Ρητορική στο Σχολείο» εξαπλώνεται και στους άλλους νομούς της Κρήτης και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης. Αποτελεί το αποτέλεσμα επιθυμίας για μονιμότερη και πιο συστηματική συνεργασία εκπαιδευτικών που επωφελήθηκαν και απόλαυσαν τα βιωματικά σεμινάρια που προσέφερε επί σειρά ετών αφιλοκερδώς, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, Ρεθύμνια στην καταγωγή, κ. Βάλια Λουτριανάκη.

Σκοπός του δικτύου αυτού είναι η συνεργασία Σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την ανάπτυξη σκέψης και λόγου των μαθητών, την καλλιέργεια της επιχειρηματολογίας και τη συμμετοχή των μαθητών σε αγώνες ρητορικής.

Το Δίκτυο «Η ρητορική στο σχολείο» συνδιοργανώνουν και συντονίζουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων με επιστημονική ευθύνη στις περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Ηρακλείου, κ. κ. Αγγελική Καψάσκη, Παναγιώτης Παρασκευάς, Βασιλεία (Λιάνα) Καλοκύρη και Κορναράκης Γεώργιος και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου, σε συνεργασία με την Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και με μέλη ΔΕΠ του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης καθώς και με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.

kapsask03

Το σεμινάριο αποτελεί το δεύτερο που διοργανώνει το Δίκτυο στο Ρέθυμνο για μαθητές. Το πρώτο διεξήχθη την Κυριακή 14-2-2015 στην αίθουσα του Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου (Μαρκέλου και Σάθα, στο κτήριο του Πειραματικού Λυκείου) στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα: «Η τέχνη της επιχειρηματολογίας: από την εύρεση στην απόδοση επιχειρημάτων» που συνδιοργάνωσαν η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ρεθύμνου κα Α. Καψάσκη και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και προσκεκλημένη επιμορφώτρια την κ. Φωτεινή Εγγλέζου, Διδάκτορα στη Διδακτική της Γλώσσας και Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης για την προώθηση της Ρητορικής στη Εκπαίδευση.

Η διημερίδα αποτέλεσε ευκαιρία συνάντησης μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία όλης της Κρήτης που συμμετέχουν στο δίκτυο «Η ρητορική στο Σχολείο».

kapsask04

Στη διάρκεια της επιμόρφωσης οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές από το Ρέθυμνο, τα Χανιά, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο με την καθοδήγηση της κας Εγγλέζου, δημιουργικής εμψυχώτριας, εκτός από τη θεωρητική κατάρτιση εξοικειώθηκαν με τα ρητορικά αγωνίσματα της εκφραστικής ανάγνωσης, του αυθόρμητου και προτρεπτικού λόγου και με ποικίλα γλωσσικά επιχειρηματολογικά παιχνίδια.

Η αίθουσα για δύο μέρες μετατράπηκε σε ένα «ζωντανό» εργαστήρι χαράς, συνεργασίας και επικοινωνίας των εκπαιδευόμενων, ενδυνάμωσης της προφορικής έκφρασης, ενεργοποίησης και δημιουργικής συμμετοχής, απελευθέρωσης της φαντασίας και της παιγνιώδους διάθεσης, παραγωγής πολλών και πρωτότυπων ιδεών. Επιτεύχθηκε, επομένως, ο στόχος του σεμιναρίου για την ανάδειξη της παιδαγωγικής διάστασης της ρητορικής και της ένταξης και προώθηση της ως μεθόδου διδασκαλίας στο σύγχρονο σχολείο.

Οι διοργανωτές του σεμιναρίου ευχαριστούν θερμά εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετείχαν και ανυπομονούν για την επόμενη, προπονητική αυτή τη φορά, συνάντηση των ομάδων των μαθητών. Ευχαριστούν θερμά, επίσης, το Ξενοδοχείο Olympic για τη φιλοξενία της κας Φωτεινής Εγγλέζου και τη Μονάδα Αρβελέρ για την πρόθυμη φιλοξενία στον χώρο του Μουσείου.

Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ρεθύμνου
Αγγ. Καψάσκη
Το Δ.Σ Συνδέσμου Φιλολόγων Ρεθύμνου