ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομου για τα Χριστούγεννα

Εγκύκλιος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ρεθυμνης και Αυλοποταμου κ.  Προδρόμου δια την εορτή της κατά σάρκας  γεννήσεως του κυρίου και θεού και σωτήρας ημών Ιησού Χριστού:

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2022

Προς

τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή λαό

της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

«Τα σύμπαντα σήμερον, χαράς πληρούνται. Χριστός ετέχθη εκ της Παρθένου».

Αγαπητά μου παιδιά,

Με ιδιαίτερη χαρά, για πρώτη φορά ως ο Επίσκοπός σας, απευθύνομαι στην αγάπη σας, την μεγάλη αυτή ημέρα της εορτής των Χριστουγέννων, τη Μητρόπολη των Εορτών, κατά τον ιερό Χρυσόστομο, κατά την οποία «τα σύμπαντα χαράς πληρούνται», και σας εύχομαι, μέσα από την καρδιά μου, τις πιο θερμές ευχές μου, ώστε να είναι ο ευφρόσυνος τούτος εορτασμός, αληθινός και ουσιαστικός, ανεξίτηλα χαραγμένος στους καρδιακούς μας χώρους με το πνευματικό μελάνι της ζωοποιού και χαροποιού Αγάπης του «δι’ ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν» Ενανθρωπήσαντος Υιού και Λόγου του Θεού.

Αυτή πραγματικά είναι η καρδιακή μου ευχή προς όλους! Να είναι ένας εορτασμός, που δεν θα παρέλθει, αφήνοντας πίσω του τη συνήθη μεθέορτη θλίψη και μελαγχολία των κοσμικών πανηγύρεων. Να είναι ένας εορτασμός, που το φως του δεν θα εκλείψει μόλις σβήσουν τα φωτεινά στολίδια των ημερών και που η χαρά του δεν θα φυγαδευτεί μόλις μαζευτεί το εόρτιο τραπέζι. Να είναι ένας εορτασμός που δεν θα περιορίζεται μόνο σε αυτές τις εξωτερικές εκδηλώσεις και υλικές ευωχίες, οι οποίες, ενώ είναι θεμιτές και όμορφα συνυφασμένες με τις παραδόσεις του λαού μας, δεν είναι όμως αρκετές από μόνες τους για να βαστάσουν, να χωρέσουν και τελικά να διακρατήσουν στο διηνεκές το ασύλληπτο και υπερφυές μεγαλείο και μήνυμα της ευλογημένης αυτής περιόδου του Αγίου Δωδεκαημέρου, φανερώνοντας το «αεί Χριστούγεννα» του Χρυσορρήμονος Πατρός της Εκκλησίας μας, ως καταστάλαγμα και βίωμα του Χριστιανού μέσα στη ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας.

Αλλά για να μπορέσομε να παραμείνομε εδραίοι και αμετακίνητοι στη χαρά και στην ελπίδα που εκπηγάζουν από τα Χριστούγεννα, να είμαστε ακαταπόνητοι εορταστές των παντοτινών Χριστουγέννων, είναι αναγκαίο να εννοήσομε το βαθύτερο νόημά τους. Να κατανοήσομε πως η μεγάλη αυτή Εορτή, μέσα στο μυστήριο της οικονομίας του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου, αποτελεί την έμπρακτη φανέρωση της αγάπης Του προς τον άνθρωπο, συνιστά την κενωτική συγκατάβασή Του για να σώσει το πλάσμα Του και να μας κάμει ξανά τόπο στη Βασιλεία Του, για να ζήσομε αιώνια μαζί Του. Να διαπιστώσομε ότι «ο Κύριος ενηνθρώπησεν ίνα ημείς θεοποιηθώμεν». Να δεχθούμε τη σωτήρια πρόσκληση της αγάπης Του. Να νοηματοδοτήσομε τη ζωή μας στην προοπτική των Χριστουγέννων. Να γευθούμε τη δωρεά και την χάρη της ενανθρωπήσεώς Του, ως γεγονός μοναδικό και ανεπανάληπτο, που συναντά προσωπικά τον άνθρωπο, για να του χαρίσει το «πρωτόκτιστον κάλλος».

Γι’ αυτό, παρακαλώ την αγάπη όλων σας, να μην αφήσομε να υποβαθμιστούν στις συνειδήσεις και στις ζωές μας τα Χριστούγεννα ως απλώς μια επετειακή Εορτή. Να μην επιτρέψομε στους εαυτούς μας να αρκεσθούν μόνον στον φανταχτερό εξωτερικό στολισμό, στα ήθη και έθιμα αυτής της Εορτής, αλλά να την βιώσομε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, ως την επίσκεψη του Θεού στη ζωή μας, όπως εύηχα ψάλλει αυτήν την ημέρα η Εκκλησία μας: «Επεσκέψατο ημάς, εξ ύψους ο Σωτήρ ημών…». Να ζήσομε αυτήν την Εορτή ως το προσκλητήριο σάλπισμα για την είσοδό μας στα μυστήρια της φιλανθρωπίας του Θεού και ως πρόγευση της Βασιλείας Του, όπως και πάλι μας διδάσκει ο ιερός υμνωδός: «της γαρ αιωνίου σου βασιλείας, το άναρχον εκαινουργήθη».

Σήμερα, στους σύγχρονους τούτους καιρούς των ποικίλων και πολλών προκλήσεων, της αναζήτησης των δεδομένων που δεν είναι πλέον αυτονόητα σε όλα τα πεδία της ζωής, στους καιρούς αυτούς της πολύπλευρης κρίσης – οικονομικής, ενεργειακής, γεωπολιτικής, ανθρωπιστικής – όλοι μαζί αναζητούμε να βρούμε ξανά τον δρόμο για να συναντήσομε τον Χριστό στα πρόσωπα των ελαχίστων αδελφών Του και αδελφών μας, να αναγνωρίσομε και να διακηρύξομε την μοναδική αξία και τιμή καθενός προσώπου, χωρίς καμία απολύτως διάκριση, χωρίς κανένα αποκλεισμό. Να προσευχηθούμε και να αγωνισθούμε για την «επί γης ειρήνη», καθώς μάλιστα ακόμα συνεχίζεται η «αδελφοκτονία» ομοδόξων αδελφών στον τραγικό πόλεμο στην Ουκρανία. Να ειρηνεύσομε στις καρδιές μας, για να ειρηνεύσουν και οι κοινωνίες μας, στους ποικίλως μπερδεμένους τούτους καιρούς, μακρυά από κάθε μορφής παραβατικές και απάνθρωπες συμπεριφορές, που εξαχρειώνουν και προσβάλλουν κάθε έμψυχη εικόνα του Θεού.

Αγαπητά μου παιδιά,

Η Γέννηση, λοιπόν, του Θεανθρώπου σε μια απλή και ταπεινή φάτνη της Βηθλεέμ, χωρίς θόρυβο και φαντασμαγορικές τυμπανοκρουσίες, εν μέσω ενός θορυβώδους κόσμου εκκωφαντικής μοναξιάς, έρχεται να μας υποδείξει ότι ο μονόδρομος της αγάπης και της ταπείνωσης είναι τελικά ο δρόμος που αναζητούμε, ο δρόμος που οδηγεί στην Οδό, την Αλήθεια και τη Ζωή, που είναι ο Χριστός. Η Γέννησή Του γίνεται αφορμή αφύπνισης και επαναπροσδιορισμού σύνολης της ζωής μας, στη σχέση μας με τον εαυτό μας, με τους άλλους και τελικά με τον ίδιο τον Θεό.

Έχοντας αδιάρρηκτη αυτή την τριμερή σχέση και κρατώντας άσβεστο στις καρδιές μας το καντήλι της άνευ όρων και ορίων αγάπης προς όλους, ας εορτάσομε, αδελφοί μου, Χριστούγεννα χαρούμενα, ειρηνικά, ελπιδοφόρα, χαριτόβρυτα και υπερκόσμια, ευτρεπίζοντας τις καρδιές μας ως βηθλεεμικά σπήλαια, έτοιμα να υποδεχθούν το Θείον Βρέφος και να Του προσφέρουν ως λιβάνι την προσευχή μας, ως χρυσό τις αρετές μας και ως σμύρνα την ευωδία του Πνεύματος που προσλάβαμε κατά το Άγιο Βάπτισμά μας.

Με αυτή την ταπεινή παράκληση και την καρδιακή προσδοκία, σας εύχομαι έτη πολλά, ευλογημένα, ειρηνικά, χριστοφόρα και χριστοτερπή, καθώς και την επί θύραις νέα χρονιά, μεστή έργων αγάπης, προόδου και πνευματικής προκοπής.  

Με πατρική αγάπη και εγκάρδιες ευχές

Ο Επίσκοπός σας

† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος