ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου για τα κτιριακά ζητήματα σχολικών μονάδων Π.Ε. Ρεθύμνου

Ο σεισμός που έπληξε την Κρήτη στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, αφήνοντας πίσω έναν νεκρό συνάνθρωπό μας και μεγάλες υλικές καταστροφές, προκάλεσε – ή, για να είμαστε ακριβείς, «ανέδειξε» – σε κάποια σχολεία της Π.Ε. Ρεθύμνου χρόνια ζητήματα παλαιότητας, κακοτεχνιών και ελλιπούς συντήρησης.

Το Πειραματικό Λύκειο έκλεισε δύο εβδομάδες για να γίνουν κάποιες απαραίτητες παρεμβάσεις. Αλλού τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Συγκεκριμένα:

• Στο Γυμνάσιο Πανόρμου, που ούτως ή άλλως τα προβλήματα υπάρχουν εδώ και χρόνια και για τα οποία υπήρξαν και στο παρελθόν εκκλήσεις για την αντιμετώπισή τους, αφού μετά τον σεισμό έγιναν τρεις έλεγχοι από διαφορετικούς φορείς και συνεργεία, το τελευταίο πόρισμα κάνει λόγο για ακαταλληλότητα ενός σημαντικού τμήματος, το οποίο χρήζει άμεσα παρεμβάσεων. Αυτή τη στιγμή, και ενώ έχει παρέλθει ενάμισης μήνας από τη διαπίστωση των προβλημάτων, κάποια τμήματα κάνουν ακόμα μάθημα με τηλεκπαίδευση.
• Στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Ανωγείων η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που ολόκληρο το σχολικό συγκρότημα έχει μεταφερθεί σε άλλα κτίρια. Και εκεί όμως η παραμονή των μαθητών και των εκπαιδευτικών έχει «ημερομηνία λήξης», αφού οι συγκεκριμένες δομές έχουν άλλες χρήσεις. Ειδικά για το Λύκειο τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Η προσωρινή λύση που προκρίνεται είναι τα κοντέινερ. Αυτή τη στιγμή, βάσει της ενημέρωσης που έχουμε, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε τα δύο αυτά σχολεία θα είναι σε θέση να επαναλειτουργήσουν στον φυσικό τους χώρο.

Και ασφαλώς οφείλουμε να επισημάνουμε πως εκτός από τα αναφερθέντα ζητήματα, η σχολική στέγη στο Ρέθυμνο υποφέρει εδώ και χρόνια από έλλειψη επαρκών και κατάλληλων χώρων όσον αφορά την Ειδική Αγωγή, την Επαγγελματική Εκπαίδευση, το Μουσικό Σχολείο και τα Πειραματικά. Προφανώς αυτή η κατάσταση δεν συνιστά «προνόμιο» του Ρεθύμνου, αλλά δείγμα αντιπροσωπευτικό των διαχρονικών «προτεραιοτήτων» της Πολιτείας σε σχέση με την Παιδεία και τις δημόσιες δαπάνες γενικότερα. Και φαντάζει πολύ ειρωνικό να καλούνται οι σύλλογοι να προχωρήσουν σε αυτοαξιολόγηση της σχολικής τους μονάδας, όταν κάποιοι από αυτούς δεν είναι καν εντός της σχολικής τους μονάδας…

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου:

α) Εκφράζει τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας στους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές των πληττόμενων σχολείων και τους συγχαίρει για την ψυχραιμία, τα γρήγορα αντανακλαστικά και το αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν. Το σωματείο θα είναι συμπαραστάτης και αρωγός σε ό,τι χρειαστεί.

β) Καλεί τους αρμόδιους φορείς και τους εμπλεκόμενους Δήμους να ενεργήσουν άμεσα και καταλλήλως ώστε να επιστρέψει η σχολική κοινότητα με ασφάλεια και όσο το δυνατόν γρηγορότερα στους ρυθμούς της και στους φυσικούς χώρους της. Το σωματείο θα συνεργαστεί με κάθε εμπλεκόμενο και ενδιαφερόμενο φορέα σε αυτή την κατεύθυνση, επιφυλασσόμενο να κρίνει και να ελέγξει, αν αυτό καταστεί απαραίτητο. (Θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές ενέργειες).

γ) Δηλώνει ότι μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων θα εργαστεί, θα αγωνιστεί και θα πιέσει και για τα άλλα ζητήματα που αφορούν τη σχολική στέγη στο Ρέθυμνο.