ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΙΜΙΣΑΚΟΓΙΩΡΓΗΣ

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στην Αση Γωνια

Έγινε και φέτος η εορτή του Αγίου Γεωργίου όλη τη χώρα με ιδιαίτερη λαμπρότητα με τα μέτρα για τον κορονοιό να έχουν χαλαρώσει στους εξωτερικούς χώρους.

Στην Αση Γωνια που είναι κατ’ εξοχήν κτηνοτροφικό χωριό το έθιμο να τιμούν τον προστάτη των βοσκών Αηγιώργη συνεχίστηκε με την προσέλευση εκατοντάδων πιστών στη λειτουργία που τέλεσε ο παπά Βασίλης ο οποίος ευλόγησε και τα χιλιάδες πρόβατα εκτός απο τους ανθρώπους.

Οι βοσκοί από νωρίς το πρωί κατέβασαν τα κοπάδια τους από τα βουνά να τα ευλογήσει ο παπάς και αφού τα άρμεξαν μοίρασαν το φρέσκο γάλα στους πιστούς. Με αυτό τον τρόπο ζήτησαν από τον Αηγιώργη να τους βοηθήσει στον αγώνα που δίνουν ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που περνάμε ώστε να έχουν καλή παραγωγή και να βοηθήσουν τις οικογένειες τους.

Σήμερα με την υπερβολική αύξηση τροφών και καυσίμων η κτηνοτροφία περνά πολύ δύσκολες καταστάσεις και αν δεν ενισχυθούν από το κράτος αλλά και από τους καταναλωτές που αγοράζουν τα αγνά προϊόντα, θα αναγκαστούν να μειώσουν τα ζώα ακόμα και να φύγουν από το επάγγελμα.

Στη φωτογραφία ο Μανούσος Κουνδουράκης και ο γιός του Σήφης οι οποίοι εκτός από κτηνοτρόφοι διατηρούν και την ταβέρνα “Κουντουρος” στο ποτιστήρι της Ασηγωνιας που όποιος βρεθεί απολαμβάνει τα νόστιμα παραδοσιακά πιάτα και της φιλοξενίας.

του Γ. Σηφάκη (Σιμισακογιώργη)