ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Η Ευρώπη μια αγκαλιά»: Ευρωπαίους μαθητές φιλοξένησε το 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

Την εβδομάδα 6-10 Μαΐου 2019 , το 16ο Δ.Σ. Ρεθύμνου οργάνωσε τη διεθνή συνάντηση και φιλοξενία μαθητών και εκπαιδευτικών από πέντε χώρες, Πολωνία, Γερμανία, Λετονία, Ρουμανία και Κροατία, στο πλαίσιο του προγράμματος  Erasmus+ ΚΑ2 “Kreacja i  motywacja”,  “Creation and Motivation” ,  «Δημιουργία & Παροχή κινήτρων».

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία κινήτρων στους μαθητές να χρησιμοποιούν την Αγγλική Γλώσσα  εξασκώντας και τις τέσσερις δεξιότητες : ομιλία, ανάγνωση, γραφή, ακουστική κατανόηση. Πιο συγκεκριμένα ο στόχος της διεθνούς συνάντησης στο Ρέθυμνο, είναι η ανάδειξη του ρόλου και της σημασίας της Αγγλικής Γλώσσας στην τουριστική βιομηχανία.

Οι ομάδες των πέντε χωρών συναντήθηκαν την  1η μέρα , Δευτέρα 6 Μαΐου το πρωί, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Λευκόνικο, όπου και είχαν καταλύσει. Αυτό γιατί το σχολείο μας, το 16ο Δ.Σ. , δεν διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων καθώς στεγάζεται, ως γνωστόν,  σε λυόμενες αίθουσες.

Μετά το καλωσόρισμα, δημιουργήθηκαν έξι μικτές ομάδες των 6-7 ατόμων. Ακολούθησε μία  δραστηριότητα γνωριμίας. Στη συνέχεια, σε κάθε ομάδα ανατέθηκε μία τουριστική επιχείρηση της πόλης μας. Ο στόχος της κάθε ομάδας ήταν να σκεφτεί, να δημιουργήσει και να γράψει τις ερωτήσεις μίας συνέντευξης, σχετικής με  την επιχείρηση που της ανατέθηκε και η οποία να διερευνά το ρόλο και τη σημασία της Αγγλικής Γλώσσας.

Μόλις οι ομάδες ετοιμάστηκαν, ξεκίνησαν για τις συνεντεύξεις, προχωρώντας προς το κέντρο της πόλης, συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους . Μετά το τέλος των συνεντεύξεων ακολούθησε ξενάγηση στα Αγγλικά όλων των μικτών ομάδων, από Έλληνες μαθητές. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με κοινό γεύμα σε κεντρικό εστιατόριο της πόλης μας.

Την 2η μέρα Τρίτη 7 Μαΐου, υποδεχτήκαμε τους εταίρους μας στο σχολείο μας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε, καλωσόρισμα,  ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, στα Αγγλικά από Έλληνες μαθητές και παρουσίαση λαογραφικού μουσείου.

Σειρά είχε το διάλειμμα για καφέ και  κεράσματα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι κάθε ξένος μαθητής είχε «υιοθετηθεί», για όλη την εβδομάδα,  από μία ελληνική οικογένεια, η οποία και του παρείχε καθημερινά κολατσιό.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις, στα Αγγλικά,  από τις ομάδες της κάθε χώρας ενός τουριστικού οδηγού της πόλης τους, τον οποίο είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι οι μαθητές.

Μετά από αυτό υπήρξε οργανωτική συνάντηση των δασκάλων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στόχος να επικαιροποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος και να αντιμετωπιστούν οι μέχρι τώρα δυσκολίες. Την ίδια ώρα οι συμμετέχοντες μαθητές, είχαν αναλάβει να ζωγραφίσουν έναν πίνακα ζωγραφικής με ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της χώρας τους ή της πόλης τους, ως αναμνηστικό για το σχολείο μας.

Η μέρα έκλεισε με φαγητό χορό και τραγούδι. Τον  μπουφέ  ετοίμασαν και πρόσφεραν  γονείς και οι δάσκαλοι του σχολείου μας και ο Σύλλογος Γονέων. Ο ιδιαίτερα πλούσιος μπουφές αποτελούταν από παραδοσιακή ελληνικά φαγητά , εντυπωσίασε τους εταίρους μας, οι οποίοι δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους φιλοξενία.

Η συνεργασία όλων των Ελλήνων συναδέλφων, όχι μόνο αυτών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η ζωντανή στήριξη των γονέων , η θέρμη των Ελλήνων μαθητών, βοήθησε να ξεπεραστούν η έλλειψη χώρων και υποδομών του σχολείου μας κι έκαναν τους ξένους φίλους μας να μην θέλουν να αποχωρήσουν από το 16ο .

Την 3η μέρα Τετάρτη 8 Μαΐου, το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στον ορεινό Μυλοπόταμο, στα Ανώγεια και στα Ζωνιανά, με στόχο την δραστηριότητα του προγράμματος “English is around us”.

Στα Ανώγεια η μικτή ομάδα του Erasmus επισκέφθηκε ένα μιτάτο έξω από το χωριό στο δρόμο για τη Νίδα. Εκεί μαθητές του 16ου μίλησαν στους εταίρους τους για τη παράδοση της κτηνοτροφίας στην περιοχή και για τα μυθολογικά στοιχεία που την πλαισιώνουν, τον Δία, την Αμάλθεια, τους Κουρήτες.

Στη συνέχεια στο Μεϊντάνι και ακολούθως στο μνημείο πεσόντων οι εταίροι μας ενημερώθηκαν από μαθητές του 16ου για την ιστορία του μαρτυρικού χωριού, για τα τρία ολοκαυτώματα που έχει υποστεί τα τελευταία διακόσια χρόνια.

Στα Ζωνιανά η μικτή ομάδα του Erasmus επισκέφθηκε το σπήλαιο Σφενδόνη, όπου ξεναγήθηκε στα Αγγλικά, μαθαίνοντας έτσι για την ιστορία και τις αίθουσες του σπηλαίου.

Οι εταίροι μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την αυθεντική …Κρήτη, εντυπωσιάστηκαν από τους ατελείωτους ελαιώνες, το ορεινό τοπίο, τα μιτάτα, τα χωριά, τις δυνατές γεύσεις, την άγρια ομορφιά του τοπίου.

Την 4η μέρα Πέμπτη 9 Μαΐου, βρεθήκαμε στην κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.  Με τη βοήθεια της καταπληκτικής μας ξεναγού, μητέρας του σχολείου μας, οι εταίροι μας ενημερώθηκαν για τη σημασία του Μινωικού πολιτισμού, τις συνήθειες των Μινωιτών, την τέχνη τους , την αρχιτεκτονική του παλατιού,  τις γιορτές, τα έθιμά τους, τη γεωγραφία της περιοχής στο παρελθόν, κ.ά.

Όταν η επίσκεψη στην Κνωσό ολοκληρώθηκε  η μικτή ομάδα του Erasmus επισκέφθηκε το κέντρο του Ηρακλείου, όπου είχε την ευκαιρία να περπατήσει στους πεζόδρομους να γνωρίσει πιο σύγχρονα μνημεία από την Ενετική περίοδο και τέλος να χαλαρώσει  στα κεντρικά εστιατόρια της πόλης.

Την 5η και τελευταία μέρα Παρασκευή 10 Μαΐου, το πρόγραμμα περιελάμβανε και πάλι γνωριμία με ένα αυθεντικό κομμάτι της Κρήτης.

Επισκεφθήκαμε αρχικά τις Μαργαρίτες όπου στο εργαστήρι κεραμικής «Τσικαλαριό», όλοι οι εταίροι και οι Έλληνες συνοδοί είχαν την ευκαιρία να πλάσουν το δικό τους αγγείο από πηλό πάνω σε τροχό. Ταυτόχρονα υπήρξε ξενάγηση στα Αγγλικά, από την ξεναγό μας,  για την ιστορία και την παράδοση του χωριού στην κεραμική τέχνη από αρχαιοτάτων χρόνων . Οι εταίροι μας κυριολεκτικά μαγεύτηκαν από την ομορφιά του χωριού, το καταπράσινο τοπίο, με δυσκολία τους αποσπάσαμε για τον επόμενο προορισμό.

Επομένη στάση το ιστορικό Αρκάδι. Εκεί μετά από σύντομη ξενάγηση, οι μαθητές της Ε΄ και της Στ΄ τάξης παρουσίασαν διασκευή του Ερωτόκριτου στα Αγγλικά, με τη συνοδεία λαούτου από τον Αλέξανδρο Αγγελάκη, (Νάντη) αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις.

Τέλος η μικτή ομάδα του Erasmus μαζί με όλες τις τάξεις του σχολείου μας συνευρεθήκαμε για πικνίκ χαλάρωση και αλληλεπίδραση στις Κουκουναριές.

Η εβδομάδα έκλεισε με το αποχαιρετιστήριο τραπέζι που πρόσφερε το σχολείο μας στους εταίρους . Χορευτική ομάδα από το σχολείο, ντυμένη με τις στολές που πρόσφεραν οι χορευτικοί σύλλογοι Βρακοφόροι, Ρίζες και Ερωφίλη, χόρεψε κρητικούς χορούς, και με το συγκρότημα του Μιχάλη Νικηφόρου, γονέα του σχολείου μας. Ακολούθησαν χοροί και τραγούδια από τις χώρες εταίρους.

Στο τέλος όλοι μαζί μια αγκαλιά, δώσαμε ραντεβού για τη Ρουμανία, όπου είναι η επόμενη συνάντηση τον Οκτώβριο.

Τα οφέλη των προγραμμάτων Erasmus, φάνηκαν ξεκάθαρα σε όλου τους συμμετέχοντες, μικρούς και μεγάλους. Η ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων, των γονιών και των παιδιών μας, βοήθησαν και οι στόχοι της διεθνούς συνάντησης να υπερκαλυφθούν και  οι ξένοι φίλοι μας να ανχωρίσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις για τις πατρίδες τους .

Μαθητές , Γονείς και Ε παιδευτικοί του 16ου Δ.Σ. Ρεθύμνου