ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Η «Φάρμα του Διαδικτύου» εκπέμπει μηνύματα στους ανήλικους για την ασφαλή πλοήγηση…

Η «Φάρμα του Διαδικτύου»  εκπέμπει μηνύματα στους ανήλικους για την ασφαλή πλοήγησηΗ πρόληψη και η ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση των ανηλίκων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών αποτελεί για την Περιφέρεια Κρήτης μια σημαντική προτεραιότητα, και για αυτό στηρίζει έμπρακτα τις πρωτοβουλίες  του Saferinternet.gr με διαδραστικές εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα στο Ηράκλειο και την Τετάρτη στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση με τίτλο «Η Φάρμα του Διαδικτύου», με στόχο να ενημερωθούν παιδιά , γονείς, και εκπαιδευτικοί για την ωφελιμότητα αλλά και τους πολλούς κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Η δράση πραγματοποιείται με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Π/Θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης – Δ/νσεις Π/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και Χανίων-Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων, και τη Google.

Σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, και οι εκπρόσωποι του Saferinternet.gr, της Google, του προγράμματος «ΑΡΙΑΔΝΗ» (πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε θέματα συμπεριφοράς εξάρτησης από το διαδίκτυο) και ο διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης αναφέρθηκαν στην συγκεκριμένη δράση που υλοποιείται πανελλαδικά.

Σε επίπεδο Κρήτης θα δοθούν δυο παραστάσεις «Η Φάρμα του Διαδικτύου», απόψε στο Ηράκλειο στις 6:30 στο Κινηματοθέατρο Αστόρια, και την Τετάρτη 29 Μάιου στις 6 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων «Ανδρέα Παπανδρέου».

Οι παραστάσεις έχουν στόχο την ενημέρωση των παιδιών ηλικίας Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, δασκάλων και γονέων για τα οφέλη του Διαδικτύου και την ασφαλή χρήση του. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος πανελλήνιας εκστρατείας σε 10 ελληνικές πόλεις και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης το διαδίκτυο αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, μια χρήσιμη πηγή πληροφόρησης. «Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο είναι αυξητικά τα ποσοστά των παιδιών που χρησιμοποιούν τα διαδίκτυο από μικρή ηλικία, ακόμα και από την νηπιακή. Τα παιδιά μπορεί να έρχονται σε επαφή με επικίνδυνο, παράνομο, και παραπλανητικό διαδικτυακό περιεχόμενο, όπως επίσης με χρήστες του διαδικτύου που κρύβουν την ηλικία τους ακόμα και το φύλο τους εκμεταλλευόμενοι την αθωότητα των ανηλίκων. Η Περιφέρεια Κρήτης σε επίπεδο πρόληψης, στηρίζει ουσιαστικά και αναδεικνύει τέτοιες προσπάθειες, που ενημερώνουν διαδραστικά με εναλλακτικούς τρόπους προσεγγίζοντας μέσω θεατρικής παράστασης παιδιά και γονείς για την ωφελιμότητα αλλά και τους πολλούς κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κορμάς, συντονιστής του προγράμματος «Αριάδνη», επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου «Η Φάρμα του Διαδικτύου», επεσήμανε ότι, πανελλαδικά «με τεράστια ανταπόκριση εξελίσσεται η εκστρατεία ενημέρωσης, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά από το ‘σερφάρισμα’ στο διαδίκτυο. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Περιφέρεια Κρήτης, για την πολύτιμη βοήθεια που μας παρέχει, για την υλοποίηση και επιτυχία της προσπάθειας αυτής στο νησί».

Ο Διευθυντής εταιρικών σχέσεων της Google Διονύσης Κολοκοτσάς είπε, ότι, η πρωτοβουλία αυτή βοηθάει γονείς και παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες για να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια και να καταλάβουν ποιες είναι οι δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο. «Ως Google πιστεύουμε ότι το διαδίκτυο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τα παιδιά που βοηθά να εξερευνήσουν τον κόσμο, να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Με την βοήθεια των θεάτρου μπορούμε να περάσουμε σύνθετα μηνύματα στα παιδιά, ώστε να κατανοήσουν ποιες είναι οι ευκαιρίες που τους δίνει το διαδίκτυο, και πως ακριβώς μπορούν να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια».

Η Βερόνικα Σαμαρά-συγγραφέας του βιβλίου «Η Φάρμα του διαδικτύου», επικεφαλής της δράσης Saferinternet.gr στην Ελλάδα, έκανε γνωστό ότι μετά από σχετική έρευνα διαπιστώθηκε «ότι 2 στα 10 νήπια στην χώρα μας ήδη κάνουν χρήση του διαδικτύου εκτός σχολείου, 1 στα 100 νήπια έχει κινητό τηλέφωνο, και έχει προφίλ στο facebook. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς ότι το παιδί τους πιθανώς να διατρέχει κάποιο κίνδυνο, και το λέω αυτό γιατί σήμερα τα παιδιά από μικρή ηλικία ξέρουν και ‘ανεβάζουν’ στο διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα. Μιλάμε για αλόγιστη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, και όχι μόνο των δικών μας δεδομένων αλλά και τρίτων προσώπων, όπως είναι φωτογραφίες, video, κάτι που βεβαίως είναι παράνομο σύμφωνα με την νομοθεσία». Τόσο τα προσωπικά δεδομένα όσο και τα δεδομένα τρίτων-είπε η κ. Σαμαρά- πρέπει να τα προστατεύουμε ‘ως κόρη οφθαλμού’ . «Πολύ σημαντικό επίσης είναι, να μάθουν τα παιδιά από μικρή ηλικία να μην πιστεύουν ότι τα πάντα στο διαδίκτυο είναι αληθινά και έγκυρα, δεν είναι έτσι…» κατέληξε.

Τέλος ο Διευθυντής Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης εκθείασε την πρωτοβουλία «που έρχεται να στηρίξει και να ενισχύσει την δουλειά που γίνεται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αφορμή το ασφαλές διαδίκτυο».

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης έχει η Σοφία Τσινάρη και πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Θάνος Αλεξίου, Άννα Πορφύρη και Μόνικα Κολοκοτρώνη. Μέσα από τέσσερις χαρούμενες και διδακτικές ιστορίες, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο του Διαδικτύου και εξοικειώνονται με τις θεμελιώδεις αρχές ασφαλούς χρήσης του.

Η Google και το Saferinternet.gr συνεργάστηκαν επίσης για τη δημιουργία του Good to Know που αποτελεί μία διαδικτυακή πλατφόρμα πλούσια σε τεχνολογικά εργαλεία, προτάσεις και συμβουλές που στοχεύουν στην ενημέρωση γονέων, δασκάλων και παιδιών ως προς την ασφαλή πλοήγηση τους στο Διαδίκτυο.

Και ημερίδα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου από το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης

Το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Π/θμιας Εκπ/σης, διοργανώνει ημερίδα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου αύριο Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 στην αίθουσα Ανδρόγεω στις 7 το απόγευμα, με θέμα, «Ασφαλής χρήση του διαδικτύου-κίνδυνοι και εξάρτηση από το διαδίκτυο». Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες φορητό υλικό αποθήκευσης (usb) το οποίο θα περιέχει συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή.