ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Η κατανάλωση ψαριών βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης!

Σύμφωνα με τα πορίσματα μιας διεθνούς έρευνας, η κατανάλωση πολλών ψαριών βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

ψάριαΟι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντονγκφένγκ Ζανγκ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Στατιστικών Υγείας του Ιατρικού Κολλεγίου του κινεζικού Πανεπιστημίου Τσινγκντάο, μελέτησαν στοιχεία από 26 έρευνες, οι οποίες έγιναν μεταξύ 2001-2014 και αφορούσαν πάνω από 150.000 άτομα από όλες τις ηπείρους.

Οι μελέτες έδειξαν ότι όσοι τρώνε περισσότερα ψάρια, έχουν κατά μέσο όρο 17% μειωμένο κίνδυνο για κατάθλιψη, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερα ψάρια μέσα στην εβδομάδα. Η παραπάνω συσχέτιση είναι πιο ορατή στην Ευρώπη. Η μείωση του κινδύνου κατάθλιψης χάρη στα ψάρια είναι ελαφρώς μεγαλύτερη στους άνδρες (20%) από ό,τι στις γυναίκες (16%).

Οι ερευνητές έκαναν τη δημοσίευση της έρευνας τους στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Epidemiology and Community Health». Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις τους, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ψάρια, μπορούν να επιδράσουν στη δραστηριότητα ζωτικών ουσιών του εγκεφάλου, των νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, που αποτελούν και τους βασικούς «στόχους» των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Επιπλέον, οι πρωτεϊνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που υπάρχουν στα ψάρια, βοηθούν επίσης στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη και έως το 2020 αναμένεται αυτή να είναι η δεύτερη σημαντικότερη ασθένεια παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ