ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος με το διεθνές τουρνουά σκάκι

Το Ηράκλειο θα γίνει για μια ακόμη φορά επίκεντρο της ελληνικής και διεθνούς σκακιστικής κοινότητας με το τουρνουά από 3 έως 10 Σεπτεμβρίου, που πραγματοποιείται από το Ηράκλειο ΟΑΑ, Σκακιστικός Όμιλος Ηρακλείου, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και του Δήμου Ηρακλείου.

skakiΜε σύνθημα «Γίνε και εσύ κομμάτι!» την Κυριακή ξεκινάει το 21ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά Ηρακλείου στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Galaxy. Το 2017 προηγήθηκαν τα 2 ΔΙΕΘΝΗ τουρνουά (2-9/1/2017, 17-24/4/2017) ενώ και στο 3ο που ξεκινά οι συμμετοχές αναμένεται να αγγίξουν τις 200 με αθλητές από 11 χώρες και συγκεκριμένα από Ελλάδα, Ρωσία, Σερβία, Ουκρανία, Αλβανία, Νιγηρία, Αγγλία, Σουηδία, Νορβηγία, Βέλγιο και Λευκορωσία.

Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τους διοργανωτές: «Θα είναι παίκτες διεθνούς φήμης που κατέχουν το ανώτερο τίτλο στο σκάκι, του γκραν μαιτρ. Συγκεκριμένα, τη συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει οι Ρώσοι γκρανμαιτρ Levin, Karpatchev, Ιβανόφ, οι Σέρβοι γκρανμαιτρ Antic και Ristic και ο Λευκορώσος Kasparov. Στους αγώνες θα πάρουν επίσης μέρος ο Σουηδός διεθνής μαιτρ Ahlander, o Σέρβος διεθνής μαιτρ Sredojevic και ο Έλληνας διεθνής μαιτρ Λυριντζάκης.

Επίσης θα είναι και πλήθος μικρών παιδιών από αρχάριο έως και προχωρημένο επίπεδο που θα επωφεληθούν για ακόμα μια φορά της ευκαιρίας να λάβουν πλούσιες αγωνιστικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου αλλά και να διεκδικήσουν με αξιώσεις αγωνιστικές εκπλήξεις. Παράλληλα, οι επισκέπτες (με φυσική παρουσία και διαδικτυακά στο chess24.com) ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες καθιστώντας το θεσμό από τους σημαντικότερους επικοινωνιακά για όλο το νησί».

Φέτος οι διοργανωτές προχώρησαν σε νέα σημαντικά βήματα, καθώς το 2017 οργάνωσαν και 2 νέα κλειστά τουρνουά (που διεξήχθησαν εκ παραλλήλου με το ΔΙΕΘΝΕΣ του Απριλίου 17-24/4/2017) και έδωσαν τη δυνατότητα επίτευξης νόρμας διεθνούς τίτλου (γκρανμαιτρ και διεθνούς μαιτρ) και προσέλκυσαν κορυφαίους ταλαντούχους σκακιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμα το 2017 έχουν ήδη διοργανωθεί 2 από τα 3 νέα μικρότερα τουρνουά 3 ημερών το κάθε ένα (Weekend Tournaments που είναι πολύ συνηθισμένα στην Ευρώπη αλλά γίνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα) και απευθύνονται κυρίως στους ερασιτέχνες σκακιστές του εξωτερικού και της υπόλοιπης Ελλάδας. Αυτά πραγματοποιήθηκαν στις 3-5/2/2017 και 2-4/6/2017 και απομένει το τελευταίο στις 6-8/10/2017.

Τα χρηματικά έπαθλα για τα 3 διεθνή τουρνουά ανέρχονται στα 8.500€ ενώ για τα τουρνουά του Σαββατοκύριακου 1.500€, συνολικά δηλαδή το 2017 τα χρηματικά έπαθλα θα φτάσουν τα 10.000€. Οι διοργανωτές επιθυμούν να ευχαριστήσουν τους χρυσούς χορηγούς ΣΥΦΑΚ και Galaxy, τον αργυρό χορηγό KEN, τους χορηγούς Χαλκιαδάκης και Baked και τον χορηγό επικοινωνίας τηλεόραση Creta.

Οι διοργανωτές κατάφεραν να καθιερωθεί πλέον το σκάκι ως ένα άθλημα για όλους, για κάθε ηλικία και επίπεδο. Με την καμπάνια «Γίνε και εσύ κομμάτι» που πραγματοποιείται κυρίως στα social media και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, φέτος δίνεται μεγάλη προτεραιότητα και στην εξωστρέφεια της διοργάνωσης στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Οι διοργανωτές ΟΑΑ, Σκακιστικός Όμιλος Ηρακλείου κλείνοντας την ανακοίνωση τους προσθέτουν: «Αν λοιπόν, γνωρίζετε τις βασικές αρχές του παιχνιδιού ζήστε την μοναδική εμπειρία ενός διεθνούς τουρνουά που γίνεται στην πόλη μας. Αν πάλι δεν είστε ακόμα εξοικειωμένος αλλά σας μαγνητίζει η μαγεία που αποπνέει το σκάκι αδράξτε την ευκαιρία για να γνωριστείτε με το κορυφαίο πνευματικό άθλημα.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.heraklionchess.com, στο email klokas@heraklionchess.com και στο τηλέφωνο 63937880733».