ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης να εξοβελίσει από την επικαιρότητα το «σκάνδαλο των υποκλοπών» την εβδομάδα αυτή οι παρακολουθήσεις θα βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας. Αποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει την τάση να … «βγαίνει στον αφρό» όσον κι αν το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να «βρεθεί στον πάτο».

Έχει το στοιχείο της …ειρωνείας το γεγονός ότι η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» που στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο «Υποκλοπές Τέλος» αναφερόμενη στις δημοσκοπικές επιπτώσεις του σκανδάλου, ήταν αυτή που «τροφοδότησε» με δημοσίευμα της ένα ακόμη γύρο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Στο εν λόγω δημοσίευμα γίνονταν αναφορές σε πληροφορίες για παρακολουθήσεις κυβερνητικών στελεχών. Επίσης η εφημερίδα «Το Βήμα» με άλλο δημοσίευμα επισήμαινε τον καταλυτικό ρόλο του Γρηγόρη Δημητριάδη στην έλευση των εταιριών που σχετίζονται με το λογισμικό Predator στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι δύο έντυπα που έως τώρα δεν θεωρούνταν «εχθρικά» προς την κυβέρνηση επανέφεραν το θέμα των παρακολουθήσεων, αναζωπύρωσε την κριτική της αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να αξιοποιήσει το «momentum» με τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει ερώτηση στην Βουλή προκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει. Αυτά την ίδια εβδομάδα που η Επιτροπή PEGA θα βρίσκεται στην Ελλάδα εξετάζοντας το θέμα των παρακολουθήσεων ενώ συνεχίζεται η κοινοβουλευτική διερεύνηση μέσω των κινήσεων της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Η πρόκληση του Τσίπρα

Η πρωτοβουλία που πήρε χθες ο Αλέξης Τσίπρας να καταθέσει ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί μία σαφέστατη πολιτική πρόκληση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει την πρόθεσή του να πιέσει τον πρωθυπουργό να δώσει ο ίδιος απαντήσεις για τα ερωτήματα που συνεχώς επανέρχονται στην επικαιρότητα. Όχι μόνον γιατί τον θεωρεί συνολικά υπεύθυνο για τις παρακολουθήσεις αλλά και γιατί όλα τα στοιχεία οδηγούν στο …Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή στον στενό πυρήνα των συγγενών και συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει πλέον ευρύτερο θέμα δημοκρατικής λειτουργίας και μάλιστα ενώ το 2023 είναι χρονιά εκλογών.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «ένα μείζον, όχι μόνο πολιτικό και ηθικό αλλά υπαρξιακό για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος ερώτημα : Πως θα οδηγηθεί η χώρα σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση ενόσω όχι μόνο δεν υπάρχει διαλεύκανση της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων, όχι μόνο επιχειρείται από εσάς η συγκάλυψή της, όχι μόνο συνεχίζει να αιωρείται η κατηγορία προς τον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος που ενδέχεται να διαχειριστεί διερευνητική εντολή ότι είναι «εθνικά επικίνδυνος», αλλά υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις ότι οι παρακολουθήσεις από το εν λόγω παράνομο λογισμικό συνεχίζονται απρόσκοπτα».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί για πολλοστή φορά τον πρωθυπουργό να «άρει» την πολιτική του απόρρητου και να ρίξει φώς στην υπόθεση των υποκλοπών συνολικά. Μάλιστα επισημαίνει ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με αφορμή την επίσκεψη της επιτροπής PEGA. Όπως σημειώνει απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Θα επιμείνετε στην αντιθεσμική και αντισυνταγματική επίκληση δήθεν εθνικού απορρήτου αφήνοντας με δική σας ευθύνη στο πλήρες σκοτάδι την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ακόμη και απέναντι στην Επιτροπή PEGA του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή θα άρετε το απόρρητο δίνοντας κάθε έγγραφο και πληροφορία που θα ζητηθεί για τη χρήση του λογισμικού predator και επιτρέποντας στα εμπλεκόμενα πρόσωπα να καταθέσουν τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν;».

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως στο κείμενό της ερώτησής του ο Αλέξης Τσίπρας μνημονεύει και την φράση που χρησιμοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν σε δημόσια παρέμβασή του τοποθετήθηκε για το θέμα των υποκλοπών. Συγκεκριμένα την φράση «η επίκληση του απορρήτου να υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».

Η κρίσιμη επίσκεψη της Επιτροπής PEGA

Αυτά ενώ η Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται σήμερα στην Ελλάδα. Την Παρασκευή μάλιστα αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου, όπου θα δεχθεί ερωτήσεις για τα συμπεράσματά της.

Η επιτροπή νωρίτερα θα έχει συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη αλλά και τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα των υποκλοπών Γιάννη Κεφαλογιάννη. Επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, τον Χρήστο Σπίρτζη που έχει καταγγείλει την παρακολούθησή του και μέσω αυτής την καταγραφή των επικοινωνιών του Αλέξη Τσίπρα. Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται να είναι η συνάντηση της Επιτροπής με τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο, δηλαδή του προσώπου με τα πλέον τεκμηριωμένα στοιχεία για την υπόθεση των υποκλοπών.

Στην Βουλή αναμένονται Μπίζιος και Λαβράνος

Αξίζει να θυμίσουμε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η κλήση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των φερόμενων ως αφανών ιδιοκτητών των εταιριών Krikkel και Intellexa, Φέλιξ Μπίζιου και Γιάννη Λαβράνου. Την σχετική πρωτοβουλία έχουν πάρει οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μπούρας δεν έχει ακόμη ορίσει την ημερομηνία για την ακρόαση των δυο επιχειρηματιών. Όμως αυτή πρέπει να γίνει εντός του μήνα όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής αφού γίνεται επίκληση του δικαιώματος της αντιπολίτευσης να πραγματοποιύνται ακροάσεις προσώπων εφόσον το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της επιτροπής. Αυτά «στην σκιά» δημοσιευμάτων που θέλουν την εταιρία Intellexa να πέτυχε την παρουσία της στην Ελλάδα χάρη στην χρονική ανοχή που επέδειξε η κυβέρνηση μη διερευνώντας τις καταγγελίες για την χρήση του λογισμικού Predator.