ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

«Η κυβέρνηση υπόλογη για τη μη χρηματοδότηση του ταρτάν στο ΓΑΚ Γάλλου»

Να πιεστεί η κυβέρνηση για άμεση χρηματοδότηση του ταρτάν στο ΔΑΚ Γάλλου – Ερώτηση ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Το έργο αντικατάστασης του ταρτάν στο ΔΑΚ (Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο) Γάλλου, ένα έργο με συμβασιοποιημένη διάρκεια τους 12 μήνες, εδώ και 6 ολόκληρους μήνες έχει διακοπεί. Ο στίβος του είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί καθώς έχει μόνο το υπόστρωμα της ασφάλτου. Δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης των εργασιών.

Το ιστορικό:  Ύστερα από 20 χρόνια χρήσης (διπλάσια των προδιαγραφών) αποφασίστηκε η αντικατάσταση του καταπονημένου ταρτάν.  Με την 42619 / 9-4-2021 απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης  το έργο εντάχθηκε στο ΠΔΕ με χρηματοδότηση 1.008.515,00 ευρώ. Ο Δήμος Ρεθύμνης, προχώρησε τις σχετικές διαδικασίες, δεσμεύοντας 358.337 ευρώ από τον δημοτικό  Π/Υ του 2023. Συμβασιοποίησε το έργο στις 13/4/2023, με το ποσόν του 1.238.760 ευρώ. Με την ευκαιρία προβλέφθηκε και η αντιμετώπιση των προβλημάτων του δικτύου άρδευσης του γκαζόν.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2023, αλλά στις 1/9/2023 που πήγε για εξόφληση το πρώτο ένταλμα πληρωμής (230.245 ευρώ) διαπιστώθηκε πως στον σχετικό λογαριασμό δεν υπήρχαν παρά μόνο τα χρήματα που είχε βάλει ο δήμος, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να διακόψει τις εργασίες.

Η συνεχής επικοινωνία δήμου με τα κυβερνητικά κλιμάκια από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα μόνο σε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις οδηγεί αλλά το αποτέλεσμα είναι ανύπαρκτο.

Η 4968 – 19/2/2024 απάντηση του αναπληρωτή υπουργού παιδείας  (επισυνάπτεται) στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης, Κομνηνάκα, Μανωλάκου, κάθε άλλο παρά σαφής και χρονικά ορισμένη είναι.

Από τις περιγραφές των διαδικασιών και τις μεταφορές των πιστώσεων προκύπτει ότι η χρηματοδότηση «κόπηκε» κατά την μεταφορά από τα τομεακά προγράμματα στο πρόγραμμα ΕΠΑ, με την 64957/10-06-2021 απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης. Ως «κόφτης» λειτούργησαν οι σωρευτικές προϋποθέσεις που όρισαν για τη μεταφορά. Κυρίως η απαίτηση έργα, που μόλις πριν 2,5 μήνες είχαν ενταχθεί στο ΠΔΕ (9/4/2021), στις 30 Ιουνίου να έχουν νομική δέσμευση (δηλαδή τουλάχιστον να έχουν εγκριθεί οι διακηρύξεις τους). Κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον με δεδομένη μάλιστα την τεράστια υποστελέχωση των υπηρεσιών. Την περικοπή μάλιστα αυτή την έκαναν χωρίς μια στοιχειώδη ενημέρωση των δικαιούχων φορέων (εδώ του δήμου), με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.

Φαίνεται για άλλη μια φορά πως το ευέλικτο και ψηφιακό κράτος είναι μόνο για να χρεοκοπεί τον λαό, να στηρίζει «εν ριπή οφθαλμού» τα μεγάλα συμφέροντα αλλά είναι «καρβουνιάρης» όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των αναγκών των πολλών.

Η τελική απάντηση του αναπληρωτή υπουργού ότι «λόγω μεταφοράς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, … είναι σε εξέλιξη η μεταφορά των ενταγμένων έργων σε νέες Συλλογικές Αποφάσεις Ένταξης, στις οποίες περιλαμβάνεται και το εν λόγω έργο» δεν περιλαμβάνει κανένα χρονικό προσδιορισμό.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση.  Ότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους αθλητές του στίβου που καθημερινά κοπιάζουν στο στίβο της άμιλλας και των αθλητικών ιδεωδών. Είναι πλήγμα για τον αθλητισμό όλου του νομού. Ταυτόχρονα επηρεάζονται σοβαρά και οι υποψήφιοι των Πανελληνίων, που εξετάζονται σε αθλήματα. Εξετάσεις που κρίνουν πολλά για όλη την ζωή τους. Δεν μπορεί επομένως να παραπέμπει στις καλένδες την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, που η ίδια είχε δεσμεύσει.

Αν οι κυβέρνηση δεν πιεστεί δημόσια και από τον δήμο, την αθλητική οικογένεια και όλους τους ενδιαφερόμενους, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι άμεσα θα ανταποκριθεί.

Ερωτάται η δημοτική αρχή: Θα συνεχίσει τις καθησυχαστικές δηλώσεις ή θα ενημερώσει αντικειμενικά και επί της ουσίας την αθλητική κοινότητα να διεκδικήσουμε από κοινού τα αυτονόητα από την κυβέρνηση, που έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή;

Δακανάλη Ιωάννα
Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης