ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Η μαθητική εφημερίδα «Tet@rto» από το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου: ένα παράθυρο στην Ιστορία και τον Πολιτισμό

Το Ρέθυμνο υποδέχεται με ενθουσιασμό για μία ακόμη φορά την έκδοση της μαθητικής εφημερίδας «Tet@rto»  από το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, η οποία αναδεικνύει την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας. Οι μαθητές μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου και υπεύθυνη του προγράμματος, Συκιώτη Φλωρέττα και τις συντονίστριες φιλολόγους, Καραντζίκου Ελένη και Βασάκη Μαρία-Ελένη, έχουν δημιουργήσει ένα εκπληκτικό έντυπο που -εκτός από τις δράσεις του σχολείου- περιλαμβάνει πλήθος από άρθρα, συνεντεύξεις και μαρτυρίες για σημαντικά ιστορικά γεγονότα, μνημεία και πρόσωπα του Ρεθύμνου.

Η εφημερίδα εκδίδεται εδώ και πέντε χρόνια, με ένα τεύχος κάθε χρόνο. Τα δύο τελευταία τεύχη είναι αφιερωμένα αποκλειστικά στην πόλη μας προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για να ανακαλύψουμε ξανά την πλούσια κληρονομιά της.

Στα τεύχη αυτά περιλαμβάνονται συνεντεύξεις με καθηγητές και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών για τις σπουδές, αλλά και τη συμβολή τους στην τοπική κοινότητα μέσω των μελετών τους, καθώς και για τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης αναδεικνύοντας τον σημαντικό της ρόλο στην εκπαιδευτική και πολιτιστική ζωή της πόλης.

Μέσα από συνεντεύξεις με κατοίκους της πόλης μας οι μαθητές κατέγραψαν τις μαρτυρίες τους για το πώς βίωσαν ιστορικά γεγονότα, όπως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων, προσφέροντας μια πολύτιμη σύνδεση με το παρελθόν και τις προσωπικές ιστορίες που διαμόρφωσαν την κοινότητα.

Η εφημερίδα περιλαμβάνει, επίσης, εκτενές άρθρο σχετικά με την ιστορία του ρεθεμνιώτικου Τύπου προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα ματιά στη δημοσιογραφική παράδοση της πόλης μας και τον ρόλο της στον πολιτισμό και την ενημέρωση των κατοίκων.

Επιπλέον, περιλαμβάνει εκτενή άρθρα για τον πολιτισμό, το θέατρο και τους παλιούς κινηματογράφους της πόλης, την τέχνη της αγιογραφίας και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, το «κυνήγι του θησαυρού», αναδεικνύοντας την πολιτιστική και καλλιτεχνική πλευρά του Ρεθύμνου. Οι μαθητές δεν περιορίστηκαν μόνο στην καταγραφή πληροφοριών, αλλά ερεύνησαν ενεργά μέσω των συνεντεύξεων τις τέχνες και τις παραδόσεις που κάνουν την πόλη μας μοναδική!

Μαζί με την εφημερίδα δημοσιεύτηκαν και δύο ένθετα. Το πρώτο ήταν αφιερωμένο στο θέατρο με συνεντεύξεις από αξιόλογους και ικανούς ανθρώπους του χώρου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται έντονα τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας συμβάλλοντας στην πολιτιστική άνθηση του τόπου μας και στην εκ νέου ανάδειξη της πόλης μας ως «Η πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών». Το δεύτερο ένθετο, που εκδόθηκε μαζί με το φετινό τεύχος της εφημερίδας, είναι αφιερωμένο στους Άγιους Τέσσερις Μάρτυρες και τα 200 χρόνια από τον μαρτυρικό τους θάνατο τιμώντας τη θυσία και την ιστορική τους σημασία.

Αυτή η μαθητική εφημερίδα δεν είναι μόνο ένα εργαλείο μάθησης για τους μαθητές αλλά και ένα πολύτιμο μέσο για την κοινότητα προσφέροντας νέες γνώσεις και αναδεικνύοντας την ιστορία και τον πολιτισμό του Ρεθύμνου. Μέσα από τις σελίδες της οι αναγνώστες μπορούν να εξερευνήσουν τα μνημεία της πόλης, να γνωρίσουν τις ιστορίες των κατοίκων και να εκτιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά μας.

Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζεται θερμά από το σχολείο και την τοπική κοινότητα αναδεικνύοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής διαφύλαξης. Η μαθητική εφημερίδα «Tet@rto» διανέμεται σε έντυπη μορφή δωρεάν στους μαθητές του σχολείου, στα σχολεία της πόλης και στους τοπικούς φορείς, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ – Καλώς Ήρθατε (sch.gr) , ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους.

Με αυτή την εφημερίδα οι μαθητές του Ρεθύμνου αποδεικνύουν την αφοσίωσή τους στη διατήρηση και την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού δημιουργώντας ένα πολύτιμο αρχείο για τις μελλοντικές γενιές. Ευελπιστούμε ότι και του χρόνου η εφημερίδα του 4ου Γυμνασίου θα συνεχίσει αυτή την εξαιρετική προσπάθεια με θέματα πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος για την πόλη μας.

Η εφημερίδα του σχολείου εκδίδεται αποκλειστικά με τις ευγενικές χορηγίες τοπικών καταστηματαρχών και επιχειρήσεων της πόλης μας, τους οποίους η Διεύθυνση του σχολείου ευχαριστεί θερμά για την πολύτιμη συνεισφορά τους!

Για περισσότερες πληροφορίες και συνδρομές παρακαλούμε επικοινωνήστε με το 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου στο 2831029261 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του σχολείου http://4gym-rethymn.reth.sch.gr/wp/.