ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΗ

Η Microsoft χρηματοδοτεί τα Windows Phone, με τα κέρδη που έχει από το Android!

Είναι γνωστό πως η Microsoft κερδίζει αρκετά χρήματα από το Android. Γιατί; Γιατί έχει καταφέρει να αποδείξει πως το Android που βασίζεται στο Linux, εκμεταλλεύεται τεχνολογίες που η Microsoft έχει κατοχυρώσει και δεν ανήκουν στο Linux Foundation, αλλά σε κείνη. Έτσι, για κάθε Android συσκευή που παράγεται στον κόσμο, η Microsoft εισπράττει από 2 έως 5 δολάρια. Είτε μέσω των ίδιων των κατασκευαστών, είτε μέσω εργοστασίων συναρμολόγησης και παραγωγής, όπως η Foxconn.

Η Microsoft χρηματοδοτεί τα Windows Phone, με τα κέρδη που έχει από το Android!

Αναλυτής της εταιρείας Nomura Securities όμως, μας ενημερώνει πιο συγκεκριμένα: η Microsoft κερδίζει ετησίως από το Android, 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Και επειδή πρόκειται για καθαρό κέρδος, τα χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη των Windows Phone.

Ο αναλυτής Rick Sherlund υποστηρίζει πως το τμήμα Entertainment and Devices της Microsoft (τμήμα που περιλαμβάνει το Xbox, τα Windows Phone και το Skype), αν δεν είχε την «χρηματοδότηση» του Android, θα εμφάνιζε ζημιές 2,5 δισεκατομμυρίων φέτος. Μόνο το Xbox, στο τέλος κάθε χρονιάς, «κοστίζει» στη Microsoft 2 δις ζημιών. Ίσως γι αυτό και σκέφτονται κάποιοι ότι οι μέρες της κονσόλας στην εταιρεία του Redmond είναι μετρημένες.

Τα έσοδα λοιπόν που έχει η Microsoft από τους κατασκευαστές και τις τρελές πωλήσεις του Android, της επιτρέπουν να κάνει δύο πράγματα. Πρώτον να καλύπτει τις απώλειες από τις μη κερδοφόρες δραστηριότητές της και, δεύτερον, να πιστεύει ότι διαθέτει απεριόριστο χρόνο για να κάνει τα Windows Phone, ανταγωνιστικά. Γι αυτό μάλλον και η ανάπτυξη των Windows Phone είναι τόσο αργοπορημένη σε χαρακτηριστικά και εμπειρία χρήσης σε σχέση με το Android, αλλά και το iOS.

Βλέπετε λοιπόν, η Microsoft δεν έχει ανάγκη να πετύχουν τα Windows Phone. Δεν εξαρτάται το μέλλον της από το λειτουργικό. Αν εξαρτιόταν, ίσως τα Windows Phone να ήταν περισσότερο επιτυχημένα και περισσότερο φιλικά στον μέσο καταναλωτή που τα αγοράζει ήδη…