ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

«Η Ν.Δ. αρνείται την καταβολή της εφάπαξ παροχής στους ξενοδοχοϋπαλλήλους επικαλούμενη το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει!»

Ο Βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου με επίκαιρη ερώτησή του, έθεσε το ζήτημα εφαρμογής του ν.2768/99 ο οποίος προβλέπει την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους όταν συμπληρώνουν 20 χρόνια πραγματικής εργασίας κι έχουν καταβάλει 180 μηνιαίες εισφορές στον κλάδο πρόνοιας, διαδικασία που έχει παγώσει από το Υπουργείο Εργασίας από το 2016 και μετά.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, κ. Τσακλόγλου αρνήθηκε την ενεργοποίηση της καταβολής του εφάπαξ βοηθήματος στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, επικαλούμενος την  εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ.:Φ30202/34383/Δ15/606/20.9.2016 του κ. Πετρόπουλου επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άρθρα του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει, ο οποίος προβλέπει ότι και οι εφάπαξ παροχές καταβάλλονται μετά την κύρια συνταξιοδότηση.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε ότι η παραπομπή του θέματος από τον Υφυπουργό στις γενικές διατάξεις του ν.4387/16 που προβλέπουν την λήψη των εφάπαξ παροχών με την κύρια συνταξιοδότηση, είναι προφανώς καταχρηστική αφού το εφάπαξ αυτό βοήθημα του ν.2768/89 που προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων, έχει θεσπιστεί ως παροχή στο «ενδιάμεσο του εργασιακού βίου» στα 20 χρόνια πραγματικής εργασίας λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Επιπλέον, εγκάλεσε τον Υφυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ακολουθούν την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ στις περικοπές κοινωνικών δικαιωμάτων και αθετούν τις δεσμεύσεις που μοίραζαν προεκλογικά για κατάργηση των αρνητικών διατάξεων του ν.4387/16 (Κατρούγκαλου).

Τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε γι’ αυτούς που αλλάζουν επάγγελμα αλλά ούτε για όσους καταστούν ανάπηροι  67% ή 80% και άνω.

Το Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει στα θεσμικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων, ένα από τα οποία είναι και η εφάπαξ παροχή ξενοδοχοϋπαλλήλων και θα επιδιώξει νέα διαβούλευση με την Ομοσπονδία και τα Σωματεία εργαζομένων.