Οι Παρακλήσεις του δεκαπενταύγουστου, μια σπουδαία πολιτισμική εκδήλωση του λαού μας

Στις 15 Αυγούστου, τώρα και 1500 χρόνια, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιορτάζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου. Έτσι, ολόκληρος ο μήνας Αύγουστος είναι αφιερωμένη από την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Θεοτόκο, τη Μητέρα του Ιησού Χριστού.

Παναγία

Από 1 έως 14 Αυγούστου, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί νηστεύουν, πολλοί ναοί τελούν τη Θεία Λειτουργία και οι χριστιανοί κοινωνούν το σώμα και το αίμα του Κυρίου (Θεία Κοινωνία), ενώ τα πανέμορφα δειλινά του Αυγούστου ψάλλουν στις εκκλησίες τη Μικρή και Μεγάλη Παράκληση προς την Θεοτόκο, αρχίζοντας γύρω στις 6.30 ή 7.00 (ολοκληρώνεται γύρω στις 8.00).

Αυτά είναι δύο υπέροχα έργα τεράστιας μουσικής και ποιητικής αξίας, με τα οποία οι Χριστιανοί προσεύχονται στην Παναγία. Η Μικρή Παράκληση είναι γραμμένη από έναν άγιο μοναχό, του οποίου το όνομα ήταν Θεοστήρικτος, ή από τον άγιο Θεοφάνη το “Γραπτό”, ο οποίος ονομαζόταν έτσι, γιατί (όπως και ο αδελφός του Θεόδωρος) είχε δώδεκα στίχους χαραγμένους στο πρόσωπό του με πυρωμένο σίδερο, από τον τυραννικό εικονομάχο αυτοκράτορα Θεόφιλο, τον 9ο αιώνα μ.Χ.!

Η Μεγάλη Παράκληση είναι γραμμένη από τον ευσεβή αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρο Β΄ Λάσκαρι, όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν κατακτημένη από τους σταυροφόρους, το 13ο αιώνα μ.Χ.

Μέσα στους αιώνες, εκατομμύρια Ορθόδοξοι Χριστιανοί, άνδρες και γυναίκες, απευθύνονται στη Θεοτόκο ψάλλοντας ή διαβάζοντας αυτές τις θαυμάσιες άγιες προσευχές. Πολλοί μάλιστα συνηθίζουν να τις διαβάζουν κάποιες φορές και στο σπίτι τους, αντί για βραδινή προσευχή, ανάβοντας ένα κερί και θυμιάζοντας.

Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες πνευματικές και πολιτισμικές εκδηλωσεις του λαού μας, στις οποίες ερχόμαστε σε επαφή με κλασικά έργα μεγάλης αξίας και ενωνόμαστε μεταξύ μας, απευθύνοντας κοινή προσευχή προς την Παναγία.

Είναι βράδια εορτής, βράδια αγάπης, βράδια Δεκαπενταύγουστου.

Θ. Ι. Ρηγινιώτης