ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

Η παράσταση “Ο Μουνής” από το Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηράκλειο

Η ανατρεπτική παράσταση “ο Μουνής”, βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου, που πρόσφατα επαναλήφθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, μετά από χρόνια επιτυχίας και εξαιρετικών κριτικών, θα ανέβει στη σκηνή του Θεάτρου της Πύλης Βηθλεέμ στο Ηράκλειο, την Τετάρτη 9 και Πέμπτη 10 Αυγούστου, στις 21.30.

ο Μουνής

Το διήγημα μάς μεταφέρει στην δεκαετία του 80 λίγο πριν ξεκινήσει ο “εκσυγχρονισμός” της ελληνικής κοινωνίας. Λίγο πριν αρχίσει η επιδότηση της αγροτιάς και η μεταμόρφωση των ηθών και των συνηθειών της επαρχίας. Τότε που οι άνθρωποι ήταν φαινομενικά πιο αυθεντικοί, πιο σκληροί, πιο βίαιοι. Στο χωριό του Μουνή συναντάμε πρόσωπα εγκλωβισμένα και φοβισμένα, που ο ψυχαναγκασμός και η προάσπιση της ηθικής και του φαίνεσθαι, γεννάει σ αυτά τα πρόσωπα ακραίες συμπεριφορές. Τις περισσότερες φορές δέκτες αυτών των ακραίων και βίαιων συμπεριφορών είναι οι γυναίκες και τα παιδιά, δηλαδή τα πιο αδύναμα μέλη της οικογένειας.

Και στον αντίποδα ο Άντρας, η μορφή του “λεβέντη” Έλληνα. Του λεβέντη Έλληνα που είναι μάγκας και το κέφι του θα κάνει, του λεβέντη Έλληνα που ξέρει καλά πως όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος. Κι εκεί που κάθεσαι ήσυχος στην πολυθρόνα σου και σκέφτεσαι πως όλα αυτά συνέβαιναν μόνο σε κάτι χωριουδάκια της “άξεστης ελληνικής επαρχίας” – και μάλιστα σε μια παρελθοντική εποχή – σου έρχονται ξαφνικά κάτι αναμνήσεις από την παιδική σου ηλικία, σκέφτεσαι αυτά που βλέπεις κάθε μέρα στους δρόμους και αυτά που διαβάζεις στις εφημερίδες, κοιτάς ύποπτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη, ακούς καλύτερα τους “ήχους” από το γειτονικό σπίτι, συνειδητοποιείς πως τα τελευταία χρόνια η όξυνση της κρατικής και της φασιστικής βίας έχει γίνει σχεδόν αυτονόητη. Και νιώθεις φόβο και απογοήτευση. Και σου γίνεται πιο ξεκάθαρο πως το διήγημα της Κιτσοπούλου δεν είναι μια ηθογραφία ούτε μια φανταστική ιστορία. Είναι η περιγραφή του πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας που έχει μείνει αναλλοίωτος μέσα στο πέρασμα του χρόνου και συνεχίζει να αναπαράγει, την χαιρεκακία, το κουτσομπολιό, την ενοχή, το θράσος, τον τσαμπουκά, την σωματική και ψυχολογική βία. Και τότε νιώθεις εσύ εγκλωβισμένος στο “μικρό χωριό”.

Και τότε είσαι εσύ που θες να φύγεις…

(σημείωμα του σκηνοθέτη Παντελή Δεντάκη)

Κριτικές:

Ένα συγκλονιστικό κείμενο σε μία συναρπαστική παράσταση που θα σας καθηλώσει -σίγουρα από τις καλύτερες της χρονιάς. Να πάτε! Μη φοβηθείτε ότι θα σας σοκάρει.

ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ
Γιώργος Σαρηγιάννης

Και μια που άνοιξα με κινηματογραφική αναφορά, ας κλείσω με άλλη μία: ο «Μουνής» της Λένας Κιτσοπούλου και του Παντελή Δεντάκη νομίζω ότι είναι κάπως σαν τις ταινίες του Λαρς φον Τρίερ: λίγους θα τους αφήσουν αδιάφορους – οι υπόλοιποι ή θα τις λατρέψουν ή θα τις μισήσουν. Συχνά για τον ίδιους ακριβώς λόγους.

ElCulture.gr
Τώνια Καράογλου

Οι ηθοποιοί (Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αριστέα Σταφυλαράκη) αρθρώνουν άριστα μία απαιτητική αφήγηση, με απόλυτη πειθαρχία και σπάνια διαισθητική ματιά.  Αυτή είναι η καλύτερη ομάδα ηθοποιών που είδα τη φετινή σαιζόν.

εφημεριδα Μακεδονια
Της Κατερίνας Διακουμοπούλου

μια έξοχη περιγραφή του πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας που παραμένει αναλλοίωτος μέσα στα χρόνια και που με την πυροδότηση της οικονομικής εξαθλίωσης παρατηρούμε σήμερα να εκτρέπεται αποκτώντας ευρύτερες διαστάσεις

topsirto.net
Έλενα Γαλανοπούλου

Η σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη, κατορθώνοντας αυτά, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί έξυπνη, ευφυής και καίρια στα σημεία της. Δημιουργεί εξαιρετικές εικόνες, εικαστικά, μουσικά και σκηνικά και χτίζει ένα αποτέλεσμα που τσακίζει κόκαλα, οδηγώντας τους ηθοποιούς της ομάδας σε ερμηνείες καθαρές κι άμεσες. Ο Δεντάκης ακολουθεί ξεκάθαρα μία Κιτσοπουλική οδό κι ακούει το κείμενο.

tralala.gr
Ιωακείμ Ναβροζίδης

Είσοδος; 14 ευρώ (κανονικό) 10 ευρώ (μειωμένο – άνεργοι φοιτητες, άνω των 65, ΟΓΑ, πολύτεκνοι)
Προπώληση: 10 ευρώ (βιβλιοπωλείο Λεξις – οδός Εβανς), ταμείο κηποθεάτρου Ν. Καζαντζάκης.