ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Η Περιφέρεια Κρήτης υποδέχεται τους Εσθονούς και Ιρλανδούς εταίρους της, στο πλαίσιο του έργου NICHE

Με ιδιαίτερη επιτυχία φιλοξένησε η Περιφέρεια Κρήτης  την 1η  εκδήλωση ανταλλαγής Καλών Πρακτικών του ευρωπαϊκού έργου NICHE  με τη συμμετοχή εταίρων του έργου  από την Εσθονία και την Ιρλανδία.

niche (1)

Προερχόμενοι από περιοχές της Ευρώπης, όπου η διατροφή έχει αναγνωριστεί ως τομέας – κλειδί, οι εταίροι του NICHE στοχεύουν στην προώθηση πολιτικών ούτως ώστε να εφαρμοστούν δράσεις έρευνας και καινοτομίας από επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων της περιοχής τους.

Η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων αποτελεί κλειδί για  την επιτυχία του έργου.  Κάθε εταίρος παρουσίαζει τις δικές του καλές τοπικές πρακτικές,  ενώ στη συνέχεια  καλείται  να  επιλέξει μια ή έναν συνδυασμό περισσοτέρων καλών πρακτικών άλλων εταίρων,  για να τις προσαρμόσει στις ιδιαίτερες ανάγκες της δικής του περιοχής.

Ως τοπικές καλές πρακτικές από την πλευρά της  Περιφέρειας Κρήτης παρουσίαστηκαν η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης και το Δικτυο Οινοποιών Ηρακλείου- Κρήτης. Αυτές ακριβώς τις καλές πρακτικές έκριναν ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και  επέλεξαν να δουν από κοντά οι εταίροι του NICHE από την Εσθονία και την Ιρλανδία. Η επίσκεψή τους συνδυάστηκε ιδανικά με την έκθεση κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά 2017 που διοργάνωσε το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης – Wines of Crete και  πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επισκέψεις ανταλλαγής Καλών Πρακτικών, οι εταίροι συνοδεύονται από μέλη της Ομάδας Ενδιαφερόμενων Φορέων (Stakeholders), που έχει συστήσει ο κάθε εταίρος στην περιοχή του ειδικά για το NICHE.

H Ομάδα αυτή, με την οποία προβλέπεται στενή συνεργασία σε όλη τη διάρκεια του έργου, περιλαμβάνει ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, ΜΜΕ στον ευρύτερο τομέα της διατροφής, δημόσιους φορείς καθώς και ενώσεις καταναλωτών. Δημιουργούνται έτσι καινοτόμα οικοσυστήματα σε περιφερειακό αλλά και διαπεριφερεικό επίπεδο που φέρνουν σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διευκολυνθεί η ανταλλαγή τεχνολογίας και γνώσης που θα μεταφραστεί σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Τα οικοσυστήματα αυτά θα διατηρηθούν και μετά την ολοκλήρωσή του έργου, έτσι ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεχίσουν να επωφελούνται μέσω ενός αποτελεσματικού και παραγωγικού δικτύου συνεργασίας.

Οι επισκέπτες από την Εσθονία και την Ιρλανδία  είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις διάφορες θεματικές δράσεις της έκθεσης ΟιΝοτικά 2017, να γνωρίσουν τους ντόπιους παραγωγούς και να παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ειδικό σεμινάριο πάνω στην γευσιγνωσία των γηγενών ποικιλιών της Κρήτης καθώς και το θεματικό  σεμινάριο “Η τάση των wine cocktails και ο ρόλος των κρητικών ποικιλιών”.  

Ξεχωριστό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε επίσης, κατά τη διάρκεια σεμιναρίου γευσιγνωσίας του Κρητικού Ελαιολάδου που δόθηκε από την κα Ελευθερία Γερμανάκη, ειδική στην γευσιγνωσία και ποιότητα του Κρητικού Ελαιολάδου όπως και κατά την παρουσίαση που έκανε η αρχαιολόγος κα Ευανθία Σάλιακα σχετικά με την  παραγωγή του κρασιού στην Κρήτη κατά την αρχαιότητα.

Στη συνέχεια τους ευρωπαίους επισκέπτες της Περιφέρειας Κρήτης συνάντησε και καλοσώρισε ο κος Γεώργιος Αλεξάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος, Εντεταλμένος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα και  ακολούθησε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους στο θεματικό αντικείμενο της εκδήλωσης.  

Το πρόγραμμα έκλεισε με  ξενάγηση και οινογνωσία σε επισκέψιμα οινοποιεία του νομού Ηρακλείου.   

niche (3)

H εκδήλωση ανταλλαγής Καλών Πρακτικών οργανώθηκε από τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ευαγγελία Βροντάκη, συντονίστρια του έργου NICHE, κ. Αλίκη Καρούσου, και κα Ρούλα Παπαδοπούλου μέλη της Ομάδας Έργου.

Σε επιλεγμένες θεματικές δράσεις είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ο κος Μιχάλης Δαράκης, προϊστάμενος της Δ/νσης Ανάπτυξης ΠΕ Ρεθύμνης από όπου και υλοποιείται το έργο, o κος Γιάννης Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης  και ο κος Κωνσταντίνος Γεωργιτζίκης μέλος της Ομάδας του NICHE.

Από την Ομάδα Ενδιαφερόμενων Φορέων του NICHE για την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν ο κος Αρτέμης Σαϊτάκης, διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης, ο κος Ηρακλής Καραντώνης στέλεχος του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, καθώς και ο κος Νίκος Μηλιαράκης, πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Ν. Ηρακλείου, ο οποίος παρουσίασε την καλή πρακτική του Δικτύου Οινοποιών  και  η κα Αργυρώ Σταυρακάκη στέλεχος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης που παρουσίασε  την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και τις διαδικασίες για να ενταχθεί μία επιχείρηση στο σύστημα των σημάτων «Κρήτη», «κρητική κουζίνα» και «κρητικό μπακάλικο», προσφέροντάς ταυτόχρονα στους επισκέπτες ενδεικτικά προϊόντα με το σήμα «κρήτη».

Το έργο NICHE, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κρήτης, υλοποιείται στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού προγράμματος INTERREG EUROPE από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15%.