ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την νεανική επιχειρηματικότητα

H Περιφέρεια Κρήτης και το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) οργάνωσαν και υποστήριξαν την ελληνική αποστολή που συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Global Business Opportunities (GBO) στο Manchester της Αγγλίας. Το GBO είναι ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα που στοχεύει στην δημιουργία ομάδων εργασίας νέων, ώστε να εντοπίσουν επιχειρηματικές ιδέες και να αναπτύξουν επιχειρηματικές ικανότητες σε διεθνές επίπεδο.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο Manchester το προηγούμενο διάστημα και βασικός συνδιοργανωτής ήταν το Manchester Metropolitan University. Οι συμμετέχοντες που προέρχονταν από τέσσερις διαφορετικές χώρες – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κολομβία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο- οργανώθηκαν σε έξι διαφορετικές ομάδες ώστε να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Σκοπός των μαθημάτων ήταν να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και να καλλιεργήσουν πνεύμα ομαδικότητας και ικανότητες συνεργασίας με άτομα από διαφορετικές χώρες.

Η Ελληνική ομάδα αποτελούταν από 5 μέλη από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης. Ένας επιπρόσθετος στόχος του προγράμματος ήταν να φέρει σε επαφή άτομα από διαφορετικές χώρες και να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να γεφυρώσουν το πολιτισμικό τους χάσμα. Για τον παραπάνω λόγο κάθε αποστολή έπρεπε να διοργανώσει μια πολιτιστική βραδιά με σκοπό να παρουσιάσει τον πολιτισμό, την ιστορία, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και την κουλτούρα της κάθε χώρας. Η ελληνική ομάδα διοργάνωσε δείπνο μέσω του οποίου προώθησε τον ελληνικό πολιτισμό, την Κρητική κουζίνα και την Ελληνική φιλοξενία.

Επιπλέον δόθηκε έμφαση στην παρουσίαση της Περιφέρειας Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες σε θέματα ανάπτυξης επιχειρηματικών ικανοτήτων, δικτύωσης, ομαδικότητας και ευκαιρίες για μελλοντικές συνεργασίες.

Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς έχουν περάσει στην τελική φάση αξιολόγησης 4 από τις 6 επιχειρηματικές ιδέες. Στις δύο από αυτές, συμμετέχουν μέλη της ελληνικής ομάδας και συγκεκριμένα:

Στην πρώτη με τίτλο: Check√Up «Αφορά την ανάπτυξη εφαρμογής που να μπορεί να υποστηρίζεται τόσο από κινητά iPhone, Blackberry όσο και Android. Έχει σαν στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευπαθών ομάδων παρέχοντας ασφάλεια τόσο στις ευπαθείς ομάδες όσο και στις οικογένειές τους, και συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι Β. Μπίνας και Π. Λιονάκης. Η δεύτερη με τίτλο Casa 5, αφορά την κατασκευή ιδιωτικών φοιτητικών εστιών στην πρωτεύουσα την Κολομβίας.

Η νικήτρια ομάδα θα λάβει το ποσό των 20.000 $ για να ξεκινήσει τη δημιουργία της επιχείρησης της.

Σε συνέχεια τις συγκεκριμένης δράσης και της συνεργασίας αυτής, εξετάζεται η διοργάνωση των σεμιναρίων Global Business Opportunities στην Κρήτη για το 2013, με ανάλογη συμμετοχή διαφόρων χωρών, με τη συμμετοχή νέων επιχειρηματιών. Η Περιφέρεια Κρήτης, παραμένει αρωγός αυτής της προσπάθειας που αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην τοπική επιχειρηματικότητα αλλά και στην εξωστρέφεια του νησιού.