ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Η Περιφέρεια Κρήτης στο Seinajoki της Φινλανδίας για ανταλλαγή καλών πρακτικών

Στο Seinajoki της Φινλανδίας βρέθηκαν μέλη της ομάδας του ευρωπαϊκού έργου NICHE προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκδήλωση ανταλλαγής Καλών Πρακτικών, που οργάνωσε ο Φιλανδός εταίρος του έργου Περιφέρεια South Ostrobothnia.
filandia

Προερχόμενοι από περιοχές της Ευρώπης, όπου η διατροφή έχει αναγνωριστεί ως σημαντικός τομέας ανάπτυξης, οι εταίροι του NICHE στοχεύουν στην προώθηση πολιτικών, ούτως ώστε να εφαρμοστούν δράσεις έρευνας και καινοτομίας από επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων της περιοχής τους.

Η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου όπως και η δημιουργία ανοιχτών καινοτόμων οικοσυστημάτων σε περιφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο που θα φέρουν σε επαφή όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να διευκολυνθεί η ανταλλαγή τεχνολογίας και γνώσης.

Στο πλαίσιο αυτό οι Φινλανδοί εταίροι παρουσίασαν τις καλές τους πρακτικές τις οποίες συνδύασαν με την ετήσια εκδήλωση Food Businness Sumitt στην πόλη Seinajoki της περιφέρειας South Ostrobothnia.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θεωρήθηκαν οι καλές πρακτικές:

Fit children of Seinajoki, για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

FOODWEST, εταιρεία ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών στον τομέα της διατροφής, από το αρχικό στάδιο του σχεδιασμού έως τους ελέγχους και την κατασκευή του τελικού προϊόντος

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων προσέλκυσε επίσης η παρουσίαση της συσχέτισης μουσικής και γεύσης, βάσει δεδομένων νευροεπιστημών καθώς και η αξιολόγηση της νέας τάσης της εποχής για την υιοθέτηση υγιεινούς διατροφής καθώς και για δίαιτα εστιασμένη σε ιδιαίτερες ανάγκες (χωρίς γλουτένη, λακτόζη, ζάχαρη κτλ) ή και χορτοφαγική διατροφή.

Ευχάριστη και ταυτόχρονα βιωματική δραστηριότητα αποτέλεσε το εργαστήριο παρασκευής πρωτότυπων συνοδευτικών ροφημάτων, που οργανώθηκε σε συνεργασία με το FOOD BAIT project (Interreg Botnia – Atlantica).

Από την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν η κ. Ευαγγελία Βροντάκη, συντονίστρια του έργου NICHE, ενώ από την Ομάδα Ενδιαφερόμενων Φορέων του NICHE για την Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχαν ο κος Αρτέμης Σαϊτάκης, Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης και η κα Ηρώ Σταυρακάκη, στέλεχος της Αγροδιατροοφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης.

Τo NICHE (http://www.interregeurope.eu/niche), στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η Περιφέρεια Κρήτης, υλοποιείται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Στο έργο συμμετέχουν επίσης εταίροι από τη Ρουμανία (συντονιστής εταίρος), το Ην. Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία και την Πολωνία.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού προγράμματος INTERREG EUROPE και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15%.