ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Η Τ.Ε. Ρεθύμνου του ΚΚΕ καταδικάζει τις συλλήψεις των κτηνοτρόφων

Η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ, καταδικάζει την εισβολή των δυνάμεων της αστυνομίας, μετά από εντολή εισαγγελέα για να «σπάσει» την κατάληψη του δασαρχείου από τους κτηνοτρόφους, αλλά και τις συλλήψεις που ακολούθησαν.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ, καταδικάζει την εισβολή των δυνάμεων της αστυνομίας, μετά από εντολή εισαγγελέα για να «σπάσει» την κατάληψη του δασαρχείου από τους κτηνοτρόφους και τις συλλήψεις που ακολούθησαν.

Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά, αντί να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων επιλέγει να εντείνει τον αυταρχισμό, την καταστολή και το χτύπημα του λαϊκού κινήματος. Από την μία προσπαθεί να τους απομονώσει, μιλώντας για «πανωγραψήματα», βάζοντας τους όλους στο ίδιο τσουβάλι και από την άλλη στέλνει αστυνομικές δυνάμεις να τους καταστείλει.

Οι κτηνοτρόφοι έχουν χορτάσει από λόγια συμπαράστασης και υποσχέσεις από όλους τους φορείς, όπως έγινε και πριν λίγες μέρες στην σύσκεψη της αντιπεριφέρειας με τους δήμαρχους και άλλους φορείς.

Τα αιτήματά τους είναι δίκαια, είναι ζητήματα επιβίωσης και έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι τους, μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, για την συνέχεια και την μορφή του αγώνα τους, δεν δέχονται υποδείξεις από κανένα.

Ειδικότερα τα δίκαια αιτήματά τους αφορούν το κόστος παραγωγής που ανεβαίνει από τις τιμές των ζωοτροφών που έχουν εκτιναχθεί, από το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά και από τις αυξήσεις στα καύσιμα, το ηλεκτρικό, τη φορολογία, τον ΕΦΚΑ, κτλ.. Το εισόδημά των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων μειώνεται συνεχώς, με τις τιμές παραγωγού να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής και την επιβίωσή τους. Επιπλέον, κινητοποιούνται για τις ζημιές που δεν αποζημιώνονται, καθώς και για τα προβλήματα που τους δημιούργησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα βοσκοτόπια.

Σαν να μην έφταναν αυτά, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), μειώνονται δραστικά οι επιδοτήσεις (βασική ενίσχυση, αλλά και εξισωτική αποζημίωση) με την κατανομή στα βοσκοτόπια, τις ποινές, κ.α., ενώ ιδιαίτερα βαριές είναι οι επιπτώσεις σε νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους. Αντί η κυβέρνηση να ενισχύει τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους με βάση το ζωικό τους κεφάλαιο χωρίς άλλες διατυπώσεις, δίνοντάς τους κάποια ανάσα, επιβάλλει άγριο τσεκούρωμα, που οδηγεί σε παραπέρα ξεκλήρισμά τους, στο ίδιο μονοπάτι των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησαν την ίδια πολιτική της ΕΕ προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Η Τ.Ε. καλεί όλο το Ρεθυμιώτικο λαό, να εκφράσει έμπρακτα την συμπαράστασή του στον αγώνα των κτηνοτρόφων, όπως έπραξε την προηγούμενη εβδομάδα το ταξικό εργατικό κίνημα. Να καταγγείλει την καταστολή και την επίθεση στους αγωνιζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους.

 Να διεκδικήσει:

  • Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.
  • Τη στήριξη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι ίδιοι και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για: μείωση κόστους παραγωγής, στήριξη της εγχώριας παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα, αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, απόσυρση της ΚΥΑ περί βοσκοτόπων, εξασφάλιση αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο, κρατική επιδότηση των ίδιων των κτηνοτρόφων για την κάλυψη του κόστους θαλάσσιων μεταφορών των προϊόντων τους, έκτακτη ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ζώο λόγω πανδημίας.
  • Την επίλυση με ευθύνη του κράτους των προβλημάτων στους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα και προς όφελος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων».