ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Η TopWoman Ιωάννα Φωτοπούλου εκπροσωπεί την Ελλάδα & άλλες 9 ευρωπαϊκές χώρες στο Οne Young World

Πρόκειται για μια Top Woman με τα όλα της: Νέα, λαμπερή, δραστήρια, μορφωμένη και δυναμική! Ο λόγος, για την Ιωάννα Φωτοπούλου, την 24χρονη τοπογράφο μηχανικό από τη Θεσσαλονίκη, που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά συνολικά δέκα χώρες των Βαλκανίων, του ευρωπαϊκού νότου και της Μεσογείου στο παγκόσμιο συνέδριο της μη κερδοσκοπικής παγκόσμιας οργάνωσης «One Young World», που θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου του 2014, στο Δουβλίνο.

ιωάννα φωτοπούλου

Αξίζει να αναφέρουμε πως 179 χώρες, θα επροσωπηθούν από μόλις 18 (!) άτομα και η κα Φωτοπούλου είναι ένα εξ αυτών! Συγκεκριμένα, η κα Φωτοπούλου, η οποία μάλιστα μίλησε τον περασμένο Οκτώβριο στο συνέδριο της οργάνωσης στο Γιοχάνεσμπουργκ, έχει τεθεί υπεύθυνη για την Ελλάδα, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και το Κόσοβο!

Το eirinika.gr, επικοινώνησε με την 24χρονη Top Woman, ζητώντας της να μας μιλήσει για την πλούσια «προϋπηρεσία» της σε παγκόσμια συνέδρια νεολαίας στα οποία ήρθε σε επαφή με σημαίνουσες προσωπικότητες, το τι μέλει γενέσθαι στο Δουβλίνο, την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, καθώς και για το ποια είναι τα 5 πράγματα που θα δώσει μάχη για να αλλάξει!

Συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου

Ειρήνη Νικολοπούλου: Τι θα κάνει στο Δουβλίνο μια Σαλονικιά που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων;

Ιωάννα Φωτοπούλου: Το Δουβλίνο ήρθε ως συνέχεια του Γιοχάνεσμπορυγκ. Πέρυσι τέτοιον καιρό η οργάνωση One Young World μου είχε προσφέρει μια πλήρη υποτροφία και μια από τις 36 θέσεις ανάμεσα σε 1300 άτομα από όλο τον κόσμο για να μιλήσω στο συνέδριο για την Ελλάδα και για την δουλειά κατά της διαφθοράς που κάνουμε μαζί με μια ομάδα υπέροχων ανθρώπων στην Θεσσαλονίκη!

Μετά το συνέδριο στη Ν. Αφρική οι νέοι δέκα χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου ( Πορτογαλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Σκοπίων, Αλβανίας, Κοσόβου και Τουρκίας) με εξέλεξαν στη θέση του πρέσβη και εκπροσώπου τους. Έτσι, φέτος επιστρέφω πάλι στο συνέδριο του One Young World, στο Δουβλίνο, αυτή τη φορά με διττή αποστολή. Ως εκπρόσωπος αυτών των χωρών και κυρίως της Ελλάδας αλλά και ως ιδρύτριας του YouRule, της πρώτης πλατφόρμας του είδους της παγκοσμίως που δημιουργούμε εδώ στην Ελλάδα ως συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς μας πάνω στην διαφθορά. Πέρυσι ασχοληθήκαμε με την διαφθορά όσον αφορά την φοροαπαλλαγή, άλλα σύντομα συνειδητοποιήσαμε πως χρειάζεται κατι πιο δραστικό και ρηξικέλευθο για να πετύχουμε την διαφάνεια στην κοινωνία μας. Έτσι φτιάχνουμε το YouRule, την πρώτη πλατφόρμα που η χρήση της ειναι δωρεάν για όλους τους πολίτες και βοηθάει στην αποτελεσματικότερη, άμεση και διαφανή επικοινωνία τους με τους τοπικούς άρχοντες (δημάρχους) και τους περιφερειάρχες ανά την Ελλάδα και κυρίως όλο αυτό γίνεται ανώνυμα! Περισσότερα δεν μπορώ να σας αποκαλύψω μέχρι το Δουβλίνο!

ΕΝ: Τι αποκομίσατε από τα ταξίδια σας σε όλη την Ευρώπη;

ΙΦ: Από τα ταξίδια μου αποκόμισα ανθρώπους. Ανθρώπους αληθινούς. Ανθρώπους με έγνοιες, με χαμόγελα, με ιστορίες. Ανθρώπους που ως ξένοι δεν πίστευα οτι θα με καταλάβουν. Άλλωστε δεν ηταν Έλληνες δεν μπορούσαν να ξέρουν, έτσι νόμιζα πριν καιρό. Κι όμως αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι μέσα από τα δικά τους ταξίδια και τις εμπειρίες τους με στήριξαν, μου έδειξαν τον κόσμο από άλλες πλευρές. Μου ζήτησαν συμβουλές και με έκαναν να νιώθω δυνατή. Να μην νιώθω ξένη πουθενά στον πλανήτη. Πολύ δυνατό συναίσθημα!

ΕΝ: Θα μπορούσατε να μας πείτε με μια φράση την εμπειρία σας και τις διαπιστώσεις σας για τους νέους και τις νέες αυτών των χωρών; Έχετε κοινές ανησυχίες;

ΙΦ: Θα σας το περιγράψω με δυο λέξεις : ανεργία και αποφασιστικότητα. Όλοι οι νέοι των χωρών που εκπροσωπώ παλεύουν με το πρόβλημα της ανεργίας όπως άλλωστε και εγώ και πολλοί φίλοι μου εδώ στην Ελλάδα. Αλλά ταυτόχρονα βλέπω και σε αυτούς την ίδια αποφασιστικότητα που έχουμε εμείς. Οτι θα τα φτιάξουμε τα πράγματα, θα τα ξαναδημιουργήσουμε. Φόβος δεν υπάρχει, οχι σε μας. Κυρίως οι μεγαλύτεροι – οι γονείς μας φοβούνται για το μέλλον μας. Δικαιολογημένα, γιατί σύμφωνοι, ειναι αβέβαιο. Αλλά γιατί να γκρινιάζουμε και να χάνουμε χρόνο και ενέργεια για κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε? Ας χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά για να δημιουργήσουμε το μέλλον μας. Και αυτό νιώθω οτι κάνουμε.

ΕΝ: Πώς ονειρεύεστε τον κόσμο στον οποίο θα ζείτε σε 10 χρόνια;

ΙΦ: Δεν τον ονειρεύομαι, τον σχεδιάζω! Και σίγουρα θα είναι ένας κόσμος με πιο πολλά χαμόγελα. Με λιγότερη διαφθορά και μεγαλύτερη αξιοκρατία. Σας το υπόσχομαι!

διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη στο eirinika.gr