ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Η Βασιλόπιτα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου

Ακολουθώντας τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, το Εφορευτικό Συμβούλιο και το προσωπικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου κόψαμε και φέτος την Βασιλόπιτα.

Το φλουρί …το πήρε ο Μάνος Γοργοράπτης! Με αφορμή την τελετή, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση κατά την οποία συζητήσαμε την πορεία της Βιβλιοθήκης, τις ανάγκες και τα προβλήματά της. Διαπιστώσαμε την ανοδική πορεία της, τον συνεχή εμπλουτισμό της, κυρίως με δωρεές αλλά και αγορές, την μεγάλη αύξηση των μελών της και την παράλληλη αύξηση του δανεισμού βιβλίων.

Την πρώτη θέση κατέχει το παιδικό τμήμα. Πολλά παιδιά συμμετέχουν σε όλα τα προγράμματα. Έχουν αγκαλιάσει τη Βιβλιοθήκη και δεν λείπουν από τον χώρο της, τον οποίο θεωρούν προέκταση του δικού τους χώρου! Αυτή η λαμπρή πορεία αναδεικνύει και τις ανάγκες της βιβλιοθήκης, ιδιαίτερα αυτές του προσωπικού. Ευτυχώς, αρκετές ελλείψεις καλύπτονται από Φοιτήτριες και Φοιτητές που πραγματοποιούν την πρακτική άσκησή τους, καθώς και Εθελοντές. Ελπίζουμε αρκετά κενά να καλυφτούν και με το πρόγραμμα κινητικότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μαθαίνουμε ότι έχουν δείξει ενδιαφέρον 30 άτομά διαφόρων ειδικοτήτων. Καλά είναι, αυτή τη φορά, τα νέα και για την ολοκλήρωση του εξοπλισμού της Βιβλιοθήκης, τα ράφια. Σε λίγες ημέρες θα γνωρίζουμε και τον ανάδοχο του έργου.

Υ.Γ.: …και βέβαια μιλήσαμε για τα «Θαλύσια Μυστήρια», την αρχαία μεγάλη γιορτή του θερισμού, που έφτιαχναν τον «θαλύσιο άρτο», τα «θεσμοφόρια» της Δήλου, που πρόσφεραν στη θεά Δήμητρα μεγάλους σε μέγεθος άρτους, τα «Θαργήλια Μυστήρια», προς τιμή του θεού Απόλλωνα, που έφτιαχναν έναν μεγάλο άρτο, τον «θάργηλο» κ.λπ… και γνωρίσαμε πως όλα αυτά συνδέονται με τις «απαρχές» της φύσης, τις αρχαίες προσφορές και την σημερινή βασιλόπιτα!