Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Συνταγογράφηση φαρμάκων σε ανασφάλιστους

Φάρμακα

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου ενημερώνει ότι απο τις 20 Ιουλίου 2014 υπάρχει πλέον μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης η δυνατότητα να συνταγογραφηθούν φάρμακα και εμβόλια στους ανασφάλιστους οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ ανεξάρτητα ασφαλιστικής ικανότητας.

Η συνταγογράφηση μπορεί να γίνει μόνο από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και απο το Νοσοκομείο και γίνεται με τους ίδιους ακριβώς όρους όπως και στους ασφαλισμένους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι Έλληνες και όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους δυνατότητα μπορούν να απευθύνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας για το θέμα της συνταγογράφησης.

Επομένως το ιατρείο θα σταματήσει να εμβολιάζει παιδιά που διαθέτουν ΑΜΚΑ εφόσον πλέον μπορούν να εξεταστούν να συνταγογραφήσουνκαι να κάνουν δωρεάν τα εμβόλιά τους στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Δυστυχώς δεν έχει γίνει ανάλογη ρύθμιση που να αφορά στην προμήθεια υψηλού κόστους φαρμάκων και στην παραπομπή για παρακλινικό έλεγχο, δηλαδη εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετασεις.

Η εξέλιξη αυτή η οποία είναι στο δρόμο της αποκατάστασης του τεράστιου ελλείμματος ιατροφαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, είναι αποτέλεσμα της ανάδειξης του προβλήματος και της πίεσης που έχει ασκηθεί απο τα κοινωνικά ιατρεία και την κοινωνία πανελλήνια. Φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια κενά που αφορούν τον παρακλινικό έλεγχο και τη νοσηλεία των ανασφάλιστων, τη συνολική κάλυψη των μεταναστών χωρίς έγγραφα, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας που ταλαιπωρούν τόσο τους ασφαλισμένους όσο και τους ανασφάλιστους όπως η υποστελέχωση των δημόσιων δομών, των γιατρων του ΕΟΠΥΥ, η διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, η πλήρη έλλειψη οδοντιατρικής φροντίδας.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου θα συνεχίσει να λειτουργεί μένοντας δίπλα στους ανθρώπους που είναι αόρατοι για το Ελληνικό κράτος, συνεχίζοντας τον αγώνα του για ένα δημόσιο σύστημα υγεία που θα καλύπτει πλήρως και συνολικά όλους τους ανθρώπους με τέτοιο τρόπο που να μην το έχουν πια ανάγκη.