ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ηχηρό μήνυμα της Όλγας Κεφαλογιάννη στο Μαξίμου: «Θα μείνω στην Επιτροπή Θεσμών»

Την ώρα που οι κινήσεις και δηλώσεις πανικού στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζονται, καθώς το Μαξίμου βουλιάζει στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και υποκλοπών, έρχονται στο φως σενάρια και παραφιλολογία με αφορμή το άνοιγμα της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.

Καθώς είναι δεδομένο ότι το θερμόμετρο θα αγγίξει κόκκινο στην Ολομέλεια και στις αρμόδιες επιτροπής, δημοσιεύματα στον κυβερνητικό και αντιπολιτευόμενο Τύπο, αλλά και τοποθετήσεις στα social media ανέφεραν ότι το Μαξίμου ενδέχεται να επιχειρήσει αντικατάσταση ορισμένων από τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Είναι, εξάλλου, γνωστό ότι πολλά από τα στελέχη της Ν.Δ. που βρίσκονται στη συγκεκριμένη επιτροπή δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, ενώ στα σενάρια εμπλέκονται τα ονόματα της Όλγας Κεφαλογιάννη και του Κώστα Τζαβάρα. Ο τελευταίος, μάλιστα, βγήκε αρκετά επιθετικά για το σκάνδαλο Predator και ζήτησε άμεση διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης.

Τέλος στα σενάρια με αιχμηρή ανάρτηση

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Όλγα Κεφαλογιάννη επέλεξε να τοποθετηθεί με μια μακροσκελή ανάρτησή της, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μετακινείται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η βουλευτής Α’ Αθήνας υπογραμμίζει ότι έχει αδιάλειπτη παρουσία στις συνεδριάσεις της επιτροπής, ενώ προσθέτει με νόημα ότι «η αντικατάσταση των βουλευτών σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κοινοβουλευτική πρακτική που γίνεται κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του βουλευτή να αντικατασταθεί λόγω προσωπικού κωλύματος, κάτι το οποίο στην περίπτωση μου δεν υφίσταται».

https://www.facebook.com/olga.kefalogianni/posts/618083839676162

Αναλυτικά:

«Μια οφειλόμενη απάντηση, σε φήμες, δημοσιεύματα και «πληροφορίες».

Είμαι μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από το 2015, έχοντας εκπληρώσει με απόλυτη συνέπεια τα βουλευτικά μου καθήκοντα, συμμετέχοντας συστηματικά και ενεργά σε αυτήν την τόσο σημαντική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή του τόπου και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χρειάστηκε μαζί με τους συναδέλφους μου της Κ.Ο. της ΝΔ να δώσουμε σκληρές και κρίσιμες μάχες ενάντια στον αυταρχισμό και την απέχθεια της τότε κυβέρνησης στον δημόσιο έλεγχο.

Θυμίζω κρίσιμα θεσμικά ζητήματα, που αφορούσαν από τη συστηματική υποβάθμιση των ανεξάρτητων αρχών, μέχρι την προσπάθεια καθυπόταξης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως ήταν η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών.

Κατά τη διάρκεια της παρούσας περιόδου έχω αδιάληπτη παρουσία στην επιτροπή, ακόμα και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μου ή και κατά την πρώτη περίοδο μετά τον τοκετό, μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου 2022.

Οφείλω να θυμίσω ότι η αντικατάσταση των βουλευτών σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κοινοβουλευτική πρακτική που γίνεται κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του βουλευτή να αντικατασταθεί λόγω προσωπικού κωλύματος, κάτι το οποίο στην περίπτωση μου δεν υφίσταται.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον».

Υποβαθμίζει την παρέμαση το Μαξίμου

Το Μαξίμου πάντως υποβάθμισε το θέμα της χθεσινής παρέμβασης της κ.Κεφαλογιάννη, καθώς κυβερνητικά στελέχη επισήμαιναν ότι απαντά σε δημοσιεύματα και όχι στην κυβέρνηση, ενώ τόνιζαν ότι δε ζητήθηκε ποτέ αντικατασταση της από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Γιατί όμως έχει σημασία ποιοι μετέχουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αφού τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις από ΕΥΠ και για την υπόθεση Predator θα την αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής;

Θεωρητικά βέβαια θα μπορούσε η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να μετατραπεί σε εξεταστική επιτροπή, αυτή η δυνατότητα όμως σπανίως εφαρμόζεται και είναι δεδομένο ότι τα κόμματα θα ορίσουν εκείνα τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν σε μία νέα εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές. Σε κάθε περίπτωση όμως η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα καλέσει κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης τη διοίκηση της ΕΥΠ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει μάλιστα ζητήσει να κληθεί και ο νυν, αλλά και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ. Η κυβερνητική πλειοψηφία όμως θα επιχειρήσει να καλέσει μόνο τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και όχι τον παραιτηθέντα, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Για το λόγο αυτό, αλλά και γενικότερα για το χειρισμό μίας τόσο ευαίσθητης και δύσκολης υπόθεσης, η σύνθεση της επιτροπής έχει σημασία, καθώς μία ή δύο ψήφοι μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Σημειωτέον ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα αποφασίσει τη Δευτέρα, 22 Αυγούστου, και για το πότε θα συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, πιθανότατα μετά την προ ημερησίας και την ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τη σύσταση εξεταστικής, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου.