ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Εικαστική παρέμβαση – έκθεση του Κ. Τσόκλη στην Σπιναλόγκα

Ανοιχτό κάλεσμα στην Σπιναλόγκα στην εικαστική παρέμβαση-έκθεση του Κώστα Τσόκλη «Εσύ ο τελευταίος λεπρός» που ανοίγει της πύλες της το Σάββατο 2 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο απεύθυνε ο ίδιος ο καλλιτέχνης μιλώντας στο Επιμελητήριο Ηρακλείου στην επιτυχημένη εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, και η Περιφέρεια Κρήτης.

Στην εκδήλωση αφιέρωμα στον Κώστα Τσόκλη απεύθυνε καλωσόρισμα η Πρόεδρος των ξεναγών Μαρινέλλα Μαμαλάκη και προβλήθηκε ταινία του Γιώργου και της Ηρώς Σγουράκη για την ζωή και το έργο του καλλιτέχνη. Στην συνέχεια ο διακεκριμένος εικαστικός μίλησε για τέχνη τον πολιτισμό, για τα μηνύματα της εικαστικής παρέμβασης στην Σπιναλόγκα και ακολούθησε συζήτηση με το πολυπληθές ακροατήριο. Στην εκδήλωση έκαναν παρεμβάσεις ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης οι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου Γιώργος Αεράκης, Αγγελική Σχοιναράκη αλλά και πολλοί παραβρισκόμενοι οι οποίοι επεσήμαναν τη σημαντικότητα της εικαστικής παρέμβασης από τον διακεκριμένο εικαστικό, μιας παρέμβασης με πολυσήμαντα μηνύματα που θα προβάλλουν την Κρήτη και την Ελλάδα.

«Όπως στις αρχαίες τραγωδίες, όπου η μοίρα των ηρώων είναι πάντα ζοφερή και έρχεται η ομορφιά του Λόγου και οι αναπάντεχες λύσεις των πολύπλοκων σχέσεων και καταστάσεων να λυτρώσει τους ήρωες, αλλά και το θεατή, έτσι κι εδώ, φιλοδοξώ, πρώτα να ταυτίσω τον επισκέπτη με εκείνους που απομονωμένοι από την κοινωνία έβλεπαν το σώμα τους και τις ψυχές τους σιγά-σιγά να λιώνουν, και ύστερα να τον λυτρώσω μέσω της γοητείας της φύσης και της τέχνης, οδηγώντας τον τελικώς, στη συνειδητοποίηση της δικιάς του τύχης, του να μπορεί δηλαδή να απολαμβάνει τα δώρα της ζωής, της ελευθερίας, και της τέχνης» λέει ο δημιουργός Κώστας Τσόκλης.

Η εικαστική παρέμβαση στην Σπιναλόγκα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, της Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Αγίου Νικολάου, την οργάνωση και επικοινωνία της έκθεσης έχει αναλάβει το Δημοτικό «Μουσείο Κώστα Τσόκλη». Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Επιμελητές της εκδήλωσης είναι η Κατερίνα Κοσκινά ιστορικός τέχνης και ο Bruno Cora διευθυντής Μουσείων.