Νέο χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις στους μισθούς στις ΔΕΚΟ και στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί, κοκ) βγάζει από το συρτάρι η κυβέρνηση επισπεύδοντας την υλοποίηση των σκληρών περικοπών προκειμένου να δείξει ότι έχει την «καλή διάθεση» που ζητά η Τρόικα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», η εφαρμογή των μέτρων για τους μισθούς στις ΔΕΚΟ και στα ειδικά μισθολόγια, που περιλαμβάνονται στο πακέτο περικοπών 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, θα ξεκινήσει το… φθινόπωρο του 2012 και θα έχει μάλιστα και αναδρομική ισχύ! Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θέλει να δείξει αποτελέσματα εδώ και τώρα. Αυτό άλλωστε είπε και στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και παραπέρα από όσα ζητά η Τρόικα με στόχο να αποφύγει τη… λήψη επιπρόσθετων μέτρων για να κλείσουν οι τρύπες του Προϋπολογισμού.
«Έχουμε τη βούληση να υλοποιήσουμε κάποιες από τις πολιτικές που περιλαμβάνονται στα 11,5 δισ. ευρώ από εφέτος» έλεγε χτες ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος υπογραμμίζοντας ότι η Τρόικα δεν ζήτησε νέα μέτρα για το 2012 αλλά ότι η κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει «πολιτικές, ακόμα και εκτός Μεσοπρόθεσμου, όσο γίνεται νωρίτερα».
Δηλαδή, η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την εφαρμογών ορισμένων περικοπών από το πακέτο των 11,5 δισ. από φέτος.
Ποια είναι τα μέτρα που πάνε για φθινόπωρο
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε στους τροϊκανούς ένα σχέδιο που προβλέπει ότι από το φθινόπωρο θα έχουμε:
Μειώσεις μισθών στους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με καθολική και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Και αυτό θα ισχύει αναδρομικά από το 2011 για όσες ΔΕΚΟ δεν εφάρμοσαν το νόμο.
Περικοπές μέχρι 40% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και άλλων Ταμείων που εμφανίζουν ελλείμματα. Και αυτό το μέτρο θα έχει αναδρομική ισχύ καθώς θα «πιάσει» όλους όσους δεν έχουν εισπράξει ακόμα το εφάπαξ ανεξάρτητα του αν έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια με αναδρομική ισχύ από 1η Ιουλίου. Αυτό όμως θα ισχύσει μόνο αν η Τρόικα απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση. Στόχος του υπουργείο Οικονομικών είναι να μην γίνουν αυτές οι περικοπές ύψους 200 εκ. ευρώ και γι’ αυτό ξεκίνησε από χτες τη συζήτηση με τους ελεγκτές των δανειστών μας.
Ο κατάλογος των μέτρων του πακέτου των 11,5 δισ. που θα εφαρμοστούν από φέτος όμως δεν τελειώνει εκεί. Στην κυβέρνηση συζητείται και το ψαλίδισμα των κοινωνικών επιδομάτων από φέτος με θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Πλαφόν και μαχαίρι και στις συντάξεις
Παράλληλα, υπό συζήτηση είναι ακόμα το ύψος του νέου πλαφόν στις συντάξεις. Μετά τις χτεσινές διαρροές για μεγάλη μείωση του πλαφόν στα 2000 ευρώ και την διαφωνία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, δόθηκε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να βρεθεί τρόπος ώστε να μην είναι τόσο μεγάλη η μείωση (είναι στα 2700 ευρώ σήμερα). Έτσι εξετάζεται το πλαφόν να πέσει στα 2500 ευρώ τελικά.
Παράλληλα, μετά την άρνηση των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη να δεχτούν μειώσεις 5% και στις κύριες συντάξεις κάτω των 1400 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις ώστε η μείωση να αφορά μόνο τις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ.
Ωστόσο, στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μιλούν για αδιέξοδο καθώς αυτά τα μέτρα θα αφαιρέσουν από το πακέτο των 11,5 ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ..