ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημέρες Ρεθύμνου: Έκθεση Φωτογραφίας “Το Ρέθυμνο και η Θάλασσα”

Περιφερειακός

Πολλοί φωτογράφοι, Ρεθεμνιώτες και μη, από το έτος 1870 τουλάχιστον μέχρι και σήμερα αποτύπωσαν στις φωτογραφικές τους πλάκες αρχικά, στα ασπρόμαυρα φιλμς μεγάλων και μικρότερων διαστάσεων στη συνέχεια, στα έγχρωμα φιλμς αργότερα και στους ηλεκτρονικούς αισθητήρες σήμερα τη διαχρονική σχέση του Ρεθύμνου με τη θάλασσά του.

Από αυτούς πιο γνωστοί στον φωτογραφικό αλλά και στον ιστορικό χώρο είναι οι Berinda, V.Simonelli, Γ. Μαρκουλάκης, Κ. Περλιάνης, R. Behaeddin, Ε. Cavaliero, Π. Διαμαντόπουλος, Ε. και Ι. Γλυστρίδης, F. Boissonas, A. Duranti, Ι. Τσίμας, A. Skoubedezade, Χ. Δρανδάκης, Κ. Κούνουπας, Γ. Περισσάκης, Ι. Παπαδόπουλος, Τ. Ζακάκης, Ε. και Α. Λαχνιδάκης, Σ. Αναστασιάδης, Ν. Μοσχονάς, Σ. Δρουδάκης, Δ. Τριαντάφυλλος, Π. Μυλωνάς, Β. Παπαϊωάννου, Σ. Μελετζής, Χ. Κουγιτάκης και Β. Χαριτάκης. Μερικοί άλλοι υπήρξαν ανώνυμοι αλλά όχι λιγότερο αποτελεσματικοί στις φωτογραφικές θαλασσογραφίες τους.

Η έκθεση περιλαμβάνει προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες τους, τέτοιες που να μην χρειάζονται όσο είναι δυνατόν πρόσθετη τεκμηρίωση με λεζάντες. Οι φωτογραφίες αυτές είναι αναρτημένες στο ύπαιθρο, «παρά θιν αλός», στους φανοστάτες της παλιότερης Προκυμαίας του Ρεθύμνου και σήμερα οδού Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου. Σε όλες η ανθρώπινη παρουσία είναι απαραίτητη, και έρχεται να υπενθυμίσει και να ζωντανέψει χώρους, όπως το βενετσιάνικο και το νέο λιμάνι, σκάφη αγκυροβολημένα αρόδο ή στους ντόκους των λιμανιών, ρυμουλκά και μαούνες, κτίσματα, κατεδαφισμένα ή αλλοιωμένα σήμερα, καφενεία, βράχια και κατασκευές διαβρωμένες από την αλμύρα, όπως και τα πρόσωπα εκείνων που τους έδιναν ζωή.

Τα εγκαίνια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν στον πεζόδρομο της παραλιακής Οδού, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2013 και ώρα 21:00.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από 8 Μαΐου  – 7 Ιουνίου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Θωμάς Κρεβετζάκης, Κωνσταντίνος Ανδρώνης και Χάρης Στρατιδάκης.