ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημέρες Ρεθύμνου 2022 – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

10 Χρόνια Ημέρες Ρεθύμνου. Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2022.

Διοργάνωση: Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου, Δήμος Ρεθύμνης – Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ξενάγηση: Στις ρούγες, στις πιάτσες και στα χάνια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας και παρουσίασης του βιβλίου τους «Οι μετακινήσεις στο Ρέθυμνο. Σημειώσεις συγκοινωνιακής ιστορίας», οι συγγραφείς Θωμάς Κρεβετζάκης και Χάρης Στρατιδάκης οργανώνουν στο πλαίσιο των «Ημερών Ρεθύμνου 2022» σχετικό ιστορικό περίπατο στην παλιά πόλη.

Ο περίπατος περιλαμβάνει στάσεις σε μεγάλες και μικρότερες βενετσιάνικες ρούγες καθώς και στη μεγάλη πλατεία (piazza) της πόλης, στις πιάτσες των μεταφορικών γαϊδουρομούλαρων και σ’ εκείνες των πρώτων αυτοκινήτων και τρίκυκλων μηχανών κι αργότερα λεωφορείων, ταξί και αγοραίων αυτοκινήτων, στα χάνια της πόλης και στα πεταλάδικά της. Ακόμη, σε σοκάκια και γρότες (βουβόστενα), μερικά από τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν, καθώς και σε ποδηλατάδικα και στέκια σουστών και αραμπάδων, σε δρόμους παρελάσεων και ιππικών αγώνων, σε κρυμμένα γεφύρια και στους επίσης κρυμμένους χείμαρρους που γεφυρώνουν, στους κατά καιρούς σταθμούς των ΚΤΕΛ, στα πρώτα βενζινάδικα και συνεργεία, στις κυριότερες πύλες των τειχών της πόλης και στην αποβάθρα των επιβατών, που ξεκινούσαν με βαπορόβαρκες για τα αρόδο αγκυροβολημένα πλοία.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει από τις 6.00 το απόγευμα μέχρι τις 8.00 το βράδυ, με αφετηρία την Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων και κατάληξη την πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου θα λάβει χώρα η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στο οποίο στηρίζεται.

Χώρος: Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων / Ώρα: 18:00

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οι μετακινήσεις στο Ρέθυμνο. Σημειώσεις συγκοινωνιακής ιστορίας»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 8.00 το βράδυ στην Πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη. Το βιβλίο, έκτασης 318 σελίδων, διανθισμένο με 720 οπτικά τεκμήρια (φωτογραφίες, χάρτες, πίνακες ζωγραφικής κ.λπ.), θα παρουσιάσει ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Μάνος Γοργοράπτης. Ο εκ των συγγραφέων Θωμάς Κρεβετζάκης θα αναφερθεί στην εξέλιξη των μετακινήσεων και στον κύκλο που έχει σημειώσει, με ζητούμενο μετά από αιώνες και πάλι το βάδισμα. Ο Χάρης Στρατιδάκης θα ζωντανέψει με εικόνες εποχής τη διαδρομή Ορτά Καπί-Μεϊντάνι-Piazza-Μεγάλη Ρούγα-Κουμ Καπί που θα έχει διασχίσει
με όσους έχουν συμμετάσχει το ίδιο απόγευμα στον περίπατό του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί εκτός εμπορίου, έχοντας παραχθεί με έξοδα του προγράμματος Civitas Destinations, στο οποίο συμμετέχει από το 2011 το Ρέθυμνο. Προκειμένου όμως όσοι ενδιαφέρονται να το προμηθευτούν, θα προσφερθεί ένας αριθμός τεμαχίων σε τιμή κόστους, με όριο το ένα αντίτυπο ανά άτομο. Τα έσοδα από τις εισπράξεις θα προσφερθούν ευγενώς στο Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ του Συλλόγου «Αγάπη».

Χώρος: Πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη / Ώρα: 20:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Συναυλία με τους Oros Ensemble

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη μικρασιατική καταστροφή, το μουσικό σύνολο Oros Ensemble παρουσιάζει μια συναυλία με βασικό άξονα έργα Ρεθυμνιωτών συνθετών μικρασιατικής καταγωγής. Η μικρασιατική καταστροφή, δηλαδή ο διωγμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές εστίες, αποτελεί το σημαντικότερο συλλογικό τραύμα του νεότερου ελληνικού κράτους.

Έκτοτε, οι συνέπειες του ιστορικού αυτού γεγονότος, εκτός του ανυπολόγιστου ανθρώπινου πόνου, καθόρισαν όλο το φάσμα της ζωής των νεοελλήνων. Στην Κρήτη, και ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο, η άφιξη των προσφύγων μπόλιασε τον ντόπιο πληθυσμό με μια ευεργετική νοοτροπία προκοπής η οποία, παρά τις τραγικές συγκυρίες άφιξης των Μικρασιατών, ευνόησε μακροπρόθεσμα την συνολικότερη πρόοδο της τοπικής κοινωνίας. Εστιάζοντας ακριβώς στη θετική πλευρά της σύμπτυξης των διαφορετικών πολιτισμικών αναφορών, το κοίταγμα στην καταστροφή αποκτάει τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του: Η απάντηση στην τραγωδία μέσα από το χτίσιμο μιας νέας καθημερινής ζωής που συντελέστηκε από τους ανθρώπους που βίωσαν την καταστροφή αλλά μπόρεσαν να επανανοηματοδοτήσουν τη ζωή στον νέο τόπο. Η συναυλία του Oros Ensemble στο Ρέθυμνο έρχεται ακριβώς να εστιάσει σε αυτή την πτυχή της επετείου: Αποφεύγοντας τη στείρα μνημονική της συμφοράς εστιάζει στα ζώντα έργα των απογόνων του μικρασιατικού Ρεθύμνου. Έτσι, θα παρουσιαστούν νέα έργα των συνθετών Γιώργου Κυριακάκη και Γιώργου Κουμεντάκη αλλά και σύγχρονες διασκευές πάνω σε μελωδίες από ταμπαχανιώτικους σκοπούς του Αποστόλη Κουτσογιάννη.

Παρουσιάζει το μουσικό σύνολο Oros Ensemble: Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν), Αποστολής Κουτσογιάννης (σύνθεση/ φλογέρες), Ειρήνη Κρικώνη (βιολί), Αντώνης Τσαχτάνης (κλαρινέτο). Κοντραμπάσο ο Κωνσταντίνος Σηφάκης.

Χώρος: Φορτέτσα, Τζαμί Ιμπραήμ Χαν / Ώρα: 21:00

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Συναυλία των SCARLET NIGHTS.

Ένα τρίο με Jazz standards και swing. Vocals: Δώρα Τσίγκα / Τρομπέτα: Σωτήρης Πέπελας / Πιάνο: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος.
Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει τραγούδια πολύ γνωστών ερμηνευτών και καλύπτει ένα μουσικό φάσμα από την Billie Holliday, τη Nina Simone και την Peggy Lee ως τη Melody Gardot και την Christina Aguilera, και από τον Louis Armstrong, την Ella Fitzgerald και τον Nat King Cole ως τον Tom Waits, καθώς και διασκευές κομματιών από σύγχρονους καλλιτέχνες.

Χώρος: Πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη / Ώρα: 21:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Συναυλία του Γιώργου Σαλτάρη

Ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Σαλτάρης διασκευάζει και ερμηνεύει στο πιάνο επιλεγμένα έργα δύο κορυφαίων συνθετών του 2ου μισού του 20ου αιώνα: “Zbigniew Preisner – Μάνος Χατζιδάκις: κινηματογραφική και ορχηστρική μουσική με ένα πιάνο”. Ο ανατολικοευρωπαϊκός νεο-ρομαντισμος του Πολωνού Zbigniew Preisner, μόνιμου συνεργάτη του σπουδαίου σκηνοθέτη Krzysztof Kieslowski, (3 χρώματα: Μπλε-Λευκό-Κόκκινο, Η διπλή ζωή της Βερόνικα, Δεκάλογος), άλλοτε επιβλητικός κι άλλοτε εύθραυστος, συναντά τον λυρισμό, την ευγένεια και την μεσογειακή μελωδικότητα του Μάνου Χατζιδάκι (America-America, Blue, Το Χαμόγελο της Τζοκόντα).

Χώρος: Δημοτικός Κήπος / Ώρα: 21:00

ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Συναυλία του Ανδρέα Παραγιουδάκη: TERRACOTTA Project

Η μουσική συνάντηση με συνθέσεις του Ανδρέα Παραγιουδάκη (πιάνο) αναδεικνύει τον μουσικό λόγο του ευρωπαϊκού νότου. Σε συνεργασία με τους διακεκριμένους σολίστες, Γιάννη Πολυχρονάκη στο κοντραμπάσο και Γιάννη Παπατζανή στα κρουστά δημιουργούνται ηχοτοπία που ξυπνούν τις αισθήσεις και προετοιμάζουν ένα μουσικό ταξίδι πέρα από συνηθισμένες αναφορές. Η αλληλεπίδραση των μουσικών και της ιδιαίτερης μουσικής τους εμπειρίας οδηγεί σε ένα μουσικό υβριδικό αποτέλεσμα με έντονο μεσογειακό χαρακτήρα όπου το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού συνδιαλέγεται με ηχοχρώματα του ελληνικού και του ευρύτερου βαλκανικού χώρου.

Χώρος: Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου / Ώρα: 21:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Προβολή ντοκιμαντέρ «Τελευταίο Ταξίδι»

Κινηματογραφική προβολή του ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου «Τελευταίο Ταξίδι», με τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου . Το ντοκιμαντέρ έλαβε το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) στο 24ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε για έξι εβδομάδες σε κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Εξήντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα βήματα του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα σε δύο ταξίδια που πραγματοποίησε στην Ιαπωνία πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και τα οποία καθόρισαν τη σκέψη του και τελικά στοίχισαν τη ζωή του. Οι εικόνες από τη σύγχρονη και την παλιά Ιαπωνία εμπλουτίζονται με anime, video games και ιαπωνικά manga.

Χώρος: Δημοτικός Κήπος / Ώρα: 21:00

ΣΑΒΒΑΤΟ 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Συναυλία της Ελένης Παπασπύρου: “Κοντά μου ήρθε και κάθησε”

Ρεσιτάλ με τραγούδια και έργα για πιάνο αφιερωμένο στη Μικρά Ασία, Στέλλα Βουτουφιανάκη, τραγούδι Ελένη Παπασπύρου, πιάνο
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία με τα τραγούδια του Maurice Ravel στην ελληνική γλώσσα και τα έργα των συνθετών από τη Σμύρνη, Γιάννη Κωνσταντινίδη και Μανώλη Καλομοίρη, Πέτρου Πετρίδη από την Καππαδοκία και Γιώργου Πονηρίδη από τη Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης. Με άρωμα ανατολής και μνήμες από παραδοσιακές μελωδίες η μουσική και η ποίηση αντανακλούν την εμπειρία μιας ολόκληρης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χώρος: Αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης / Ώρα: 21:00

ΔΕΥΤΕΡΑ 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

«Περί την υπόθεσιν Αλή Βαφή»

Ο Αλή Βαφή Σελιανάκης υπήρξε ένας προβεβλημένος προύχοντας, επιχειρηματίας και πολιτικός άνδρας του Ρεθύμνου.

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1858 και πέθανε στη Πόλη το 1931 όπως προκύπτει από το έγγραφο του Δημοτολογίου του Δήμου Ρεθύμνου με χρονολογία εγγραφής 1900 και αριθμό καταλόγου 1130. Γιός του γιαουρτά Ρουστέμ Χουσείν Αγά και της Φατμά Φεμίρ, αδελφός του Salih Efendi Vafi και της Nesati, παντρεύτηκε τη Ρεθεμνιώτισσα Αντιλέ Τζιντζαραπάκη (Adile Gencarap 1870-1959) κόρη του Χασάν και απέκτησαν μαζί δέκα παιδιά, όλα γεννημένα πριν την Ανταλλαγή στο Ρέθυμνο. Για τον Αλή Βαφή Σελιανάκη ο «Ελληνικός Οδηγός» μας αναφέρει ότι, εκτός από τη σαπωνοποιεία, ασχολούνταν με εμπόριο αποικιακών, είχε ατμοκίνητο ελαιοτριβείο και έκανε εξαγωγές λαδιού και εγχώριων προϊόντων. Αναμφίβολα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Κρήτης. Σύμφωνα με τις πηγές εκτός από σαπωνοποιείο και ελαιοτριβεία, οι εμπορικές του δραστηριότητες αποτελούνταν από: εργαστήρι κεραμικής, εργοστάσιο παραγωγής σφουγγαριών, εργοστάσιο παραγωγής ασβέστη καθώς και εμπόριο πετρελαίου μεταξύ Λιβύης-Κρήτης και πρώτων υλών μεταξύ Κρήτης-Σμύρνης.

Εισήγηση Κώστα Ράλλη – Αλή Βαφή Εφένδης Σελλιανάκης: Από τα Πεταλάδικα στην Πόλη
Εισήγηση Ηλία Κοπανάκη – Ο Μαρουλάς του Αλή Βαφή
Εισήγηση Ελένης Τζέτζου – Οι επίγονοι του Αλή Βαφή και οι διεκδικήσεις τους
Χώρος: Κήπος Αλή Βαφή / Ώρα: 19:15

ΚΥΡΙΑΚΗ 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Μάθε, παιδί μου, γράμματα! Περιήγηση στην εκπαιδευτική ιστορία της τέως επαρχίας Αμαρίου

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών, οι Ημέρες Ρεθύμνου 2022 διοργανώνουν ξενάγηση στην ιστορία της ρεθεμνιώτικης εκπαίδευσης, με τον τίτλο «Μάθε παιδί μου γράμματα. Περιήγηση στην εκπαιδευτική ιστορία της τέως επαρχίας Αμαρίου». Η ξενάγηση αναφέρεται στον αιώνα που μεσολάβησε ανάμεσα στη λειτουργία του σχολείου στο Μοναστηράκι το έτος 1840 και στην είσοδο της Ελλάδας στον
Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940).

Υπενθυμίζεται ότι η εφετινή είναι η τέταρτη κατά σειρά ξενάγηση που διεξάγεται την Ημέρα των Εκπαιδευτικών από τις «Ημέρες Ρεθύμνου». Η πρώτη, το 2018, ήταν αφιερωμένη στο «Σχολείο της κυρίας Αμαλίας». Η δεύτερη, το 2019, αναφερόταν στην εκπαιδευτική ιστορία της πόλης του Ρεθύμνου την περίοδο 1795-1925 και η τρίτη στην περίοδο 1925-2000. Η περυσινή ξενάγηση αφορούσε την εκπαιδευτική ιστορία της τέως επαρχίας Αγίου Βασιλείου. Όλες κατέληξαν σε σχετικές συζητήσεις – προβολές, στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης και στο Πνευματικό Κέντρο Μελάμπων. Οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν από τον Μέρωνα, στον οποίο λειτούργησαν σχολεία τόσο χριστιανικά όσο και μουσουλμανικά, και θα συνεχίσουν με στάσεις στις Ελένες, στο Γερακάρι, στο Μοναστηράκι
(όπου λειτούργησε δευτεροβάθμιο ίδρυμα), στον Φουρφουρά και στο Νεφς Αμάρι, όπου και θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το μουσείο τοπικής εκπαιδευτικής ιστορίας που έχει δημιουργηθεί εκεί. Παράλληλα θα γίνουν αναφορές στα μουσουλμανικά σχολεία που λειτούργησαν κατά καιρούς στην τέως επαρχία Αμαρίου, το ένα από τα οποία μάλιστα ήταν δευτεροβάθμιο.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτικά μεταφορικά μέσα και θα ξεκινήσει από το Ρέθυμνο, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 από τις 9.00 το πρωί, με σημείο αφετηρίας το πάρκινγκ Συνατσάκη (λαϊκή Δευτέρας). Η διάρκειά της θα είναι ολοήμερη και θα κλείσει με σχετική συζήτηση-προβολή. Υπεύθυνος για την πραγματοποίησή της και ξεναγός είναι ο Χάρης Στρατιδάκης, συγγραφέας της διατριβής και του
βιβλίου «Η εκπαίδευση στο Ρέθυμνο (1795-1940)».

Χώρος: Πάρκινγκ Συνατσάκη (λαϊκή Δευτέρας) / Ώρα: 09:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ξενάγηση: Μικρές ιστορίες σε απρόσιτες γωνιές. Ξενάγηση στα δυσπρόσιτα και ξεχασμένα σημεία του Ρεθύμνου

Μια διαφορετική ξενάγηση, από τις τριάντα που έχει εμψυχώσει μέχρι σήμερα, θα προσφέρει ο Χάρης Στρατιδάκης στο πλαίσιο των «Ημερών Ρεθύμνου 2022». Τιτλοφορείται «Μικρές ιστορίες σε απρόσιτες γωνιές. Ανακαλύπτοντας στα δύσκολα σημεία του Ρεθύμνου». Η ξενάγηση αυτή περιλαμβάνει επισκέψεις σε σημεία της πόλης τα οποία δεν επισκέπτεται κανείς σχεδόν ποτέ μόνος του και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Τέτοια είναι τα σοκάκια της Αρβανιτιάς, ολόκληρη η γειτονιά των Χαρακιών κάτω από τη Φορτέτζα, οι γρότες του χανιού του Κατριτζή, του στενού καμπαναριού, της οδού Τσουδερών, της Πασαρέλας και του Άη Γιώργη και τα θολωτά περάσματα της οδού Πατριάρχου Γρηγορίου, καθώς κι
εκείνο της πλατείας Μικρασιατών. Κι ακόμη, το τετράγωνο Χειμάρρας – Αργυροπούλων – Καμπίτση λόγω του κακόφημου παρελθόντος που το βαραίνει, ο Εικαστικός Παιδότοπος, το βόρειο παρεκκλήσι του Αγίου Φραγκίσκου με το σταυροθόλιο του, οι κρυμμένες κρήνες του τεμένους Βαλιδέ Σουλτάνας, του Αγίου Λαζάρου, του Αμπιντίν Μπέη και του μεγάρου της οδού Αρκαδίου, τα σοκάκια του Castell Vecchio, μερικές από τις αθέατες Περβόλες της πόλης κ.ά. Εξαιτίας των εγγενών δυσκολιών που παρουσιάζει, η ξενάγηση θα προσφερθεί σε περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα από τον εμψυχωτή της στο τηλέφωνο 2831055031, απ’ όπου και θα πληροφορηθούν τον τόπο και την ώρα εκκίνησης. Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου το απόγευμα. Σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος θα επαναληφθεί στο μέλλον.

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Συναυλία των ADAMA DUO

Θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα επικεντρωμένο στο tango, εξερευνώντας τον ιδιαίτερο συνδυασμό κοντραμπάσου και μπαντονεόν. Θα ακουστούν γνωστά έργα των Leopoldo Federico, Juan Carlos.

Χώρος: Αύλειος Χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου / Ώρα: 09:00 – (σε περίπτωση άσχημων καιρικών συνθηκών , η εκδήλωση θα παρουσιαστεί στον Ενετικό ναό Αγίας Σοφίας)

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Θεατρική παράσταση: Ο άντρας που αγαπούσε τη γυναίκα μου (βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Κώστα Κατσουλάρη)

Η νουβέλα, O άντρας που αγαπούσε τη γυναίκα μου, που διασκευάστηκε και ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι σε πανελλήνια πρεμιέρα στο The Garage τοΝοέμβριο του 2021, «Τι βλέπουμε όταν κοιτάζουμε το πρόσωπο του συντρόφου μας; Του ανθρώπου που έχουμε επιλέξει να μοιραστούμε τη ζωή μας; Βλέπουμε τον άλλο, τις ανάγκες του, τις επιθυμίες του, την αγάπη του ίσως; Ή βλέπουμε τον ίδιο τον εαυτό μας»;

Σκηνοθεσία: Ελένη Δάγκα
Ερμηνεύει ο Αντώνης Παλιεράκης
Κείμενο: Κώστας Κατσουλάρης
Θεατρική Διασκευή: Ελένη Δάγκα
Επιμέλεια σκηνικών: Γιώργος Ξενικάκης
Σύμβουλος ενδυματολογίας: Μαριάννα Τζιράκη
Μουσική: Πρόδρομος Καραδελόγλου
Φωτογραφίες: Μιχαέλα Τζιράκη
Video: Γιάννης Ανδρίτσιος.

Χώρος: Δημοκρατίας 53 / Ώρα: 21:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ξενάγηση: Χαρακτηριστικές οικίες της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου

Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Γιαπιτσόγλου θα μας ξεναγήσει στο εσωτερικό χαρακτηριστικών οικιών της Παλιάς Πόλης. Τα κτήρια έχουν επιλεγεί έτσι ώστε να γίνουν κατανοητά στους ενδιαφερόμενους τα ιδιαίτερα στοιχεία, αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά, κάθε περιόδου αλλά και η αλληλουχία των οικοδομικών τους φάσεων αφού μεγάλο μέρος από αυτά κατοικούνται από την βενετική περίοδο ως τις ημέρες μας. Με γνώμονα τα παραπάνω θα γίνει επίσκεψη σε δυο σημαντικά μέγαρα της οδού Αρκαδίου, σε οθωμανικά κτίσματα της παλιάς πόλης αλλά και σε ενδιαφέροντα κτίσματα τα οποία μετά και την ανακαίνιση τους έχουν πάρει διαφορετική χρήση από την αρχική τους (τουριστικά καταλύματα κ.α.) Εξαιτίας των εγγενών δυσκολιών που παρουσιάζει, η ξενάγηση θα προσφερθεί σε περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα από τον εμψυχωτή της απ’ όπου και θα πληροφορηθούν τον τόπο και την ώρα εκκίνησης.

Χώρος: Πλατεία Μητρόπολης / Ώρα: 18:00

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ξενάγηση: Η ιστορία της Αρμενικής Κοινότητας στο Ρέθυμνο

Ξενάγηση στα μονοπάτια και τις περιοχές των Αρμενίων που φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας , ερχόμενοι μαζί με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας . Εκατό χρόνια μετά επισκεπτόμαστε τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους , πρόσφυγες που εντάχθηκαν στην καθημερινότητα της πόλης, αθόρυβα αλλά δημιουργικά. Γνωρίζουμε τις γειτονιές τους και αναβιώνουμε μυρωδιές από αρμένικο παστρουμά, καμένο χόρτο και γενί ρακί .
Παρουσιάζουν οι : Χάρης Στρατιδάκης , Κρεβετζάκης Θωμάς , Καρνιωτάκης Μανώλης

Χώρος: ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ / Ώρα: 18:00

Θεατρικός μονόλογος: “ΣΤΑΘΟΥΛΑ, Ράφτρα εκ Πόντου”

Πρόσφυγας του Πόντου η κ. Σταθούλα ήρθε στην Ελλάδα το ’23. Ξακουστή μοδίστρα στον τόπο της, παντρεμένη με παιδιά και πολυτελές ραφτάδικο. Τη συναντούμε το 1950 στα Χανιά, στο μικρό υπόγειο εργαστήρι της, να ράβει και να συνομιλεί με το είδωλο της μητέρας της. Εξιστορεί τη ζωή τους στον Πόντο αλλά και την περίοδο του ξεριζωμού.
Μέσα από τις αναμνήσεις της, ζωντανεύουν πρόσωπα και γεγονότα από τη ματωμένη γη του Πόντου. «Πολλά από εκείνα τα έρμα κορμάκια των παιδιών, που ξέσκισαν οι λύκοι, τα είχα ντύσει εγώ. Τους είχα ράψει μωρουδιακά, σεντονάκια, φουστανάκια, ποδιές και παλτουδάκια. Είχα ράψει και στις κοπέλες νυφικά, φορέματα ζακέτες και προικιά. Είχα ακούσει να μου μιλούν για σχέδια κι όνειρα, τους έρωτές και τις στεναχώριες τους. Κι έφτασαν οι μαύρες μέρες της σφαγής κι άκουα τα κλάηματα των παιδιών και τα ουρλιαχτά των γυναικών, που τις χτυπούσαν και τις βίαζαν οι Τούρκοι. Αχ! εκείνα τα ουρλιαχτά, που έσμιγαν με τα ουρλιαχτά των λύκων τις παγωμένες νύχτες, σφράγισαν την ψυχή μου!…»

Συντελεστές της παράστασης:
Κείμενο: Μαρινέλλα Βλαχάκη
Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Ερμηνεία: Μαρινέλλα Βλαχάκη
Μουσική-τραγούδι: Λεωνίδας Μαριδάκης
Τεχνική υποστήριξη: Διονύσης Μανουσάκης
Παραγωγή: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

Χώρος: Σπίτι του Πολιτισμού / Ώρα: 21:00

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
«Αρμενίων Νόστος – εκατό χρόνια μετά»

Παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Καρνιωτάκη για την ιστορία της αρμένικης κοινότητας στο Ρέθυμνο. Ένα ταξίδι στην μικροϊστορία των Αρμενίων στην πόλη του Ρεθύμνου από το 1922-1964 που το είδε και το κατέγραψε με τα ίδια της τα μάτια η πολιτεία μας. Μια ιστορία που ελάχιστα αποτυπώθηκε μέχρι σήμερα. Εκατό χρόνια μετά ο Μανώλης Καρνιωτάκης μας προσκαλεί να βιώσουμε μέσα από τις σελίδες του λευκώματος τον Νόστο εκείνων των ανθρώπων μα κα και δικό μου Άλγος, δίνοντας πνοή στην παγκόσμια λέξη… Νοσταλγία!!!

Χώρος: Ενετικός Ναός Αγίας Σοφίας / Ώρα: 19:30

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Θεατρική παράσταση «Ευτυχισμένες Μέρες» του νομπελίστα συγγραφέα Σάμιουελ Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση.

Το κορυφαίο έργο της παγκόσμιας δραματουργίας, οι «Ευτυχισμένες Μέρες» του νομπελίστα συγγραφέα Σάμιουελ Μπέκετ, στο Ρέθυμνο , από την ομάδα παραστατικών τεχνών Ενοδία. Στην παράσταση δεσπόζει ένα πελώριο νυφικό, απομεινάρι ενός φθαρμένου έγγαμου βίου. Ένας
υπερμεγέθης υφασμάτινος όγκος καλύπτει τον λόφο των μυστικών και των αναμνήσεων. Αυτός είναι ο τόπος (μη) δράσης των δύο προσώπων: της Γουίνι και του Γουίλι -ενός ιδιόρρυθμου ζεύγους που αγωνίζεται να συνυπάρξει και να συνδιαλλαγεί εκ νέου σε έναν κυκεώνα ασυνεννοησίας.

Μισοθαμμένη αρχικά μέχρι τη μέση και αργότερα ως τον λαιμό, η Γουίνι πασχίζει να επικοινωνήσει δίνοντας αξία ακόμη και στις πιο ανούσιες λεπτομέρειες, καθώς ο χρόνος περνάει αδιάκοπα, σαρώνοντας τα πάντα στο διάβα του. Τοποθετημένη στο κέντρο της σκηνής, αντανακλά συνάμα την αγωνία της ύπαρξης και του καθημερινού αγώνα για να κρατηθεί κάποιος στη ζωή. Μέσα στον στατικό παραλογισμό και το γκροτέσκ περιβάλλον του σύμπαντος του Μπέκετ εξελίσσεται ένας κλαυσίγελος για την ίδια τη ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης , αλλά και την αποτυχία του θεσμού του γάμου, όταν το «μαζί» καταντάει πια μια ανούσια διαδικασία. Η σκιώδης πλευρά της αγάπης και η βάσανος της (συν)ύπαρξης!

Διάρκεια: 110’ με διάλειμμα
Κείμενο: Σάμιουελ Μπέκετ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Φοινίτσης
Σκηνογραφία: Ευαγγελία Καμπουράκη
Ερμηνεύουν: Ράνια Πλατάκη(Γουίνι), Λευτέρης Πασπαράκης(Γουίλι)

Χώρος: Ενετικός Ναός Αγίας Σοφίας / Ώρα: 20:45

Στα πλαίσια των Ημερών Ρεθύμνου 2022 πρόκειται να γίνει φωτογραφική έκθεση με τίτλο: Το Ρέθυμνο μέσα από τον φακό του Γιώργου Κατάκη σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό