ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημερίδα με θέμα «Το 1821 και το Ρέθυμνο» θα πραγματοποιήσει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου

Ημερίδα με θέμα «Το 1821 και το Ρέθυμνο» θα πραγματοποιήσει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου την Κυριακή 22 Αυγούστου, στο πλαίσιο της 200ετηρίδας από την κήρυξη της Επανάστασης.

Πιστό στους καταστατικούς του σκοπούς και ανταποκρινόμενο στα κελεύσματα των καιρών έχει καταρτίσει το πρόγραμμά του με ομιλητές εκλεκτούς ερευνητές της περιόδου εκείνης. Επιδίωξή είναι οι εισηγήσεις που θα λάβουν χώρανα προσθέσουν γνώση, να απαντήσουν σε ερωτήματα και να θέσουν νέα προς έρευνα.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν κατά την περίοδο διεξαγωγής της στον ανακαινισμένο αύλειο χώρο του Μουσείου. Παράλληλα οι εργασίες θα μεταδίδονται διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο και θα παραμείνουν αναρτημένες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν πρόσβαση σ’ αυτές οποτεδήποτε το επιθυμούν, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με την Ημερίδα «Η Κρητική Διάλεκτος», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθούν τους ανανεωμένους χώρους του Μουσείου.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας είναι το παρακάτω:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

  • Ευγένιος Αντωνόπουλος, μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, «Ο μεγάλος αρμπεντές και οι Κρήτες Νεομάρτυρες των ετών 1821-1822»
  • Γιάννης Παπιομύτογλου,πρώην διευθυντής Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης, «Ο ζωγράφος της Επανάστασης Θεόδωρος Βρυζάκης και η μυστηριώδης ‘παρουσία’ του στο Ρέθυμνο»
  • Δρ Χάρης Στρατιδάκης, γραμματέας Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης, «Τα Κρης-φύγετα: τα σπήλαια της επανάστασης του 1821 στην Κρήτη»

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

  • Φαλή Βογιατζάκη, Πρόεδρος Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης, «Η προσφορά του Γιάννη Γρυντάκη στην έρευνα της ιστορίας της Κρήτης»
  • Δρ Γιάννης Γρυντάκης, ιστορικός ερευνητής, «Το Ρέθυμνο στην επανάσταση του 1821»

 ΕΠΙΜΕΤΡΟ

  • Φέφη Βαλαρή, πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης, Τίμηση Φαλής Βογιατζάκη για την προσφορά της στο Ρέθυμνο

Οι εισηγήσεις θα περιληφθούν σε Τόμο Πρακτικών, όπως το συνηθίζει μέχρι σήμερα το Μουσείο, όχι μόνο για τις ημερίδες και τα συνέδρια που διοργανώνει («Μαρτυρίες για τη Μονή Αρκαδίου», «Κρητική Διάλεκτος») αλλά και για τις εκδηλώσεις του (για τους Γιάννη Σπανδάγο, Μαρία Τσιριμονάκη, Μανό Αστρινό και Μανόλη Κούνουπα).

Υπεύθυνος της οργάνωσης και του συντονισμού της ημερίδας είναι ο Γενικός Γραμματέας Χάρης Στρατιδάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσης εκ μέρους του Μουσείου και των Ημερών Ρεθύμνου στα πλαίσια των εορτασμών της 200ετηρίδας τρεις ιστορικούς περιπάτους, με τον κοινό τίτλο «Μου ξανάρχονται ένα ένα»: Ιστορικός περίπατος στο Ρέθυμνο του 1821, Ιστορικός περίπατος στα 12 χωριά της Αμπαδιάς, Ιστορικός περίπατος στην επαναστατημένη ρεθεμνιώτικη ύπαιθρο του 1821.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης