Ημερίδα με θέμα «Προώθηση της εμπορίας του ελαιολάδου» θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο, στο Σπίτι του Πολιτισμού, την Τρίτη 1 Οκτώβριου με συμμετοχή των υπηρεσιών και φορέων της Κρήτης που σχετίζονται με το θέμα αλλά και κυρίως των τυποποιητών, ελαιοτριβείων,έμπορων και παραγωγών που ασχολούνται με την εμπορία του ελαιολάδου.
Η σημασία της ημερίδας αυτής, που οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ρέθυμνου, κάτω από τις κρίσιμες σημερινές περιστάσεις της οικονομίας αλλά και της ελαιοκομίας της Κρήτης είναι προφανής γι’αυτό και αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων και άμεσα ενδιαφερόμενοι που εμπλέκονται στο φάσμα της εμπορίας του ελαιολάδου.
Η ημερίδα αποτελεί μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και προώθηση εμπορίας ελαιολάδου» το οποίο υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου».
Μεταξύ των θεμάτων που θα παρουσιαστούν και συζητηθούν στα πλαίσια της ημερίδα αυτής περιλαμβάνονται:
-Η επισήμανση των προβλημάτων και προοπτικών που υπάρχουν σήμερα στον τομέα της εμπορίας του Ελαιολάδου χύμα και τυποποιημένου
– Η παρουσίαση των τάσεων και προοπτικών που διαμορφώνονται σήμερα στις βασικότερες ξένες αγορές
– Η παρουσίαση των δράσεων και αποτελεσμάτων των τοπικών και εθνικών φορέων στην προώθηση των εξαγωγών ελαιολάδου
-Η ανάπτυξη του ρόλου των ΠΟΠ/ΠΓΕ και διατροφικών προτύπων στις εξαγωγές ελαιολάδου.
– Η ανάλυση των ποιοτικών απαιτήσεων για εξαγωγές ελαιολάδου σε Κοινοτικές και τρίτες χώρες
-Η παρουσίαση των Διοικητικών και Τραπεζικών διαδικασιών καθώς και των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων για εξαγωγές ελαιολάδου
Έκθεση συσκευασιών ελαιολάδου
Με την ευκαιρία της ημερίδας αποφασίστηκε όπως στον χώρο της οργανωθεί «έκθεση συσκευασιών ελαιολάδου Κρητικών επιχειρήσεων» στην οποία μπορεί να παρουσιαστούν οι πιο πρόσφατες συσκευασίες κάθε επιχείρησης, κατά προτίμηση φιάλες και δοχεία κάτω του 1lit συνοδευόμενες και από μικρό φάκελο με 10-15 προσπέκτους.
Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να υπάρξει μια γενική εικόνα του ελαιολάδου που τυποποιείται στην Κρήτη, για ενημέρωση του κοινού, των υπηρεσιών και φορέων και των ΜΜΕ και παράλληλα να δημιουργηθεί μια συλλογή που θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τον ΣΕΔΗΚ, την Περιφέρεια και άλλους φορείς σε εκθεσιακές και άλλες προωθητικές δραστηριότητες.
Τις συσκευασίες κάθε επιχείρησης μπορεί να προσκομίσει ο εκπρόσωπος της κατά την άφιξη του στην ημερίδα.
Προσφορά βιβλίου “Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής”
Κατά το πέρας της ημερίδας θα προσφερθούν στους συμμετέχοντες αντίτυπα του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» που εξέδωσε πρόσφατα ο ΣΕΔΗΚ, ενώ στην συνέχεια θα παρατεθεί και «Κρητικό κέρασμα».
Οι εκπρόσωποι υπηρεσιών και φορέων μπορούν να παρουσιάσουν στην ημερίδα συνοπτικές (μέχρι 2 σελίδες) τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναβάθμιση της εμπορίας του ελαιολάδου στην Κρήτη οι οποίες, εφόσον υποβληθούν προ της ημερίδας στο e mail: info@sedik.gr, θα παρουσιαστούν κατά προτεραιότητα στην συζήτηση και θα περιληφθέν στο βιβλίο «Πρακτικών» που θα εκδοθεί αργότερα.
Για λόγους οργανωτικούς παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν όπως ενημερώσουν σχετικά στα τηλέφωνα 28210 50800 ή στo e-mail info@sedik.gr.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει αναλυτικά ως εξής:
11.00:Χαιρετισμοί
11.30:Προϋποθέσεις Βιωσιμότητας της Ελαιοκομίας: Σπ. Δανέλλης, Ευρωβουλευτής
11.45: Δράσεις και προγράμματα για προώθηση της εμπορίας ελαιολάδου Εκπρ/πος. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
12.00: Παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου στην Κύπρο. Προβλήματα και προοπτικές. Ευθ. Δεσποτάκη, Λειτουργός Γεωργίας, Υπουρ. Γεωργίας Κύπρου
12.15: Η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου. Προβλήματα και δυναμική στην Κρήτη. Δρ. Νίκος Μιχελάκης, Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, Πρ. Δ/ντης Ινστ. Ελιάς Χανίων
12.30:Δράσεις της Εθνικής Διεπαγγγελματικής Ελαιόλαδου (ΕΔΟΕΕ) και των μελών της στον εξαγωγικό τομέα Ελαιολάδου. Γεωρ. Γωνιωτάκης Πρόεδρος ΕΔΟΕΕ
12.45: Ενέργειες – Πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης για την στήριξη και προώθηση του Κρητικού Ελαιόλαδου. Θεανώ Βρέντζου, Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Κρήτης.
13.00: Προβλήματα και προϋποθέσεις για αύξηση εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου. Γεωρ. Ανδρεαδάκης Πρόεδρος Συλλόγου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης
13.15: Διάλειμμα –Επίσκεψη έκθεσης συσκευασιών ελαιολάδου Κρητικών Επιχ/σεων
13.30:Κατάσταση και τάσεις στις κυριότερες αγορές ελαιολάδου εξωτερικού. Μανώλης Τσαντάκης– Στέλεχος ΕΤΑΜ
13.45: Ρόλος των διατροφικών προτύπων, των ΠΟΠ, ΠΓΕ και brand names στις εξαγωγές ελαιολάδου. Δρ. Νικ. Κατσαρός, Δ/ντης Τμ. Διατροφολογίας New York College, Πρ. Δ/ντης Έρευνας Δημοκρίτου, Πρ. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
14.00: Διοικητικές και Τραπεζικές διαδικασίες και χρηματοδοτικές δυνατότητες για εξαγωγές σε Κοινοτικές και τρίτες χώρες. Τζένη Σκοτίδη Δ/ντής Simply Exports
14.15:Ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιλάδων εξαγόμενων σε Κοινοτικές και Τρίτες χώρες. Γιώργος Σειραγάκης, Χημικός Msc, Ειδικός ελαιολάδου, Δ/ντης Food Allergens Lab
14.30:Παρεμβάσεις Φορέων- Συζήτηση- Συμπεράσματα
15.00: Κρητικό κέρασμα