ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 34 κατηγορίες απαγγέλθηκαν εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ

“Δεν φανταζόμουν ποτέ πως είναι δυνατό κάτι τέτοιο στην Αμερική” δήλωσε μερικές ώρες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μάλιστα κατήγγειλε “επέμβαση” της δικαιοσύνης στις προεδρικές εκλογές του 2024, στις οποίες ονειρεύεται να “ανακαταλάβει” τον Λευκό Οίκο.

“Το μόνο έγκλημα που διέπραξα ποτέ ήταν πως υπερασπίστηκα το έθνος μας εναντίον αυτών που επιδιώκουν να το καταστρέψουν”, δήλωσε σε ομιλία του με ακροατήριο υποστηρικτές του στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα, καταφερόμενος εναντίον του εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, που του άσκησε τη δίωξη.

O Τραμπ κατηγόρησε τον Μπραγκ ότι έχει βάλει στόχο να τον πιάσει “πριν μάθει οτιδήποτε” ενώ υποστήριξε ότι ο δικαστής της υπόθεσης, ο Χουάν Μέρτσαν, είναι “ένας δικαστής που τον μισεί”. Παράλληλα, εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την υπόθεση των εγγράφων που ερευνά ο ειδικός σύμβουλος, Τζακ Σμιθ, τον οποίο αποκάλεσε πολλές φορές “τρελό”. Είπε ότι οι υποθέσεις ισοδυναμούν με προσπάθεια να ματαιωθεί η τρίτη του υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για “μαζική εκλογική παρέμβαση σε κλίμακα που δεν έχει ξαναγίνει”.

Σημειώνεται ότι εις βάρος του Τραμπ απαγγέλθηκαν 34 κατηγορίες, που σχετίζονται με την υπόθεση της εξαγοράς της σιωπής της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, το 2016 και για τις οποίες δήλωσε αθώος.

Στη δημοσιότητα το κατηγορητήριο σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ ανακοίνωσε τις κατηγορίες σε βάρος του 76χρονου Ντόναλντ Τραμπ για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στη Νέα Υόρκη, με σκοπό την απόκρυψη επιζήμιων πληροφοριών και παράνομης δραστηριότητας από τους αμερικανούς ψηφοφόρους πριν και μετά τις εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, κατά την προεκλογική περίοδο, ο Τραμπ και συνεργάτες του εφάρμοσαν ένα σχέδιο «εξαγοράς της σιωπής» (catch and kill), προκειμένου να εντοπίσουν, να εξαγοράσουν και να θάψουν αρνητικές πληροφορίες για εκείνον, ώστε να ενισχύσουν τις εκλογικές του πιθανότητες.

Ακολούθως ο Τραμπ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει κρυφή αυτήν τη συμπεριφορά, με δεκάδες ψευδείς καταχωρήσεις στα επιχειρηματικά αρχεία με σκοπό την απόκρυψη εγκληματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων προσπαθειών που παραβιάζουν την πολιτειακή και ομοσπονδιακή εκλογική νομοθεσία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης απήγγειλε στον Τραμπ 34 κατηγορίες παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων σε πρώτο βαθμό.

«Η πολιτεία της Νέας Υόρκης υποστηρίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραποίησε επανειλημμένως και με δόλο επιχειρηματικά αρχεία στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να αποκρύψει επιζήμιες πληροφορίες από το εκλογικό κοινό κατά τις προεδρικές εκλογές του 2016», δήλωσε ο εισαγγελέας Μπραγκ.

“Το Μανχάταν φιλοξενεί τη σημαντικότερη επιχειρηματική αγορά στη χώρα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε επιχειρήσεις της Νέας Υόρκης να χειραγωγούν τα αρχεία τους για να καλύψουν εγκληματικές συμπεριφορές (…) Έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου”, συμπλήρωσε.

Για λογαριασμό του Τραμπ μίλησε έξω από το δικαστήριο ο δικηγόρος του, Τοντ Μπλανς.

Τόνισε ότι ο πελάτης της είναι “απογοητευμένος” και “αναστατωμένος” και κατηγόρησε τον εισαγγελέα ότι μετέτρεψε ένα απολύτως πολιτικό ζήτημα σε πολιτική δίωξη.

“Δεν έπρεπε να συμβεί αυτό το πράγμα στη χώρα. Και ιδιαίτερα σε έναν άνθρωπο που κατείχε το αξίωμα του προέδρου” τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Τραμπ αφέθηκε ελεύθερος χωρίς εγγύηση μέχρι τον ορισμό της δίκης. Ο δικαστής δεν του απαγόρευσε τις δημόσιες τοποθετήσεις, προειδοποιώντας τον όμως ότι θα εξετάσει το μέτρο σε περίπτωση που συνεχίσει την εμπρηστική ρητορική του σε ό,τι αφορά τη διαδικασία.

Στη συνέχεια ο Τραμπ αποχώρησε από το δικαστικό μέγαρο χωρίς να κάνει κάποια δήλωση.