ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: “Λουκέτο” στην κυβέρνηση – Κίνδυνος για στάση πληρωμών

Κυβέρνηση των ΗΠΑ

Οι Δημοκρατικοί, που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, απέρριψαν την πρόταση που είχε κατατεθεί από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορούσε την καθυστέρηση, για ένα χρόνο, της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρύθμισης της υγείας, του λεγόμενου Obamacare, σε αντάλλαγμα για την προσωρινή χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και μετά τη λήξη του οικονομικού έτους, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Η Γερουσία με ψήφους 54 κατά έναντι 46 υπέρ, απέρριψε την πρόταση αυτή καθώς και την τροπολογία της Βουλής με την οποία ανακαλείτο ο φόρος στα ιατρικά μηχανήματα. Το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του κράτους μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έχει ως στόχο να αποφευχθεί η στάση πληρωμών της αμερικανικής κυβέρνησης. Θα επιστρέψει τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου παραμένει αδιευκρίνιστο εάν θα υπερψηφιστεί ή όχι.

Όπως δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μπένερ, οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές δεν πρόκειται να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό εάν δεν περιλαμβάνει ορισμένες παραχωρήσεις από τους Δημοκρατικούς στο θέμα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

Όταν ρωτήθηκε αν οι Ρεπουμπλικανοί θα εξέταζαν την πιθανότητα μιας “καθαρής” λύσης, ενός νομοσχεδίου που θα συνέβαλε στη συνέχιση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών καθώς απομένουν ελάχιστες ώρες πλέον για να βρεθεί μια διέξοδος, ο Μπένερ απάντησε: “Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί”.

Ο Μπένερ είπε ότι οι βουλευτές θα κληθούν απόψε να ψηφίσουν και πάλι την πρόταση με την οποία εγκρίνεται η προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτήν και την τροπολογία για την αναστολή εφαρμογής, για ένα χρόνο, της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

Νωρίτερα, η Γερουσία είχε απορρίψει ένα παρεμφερές σχέδιο των Ρεπουμπλικανών και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών, Χάρι Ρέιντ, προειδοποίησε ότι το Σώμα θα συνεχίσει να απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση αφορά το σύστημα μεταρρύθμισης της υγείας. Η νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να γίνει μετά την παρέμβαση που πρόκειται να κάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα αυτό στις 23.45 απόψε, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ