ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Υπεγράφη το συμφωνητικό για την αξιοποίηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων

Το συμφωνητικό συνεργασίας για την αξιοποίηση – αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων στο δήμο Αμαρίου, υπέγραψαν την Παρασκευή σε ειδική τελετή ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Αμαρίου Στέφανος Σημαντήρης, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Βασίλης Γκίκας και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων πατέρας Εμμανουήλ Διαμαντάκης.

Στην εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανόλη Όθωνας, αλλά και εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι «η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο σημαντική για το Αμάρι και το Ρέθυμνο αλλά για ολόκληρη την Κρήτη. Με τη συνεργασία αυτή, ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης, το δήμο, τη Μητρόπολη και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την αξιοποίηση του χώρου, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε πρότυπη την Σχολή, και ερευνητικό κέντρο της Μεσογείου για την κτηνοτροφία μας».

Το πλαίσιο συνεργασίας προβλέπει την αναβάθμιση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και τη λειτουργία του ως «Μεσογειακό Κέντρο Αιγοπροβατοτροφίας και Γενετικής Βελτίωσης Επιτόπιων Φυλών», με ειδικό σκοπό τη διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Κρήτης.

Όλοι οι συμβαλλόμενοι φορείς αναλαμβάνουν τη ρητή υποχρέωση να συμπράξουν στην επιτυχή εκπλήρωση του σκοπού και ειδικότερα:

1. Τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του ΣΓΕ ΑΣΩΜΑΤΩΝ
2. Την μεταφορά των εγκαταστάσεών του εντός ή και εκτός της έκτασης αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
4. Την επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής με αντικείμενα συναφή με την κτηνοτροφική δραστηριότητα του ΣΓΕ ΑΣΩΜΑΤΩΝ .
5. Τη λειτουργία του ΣΓΕ ΑΣΩΜΑΤΩΝ ως κέντρο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων κτηνοτρόφων
6. Την ένταξη του ΣΓΕ ΑΣΩΜΑΤΩΝ στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της περιοχής και ανάδειξη των δραστηριοτήτων του και στον τομέα αυτόν.
7. Την περαιτέρω αξιοποίηση της διαθέσιμης τεχνογνωσίας και των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
8. Την αναβάθμιση του ΣΓΕ ΑΣΩΜΑΤΩΝ σε Πρότυπο Κέντρο Αιγο-προβατοτροφίας για την στήριξη της νησιώτικης κτηνοτροφίας και της κτηνοτροφίας των ξηροθερμικών περιοχών.
9. Τη δημιουργία Εργαστηρίου Γενετικής Βελτίωσης με στόχο την διατήρηση και αναβάθμιση του γενετικού υλικού.
10. Τη διάθεση του αναγκαίου ερευνητικού επιστημονικού διοικητικού και βοηθητικού τεχνικού προσωπικού για την υλοποίηση των ανωτέρω.