ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο Κοκκίνη Χάνι

Εθελοντική Αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9/05/2024  στο Κοκκίνη Χάνι στο ιατρικό κέντρο «ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΟΚΚΙΝΗ» και ώρες 16:30 – 19:30.

Την αιμοδοσία διοργανώνει ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» μαζί με το ιατρικό κέντρο ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ. Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιηθούν από τη κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου

Οδηγίες για τους αιμοδότες  

-Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 18-65 ετών. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι, να έχουν κοιμηθεί επαρκώς το προηγούμενο βράδυ και να έχουν περάσει 2-3 ώρες από το μεσημεριανό.

-Μαζί τους πρέπει να έχουν μαζί την αιμοδοτική τους κάρτα ή το ΑΜΚΑ και ένα έγγραφο ταυτοποίησης λ.χ την αστυνομική τους ταυτότητα.   

-Έφηβοι που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους μπορούν επίσης να αιμοδοτήσουν [χρειάζεται υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση από γονέα (μέσω gov).  https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/psephiaka-eggrapha-gov-gr/ekdose-upeuthunes-deloses]

Σημαντικό είναι ότι ο «Αιματοκρήτης» και οι συνεργαζόμενοι φορείς δε διαθέτουν τράπεζα αίματος, ούτε διαχειρίζονται το αίμα που συλλέγεται.  Οι αιμοδότες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις μονάδες που έχουν προσφέρει σε περίπτωση μελλοντικής ανάγκης σε αίμα, δικής τους ή οικείων τους προσώπων.  Στο χώρο της αιμοδοσίας μπορεί να γίνει ενημέρωση για την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας για όσους αιμοδότες δεν την έχουν ακόμη προμηθευτεί.  

Παράλληλα με την αιμοδοσία θα υπάρχει δυνατότητα για:  

-Ενημέρωση&Εγγραφή δωρητών μυελού οστών, σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας (για τους αιμοδότες <45 ετών), μέσω δειγματοληψίας σιέλου. 

-Ενημέρωση&Εγγραφή Δωρητών Οργάνων στο Εθνικό Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων