ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ηράκλειο: Μαγειρας σε κουζίνα ξενοδοχείου υπέστη εγκαύματα 2ου βαθμού – Ήταν ανασφάλιστος

Θύμα εργατικού ατυχήματος έπεσε 22χρονος που εργαζόταν, χωρίς να έχει δηλωθεί και ασφαλιστεί, όπως καταγγέλει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου, σε κουζίνα ξενοδοχείου, γνωρίζοντας στο ξεκίνημα του εργασιακού του βίου το πιο σκληρό πρόσωπο της αγοράς εργασίας. Ο νεαρός υπέστη εγκαύματα και ως ανασφάλιστος βρέθηκε, αντί στο νοσοκομείο, σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου, όπου κλήθηκε ιδιώτης γιατρός για να τον περιθάλψει.

Ο 22χρονος είχε μόλις αποφοιτήσει από τη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και για πρώτη φορά έπιασε δουλειά σε κουζίνα ξενοδοχείου στην περιοχή των Μαλίων, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης. Ωστόσο, όπως είπε, αν και εργαζόταν κανονικά δεν είχε δηλωθεί και παρέμενε ανασφάλιστος, χωρίς να το γνωρίζει.

Την περασμένη Τρίτη, 20 Ιουνίου, ενώ βρισκόταν στην κουζίνα του ξενοδοχείου και μετέφερε μια κατσαρόλα με καυτό λάδι, του έπεσε από τα χέρια, με αποτέλεσμα το περιεχόμενό της να πεταχτεί στα χέρια και στο πρόσωπό του και να του προκαλέσει εγκαύματα. Όμως, όπως πρόσθεσε ο κ. Κοκολάκης, αντί να μεταφερθεί άμεσα με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο στο Ηράκλειο, τον οδήγησαν σε ένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου και κάλεσαν ιδιώτη γιατρό για να τον φροντίσει.

Ενημερώθηκε η οικογένεια του 22χρονου, που φρόντισε για την μεταφορά του στο νοσοκομείο της Σητείας, όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του. Ο 22χρονος, σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, έχει πάρει εξιτήριο και βρίσκεται στο σπίτι του, όπου συνεχίζει να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων δεύτερου βαθμού που υπέστη.

Η οικογένεια, όπως εξήγησε ο κ. Κοκολάκης, ήδη έχει κάνει καταγγελία στον ΕΦΚΑ και στην Επιθεώρηση Εργασίας και ζητά να αναγνωριστεί το ατύχημα ως εργατικό. «Το περιστατικό αυτό μας έχει εξοργίσει. Αντί να στηριχθεί το παιδί αυτό στην πρώτη του δουλειά βρέθηκε να εργάζεται χωρίς ασφάλεια και μάλιστα σε ένα χώρο όπου υπάρχει υπερεντατικοποίηση της εργασίας, όπως είναι οι κουζίνες. Είμαστε στο πλευρό του και στηρίζουμε τον ίδιο και την οικογένειά του με κάθε τρόπο» δήλωσε ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ο ίδιος, με αφορμή το τελευταίο αυτό ατύχημα, τόνισε ότι «παρότι η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι υποχρεωτική, συχνά καταστρατηγείται». Παράλληλα, «το πρόβλημα της ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας είναι μεγάλο και ξεπερνά το 25%» σημείωσε, επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ήδη, όπως πρόσθεσε, έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ στους παραβάτες, ωστόσο, κατέληξε «χρειάζονται συστηματικοί καθημερινοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να περιοριστεί το φαινόμενο».