ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ήρθε ο Ερωτόκριτος σε μιούζικαλ με δωρεάν παραστάσεις στην Κρήτη

Ένας διαφορετικός «Ερωτόκριτος» σε μιούζικαλ ήρθε στη Κρήτη μετά τη μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων που δόθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Χώρας.

O Συναυλιακός Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή βασισμένος στο πρωτότυπο αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου παρουσιάζεται στη Κρήτη σε τρείς παραστάσεις σήμερα Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις Αρχάνες (Αύλειος χώρος του Ανοιχτού Πανεπιστημίου), Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο (Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης), και Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στο Ρέθυμνο (Ωδείο Ρεθύμνου (Αίθουσα Πρεβελάκη) με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ.

Οι παραστάσεις συνδιοργανώνονται, με δωρεάν είσοδο για τους πολίτες, από την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Ηρακλείου, Αρχανών – Αστερουσίων και Ρεθύμνου, ενώ το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστούν παραστάσεις σε Χανιά και Λασίθι.

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής και οι συνεργάτες του επισκέφθηκαν σήμερα την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη όπου μαζί με τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, και την αντιδήμαρχο Ηρακλείου για θέματα πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους στον «Συναυλιακό Ερωτόκριτο».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας στη Περιφέρεια τον κ. Μαραμή και τους συνεργάτες του, ευχαρίστησε για τη συνεργασία, για την συναυλιακή μεταφορά του «Ερωτόκριτου» και την παρουσίαση του στο νησί. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι, η Περιφέρεια Κρήτης «αγκαλιάζει» το ποιοτικό θέατρο, καθώς παρουσιάζεται ένα κλασικό αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης όπως είναι ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις παραστάσεις τις οποίες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν οι πολίτες.

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής που έγραψε την μουσική για τον Ερωτόκριτο δήλωσε: «Πρόκειται για ένα διαφορετικό «Ερωτόκριτο» σε σχέση με αυτό που έχει προηγηθεί μέχρι τώρα. Ουσιαστικά προσπάθησα να ακούσω τη μουσική μέσα από τους ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους του Κορνάρου και θεώρησα ότι αυτό το έργο θα έπρεπε να γραφτεί με έναν άλλο τρόπο πιο σύγχρονο, και προσπάθησα να «παντρέψω» στοιχεία από τζάζ και μπλούζ μαζί με την Κρητική μουσική παράδοση. Το αποτέλεσμα φέρει το λεξιλόγιο του μιούζικαλ, γιατί στην ουσία ο «Ερωτόκριτος» που έφτιαξα είναι ένα δίωρο μουσικό μιούζικαλ».

Ο εντεταλμένος Περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης: «Με ιδιαίτερη χαρά η Περιφέρεια Κρήτης σε συνδιοργάνωση με τους δήμους Ηρακλείου, Αρχανών-Αστερουσίων και Ρεθύμνου, παρουσιάζει το αριστούργημα της Κρητικής αναγέννησης του Βιτσέντζου Κορνάρου ο «Ερωτόκριτος» «του» Δημήτρη Μαραμή. Θα παρουσιαστούν σε πρώτη φάση οι τρείς παραστάσεις, γιατί το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστούν παραστάσεις και στα Χανιά και στο Λασίθι. Η Κρήτη πρέπει να δει το «συναυλιακό Ερωτόκριτο», πρόκειται για μια σύγχρονη εκδοχή του. Προσκαλούμε τον κόσμο να έλθει και να παρακολουθήσει δωρεάν τις εξαιρετικές παραστάσεις».

Η αντιδήμαρχος Ηρακλείου στο τομέα πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη: «Πρόκειται για μια διαφορετική παράσταση σύγχρονη και εμπνευσμένη, οι αξίες που υπερασπίζεται το κείμενο είναι διαχρονικές, εξακολουθούν να ισχύουν όχι μόνο από την εποχή του Κορνάρου, πολύ πριν, ισχύουν σήμερα και ελπίζουμε ότι θα ισχύουν πάντα. Θέλουμε να παρακολουθήσουμε την πρόταση που μας κάνει ο κ. Μαραμής για ένα «Ερωτόκριτο» πιο σύγχρονο βασισμένο στο αξεπέραστο κείμενο του Κορνάρου με ακούσματα τζάζ και μπλουζ».

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια το παρόν έδωσαν επίσης, η υπεύθυνη παραγωγής Έλλη Ρουμπέν και η βοηθός παραγωγής Θένια Συμεωνίδου.

Επιτυχία έργου με διθυραμβικός κριτικές

O Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή ως ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περιόδου 2016/17, εγκαινιάζοντας ως πρώτη μεγάλη παραγωγή την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Ίδρυμα Νιάρχος. Το έργο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές κι ενθουσίασε το κοινό που το παρακολούθησε στις εξαντλημένες από εισιτήρια παραστάσεις του. Συναυλιακά το έργο προσέλκυσε και συγκίνησε πλήθος κόσμου στη Βεργίνα (Βέροια), στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών (Θεσσαλονίκη), στο Κάστρο των Ιωαννίνων (Ιωάννινα), στο Aegean Arts Festival και στο Μουσείο Καζαντζάκη (Κρήτη), στους ιστορικούς πύργους της Μάνης και στα Αρχαία Ρωμαϊκά Θέατρα στην Κω και στην Πάτρα. Εξαιτίας της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου η Εθνική Λυρική Σκηνή προγραμμάτισε το ανέβασμα του Ερωτόκριτου στο Ηρώδειο στις 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο Ερωτόκριτος έρχεται στην Κρήτη με ένα δυναμικό σχήμα καταξιωμένων, νέων ερμηνευτών: Θοδωρή Βουτσικάκη (Ερωτόκριτο), Ελένη Δημοπούλου (Αρετούσα), Ιωάννα Φόρτη (Παραμάνα), Κωστή Μαυρογένη (Ρήγα) και ένα τετραμελές μουσικό σχήμα με το συνθέτη στο πιάνο και στη διεύθυνση. Η σύγχρονη μελοποίηση του αναγεννησιακού αριστουργήματος από τον Δημήτρη Μαραμή φέρνει ένα οικείο μουσικά λεξιλόγιο, με αναφορές από blues και Jazz χρώματα παντρεμένα με την κρητική μουσική παράδοση. Το συγκεκριμένο έργο εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, τη φιλία, την αρρώστια του πόθου και τη δύναμη της ερωτικής πίστης στις ανατροπές της ζωής.

Ερμηνεύουν: Θοδωρής Βουτσικάκης, Ιωάννα Φόρτη, Ελένη Δημοπούλου, Κωστής Μαυρογένης. Συμμετέχει τετραμελές μουσικό σχήμα – στο πιάνο και στη διεύθυνση ο συνθέτης.