ΑΠΟΨΕΙΣ ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

Ισχυρό ΚΚΕ στις επερχόμενες ευρωεκλογές για ισχυρό εργατικό κίνημα και πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση στην κυρίαρχη πολιτική!

* του Νίκου Μανουσάκη, περιφερειακού συμβούλου με την «Λαϊκή Συσπείρωση»

Βρισκόμαστε κυριολεκτικά «μια ανάσα» από την Κυριακή των εκλογών. Οι κομμουνιστές του Ρεθύμνου και όλης της χώρας όλες τις προηγούμενες μέρες δώσαμε μια μεγάλη μάχη απευθυνόμενοι στους εργαζόμενους και όλο το λαό καλώντας σε αποφασιστική υπερψήφιση του κόμματος.

Γιατί όμως κάποιος να ψηφίσει ΚΚΕ αφού – όπως λένε κάποιοι «πονηροί» – δε θέλει την Ε.Ε. άρα δεν υπάρχει λόγος ούτε να κατέβει ούτε να στηριχθεί σε αυτές τις ευρωεκλογές;

Γιατί αξίζει να βγει ένα ΚΚΕ πολύ πιο ισχυρό μόλις κλείσουν οι κάλπες ώστε οι ευρωβουλευτές του να συνεχίσουν να αποκαλύπτουν την συμφωνία όλων των άλλων κομμάτων στις στρατηγικές της Ε.Ε. που τους οδηγεί σε μαζική και από κοινού υπερψήφιση πάνω από το 70% των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που έρχονται στο Ευρωκοινοβούλιο. Για να συνεχίσουν να αναδεικνύουν την σαπίλα των διαφόρων λόμπι, την αλήθεια για το τι μαγειρεύουν όλοι αυτοί στις Βρυξέλλες. Και φυσικά το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει την δύναμή του για να είναι πάντα μαζί με το λαό που στενάζει, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, στους δρόμου του αγώνα, εκεί που ανατρέπονται ή μένουν στα χαρτιά οι αντιλαϊκές αποφάσεις και τα σχέδια της εργοδοσίας και των διάφορων κλακαδορων της.

Καλούμε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους να προβληματιστούν: Τι σχέση έχουν με το λαό και τα βάσανά του οι κοκορομαχίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα σκάνδαλα και τα πόθεν έσχες του Μητσοτάκη και του Κασσελάκη; Το ξέρουμε ότι είναι εκατομμυριούχοι και είναι πέρα-βρέχει από το πως ζουν οι εργαζόμενοι! Καιρός λοιπόν να μαυρίσουν και τους δύο! Μπορεί ακόμα να προβληματιστούν οι εργαζόμενοι για το γεγονός ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΕ.ΑΡ. και ο κομπογιαννίτης πατριδοκάπηλος Βελόπουλος και η Κωνσταντοπούλου με τα «σόου» στη Βουλή αποκρύβουν από το λαό την συμφωνία και στήριξη (και) με την ψήφο τους της στρατηγικής της Ε.Ε.. για την «πράσινη μετάβαση» που καταδικάζει το λαό στην ενεργειακή φτώχεια και τα πανάκριβα τιμολόγια. Για την ουσιαστική συμφωνία τος στο Ταμείο Ανακάμψης, τα Σύμφωνα Σταθερότητας, τα «ματωμένα πλεονάσματα» και τα υπερμνημόνια διαρκείας που επιβάλλει η Ε.Ε. των μονοπωλίων καταδικάζοντας τους εργαζόμενους στη φτώχεια και στην εκμετάλλευση τις δεκαετίες που έρχονται.

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που δεν είπε παραμύθια στους εργαζόμενους για την Ε.Ε., δεν μίλησε για «συγκλίσεις» και για «χρυσά κουτάλια», για Ελλάδα που δήθεν κάποια μέρα θα γινόταν μέλος του «σκληρού πυρήνα» των ισχυρών της Ε.Ε. Σαράντα και βάλε χρόνια πέρασαν… Τι έγινε τελικά; Μόνο ψέματα! Ούτε χρυσά κουτάλια είδε ο λαός, ούτε σύγκλιση, ούτε ειρήνη. Μόνο ανισότητες, θυσίες, μνημόνια και πολεμική εμπλοκή. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα της αλήθειας για την Ε.Ε. και τα κόμματα που την υπηρετούν.

Ιδιαίτερα οι κάτοικοι του νομού μας που όλους τους προηγούμενους μήνες είδαν τους κομμουνιστές να μπαίνουν μπροστά σε όλες τις λαϊκές διεκδικήσεις, να συμμετέχουν στους αγώνες των μαχόμενων υγειονομικών, των εκπαιδευτικών, των οικοδόμων και όλων των εργαζομένων του νομού, των γονέων και των φοιτητών, στις μεγάλες απεργίες για να μην ξεχαστεί το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη, τώρα μπορούν να κάνουν το βήμα και να στηρίξουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που όταν όλοι οι άλλοι μιλάνε για ανάπτυξη πάντα ρωτάει «τίνος;» Γιατί η ανάπτυξη για την οποία μιλάνε και πίνουν νερό στο όνομά της όλα τα άλλα κόμματα δεν είναι για όλους! Πράγματι οι μεγαλοξενοδόχοι του νομού μας, οι tour operators είχαν ανάπτυξη, μπορούμε να πούμε ότι ποτέ τους δεν γνώρισαν κρίση! Και πως να γνωρίσουν όταν μόνο το 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 20,5 δις ευρώ!

Τι κέρδισαν από αυτή την ανάπτυξη οι εργαζόμενοι; Εξαντλητικές βάρδιες για μήνες χωρίς ρεπό, συνθήκες γαλέρας στα διάφορα πεντάστερα, μισθοί που δεν φτάνουν για τα έξοδα του μήνα, αγωνία για το αν θα βγει ο χειμώνας στο τέλος της σεζόν. Εργαζόμενοι που με ευθύνη της εργοδοσίας μετατρέπονται κυριολεκτικά σε δούλους στα ξενοδοχεία και τους χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι του Ρεθύμνου μπορούν να δουν πόσο δίκιο έχει το ΚΚΕ με την σταθερή και αποφασιστική στάση του ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας με την οποία συμφωνούν είτε ανοιχτά είτε «ντροπαλά» όλα τα υπόλοιπα κόμματα που η όποια διαφωνία τους φτάνει μέχρι τα παραμύθια της «υγιούς» συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας. Αυτήν όμως την πολιτική υπηρετεί και ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ! Αυτή είναι η πολιτική που έχει ρημάξει το δημόσιο σύστημα υγείας, οδηγώντας σε μια υγεία – εμπόρευμα και επί πληρωμή για όλο και πιο λίγους. Αυτή είναι η πολιτική που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού μας, τους υγειονομικούς μας σε κατάρρευση και παραιτήσεις, τις δομές ψυχικής υγείας ή στήριξης σε ΑΜΕΑ σε ουσιαστική ανυπαρξία.

Οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι και αγρότες του νομού μας μπορούν να δουν τώρα πολύ καθαρά πόσο ψεύτικα ήταν τα λόγια τα μεγάλα ότι τα προϊόντα της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας μας θα έχουν πρόσβαση στην αγορά των τριακοσίων εκατομμυρίων ατόμων της Ε.Ε. Και σήμερα έχουμε φτάσει να είμαστε χώρα εισαγωγής κάθε είδους προϊόντος όταν το 1980 η εγχώρια παραγωγή όχι μόνο επαρκούσε για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας σε εθνικό επίπεδο αλλά και για εξαγωγές. Γι’ αυτό και τώρα είναι η ώρα να στηρίξουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν στήριξε ποτέ, σε όλη την πορεία της Ε.Ε., την «αμαρτωλή» Κ.Α.Π. που μόνο στόχο είχε και έχει την συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, σε μεγάλες, καθετοποιημένες αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες και τη στήριξη με κάθε κόστος των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών που κάθε χρόνο βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνουν και περισσότερο.

Τέλος, βασικό κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσει και το γεγονός ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που και σε αυτές τις εκλογές, όπως και στις προηγούμενες μιλάει για τον μεγάλο «ελέφαντα στο δωμάτιο» που είναι η αμέριστη στήριξη στα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια και η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε κάθε μακελειό που γίνεται στον πλανήτη όπως τώρα με την αποστολή πολεμικών πλοίων και αξιωματικών στην Ερυθρά. Και πως να μιλήσουν τα άλλα κόμματα γι’ αυτά τα ζητήματα; Όταν όλοι τους στήριξαν και στηρίζουν τη συμμαχία με τις ΗΠΑ; Όταν όλοι τους γέμισαν τη χώρα ΝΑΤΟϊκές βάσεις; Όταν όλοι τους βγάζουν τσιμουδιά για τον βρώμικο ρόλο που παίζει η Σούδα στο φούντωμα  κάθε εστίας πολεμικής αναμέτρησης στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία; Πως να μιλήσουν γι’ αυτά οι του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς που τώρα το παίζουν να «συμπάσχουν» με τους Παλαιστίνιους όταν επί ημερών τους βάθυνε η συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ του «Μπίμπι» που διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα; Και φυσικά δε μπορούμε να μην επισημάνουμε τη στήριξη όλων τους στην αμέριστη στήριξη του καθεστώτος Ζελένσκι και του πολέμου στην Ουκρανία. Πως θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά άλλωστε αφού απέναντι στις ΗΠΑ οι διαφορές τους παραμερίζονται και σαν πιστά στρατιωτάκια καταντούν να χειροκροτάνε τα αποβράσματα τύπου «Μιχαήλ» του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή.

Το ΚΚΕ κρούει το κώδωνα του κινδύνου ότι η χώρα μας γίνεται στόχος αντιποίνων σε περίπτωση περαιτέρω γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων. Γιατί φυσικά το ΚΚΕ είναι σταθερά ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ και δεν ξεφτιλίζει την ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος με το να ορκίζεται πίστη στην «ιερή αμυντική συμμαχία» του ΝΑΤΟ. Η ειρήνη και η ασφάλεια των εργαζομένων και όλου του λαού περνάει μέσα από τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα σχέδια ΝΑΤΟ – ΕΕ, από τον αγώνα για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, όπως η βάση της Σούδας που στοχοποιεί ολόκληρο το νησί μας.

Την Κυριακή θα αφήσουμε την κυβέρνηση με το ίδιο θράσος που την χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα να δηλώνει δικαιωμένη για την πολιτική της, να απαξιώνει τους μεγάλους αγώνες του λαού και της νεολαίας που τη στρίμωξαν τον τελευταίο χρόνο; Ή θα πάρει το μήνυμα ότι η εγκληματική πολιτική της δεν έχει καμία νομιμοποίηση και θα βρίσκει απέναντι όλο και πιο δυνατή ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ και την πραγματική αντιπολίτευση των εργατικών και λαϊκών αγώνων; Αυτό είναι το δίλημμα. Γι’ αυτό και την Κυριακή δεν πατάμε την μπανανόφλουδα της αποχής που δεν φοβίζει κανέναν, δεν την μετράει κανένας. Γι’ αυτό και μαυρίζουμε την κυβέρνηση της ΝΔ. Γι’ αυτό και καταδικάζουμε τη βολική «αντιπολίτευση της συμπολίτευσης» του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και δεν σκορπάμε την ψήφο μας γύρω γύρω, σε κόμματα μιας χρήσης ή στα αποκρουστικά ακροδεξιά μορφώματα. Στην πραγματικότητα όλα τα άλλα κόμματα αθροίζουν και δεν αφαιρούν από το 41% της ΝΔ, επειδή συγκλίνουν μαζί της σε όλα τα στρατηγικά ζητήματα. Η μόνη απάντηση είναι: Μαζικά και αποφασιστικά ψηφίζουμε και δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ!