ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Χερσαία επιχείρηση τη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας

Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη μέχρι τώρα εισβολή που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα» από την έναρξη των εχθροπραξιών, στις 7 Οκτωβρίου

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πραγματοποίησαν μια «σχετικά μεγάλη εισβολή» στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην πρώτη επίσημη παραδοχή των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας για καταδρομική με άρματα εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Όπως μετέδωσε το Ισραηλινό Στρατιωτικό Ραδιόφωνο σήμερα το πρωί, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισβολή που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα από την έναρξη των εχθροπραξιών, στις 7 Οκτωβρίου. 

Όπως διευκρινίστηκε, στην επιχείρηση αυτή στόχος ήταν να πληγούν θέσεις της Χαμάς. 

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ έχει προαναγγείλει από τα πρώτα 24ωρα των εχθροπραξιών χερσαία επίθεση στο μικρό και συνωστισμένο αυτό παλαιστινιακό θύλακα, δίνοντας μάλιστα εντολή εκκένωσης του βόρειου τομέα του στους Παλαιστινίους.

Ωστόσο, παρότι στα σύνορα με τη Γάζα έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός χερσαίων δυνάμεων και ο στρατός, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, αναμένει πολιτική εντολή για την έναρξη της επιχείρησης, η εισβολή έχει καθυστερήσει.

Όπως αποκάλυψε χθες, η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή.

Στον σχεδιασμό του το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη την προσπάθεια αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους της Γάζας, αλλά και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Ως προς τους στόχους της χερσαίας επίθεσης, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ έχει δηλώσει πως η εκστρατεία του στρατού στη Γάζα «μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα, δύο ή τρεις, αλλά στο τέλος δε θα υπάρχει πλέον Χαμάς».