ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορική περιήγηση: Ιστορίες για το νερό. Ελεύθερνα (μνήμη Θανάση Καλπαξή και Πέτρου Θέμελη)

Μια ακόμα περιήγηση διοργανώνουν την Κυριακή 16 Ιουνίου οι Ημέρες Ρεθύμνου 2024.

Με τον τίτλο «Ιστορίες για το νερό. Ελεύθερνα (μνήμη Θανάση Καλπαξή και Πέτρου Θέμελη), η ξενάγηση αυτή θα είναι μια ακόμα στην ακολουθία που αναφέρεται στη σχέση του ανθρώπου με το νερό στην περιοχή του Ρεθύμνου και εμψυχώνεται από τους Χάρη Στρατιδάκη και Θωμά Κρεβετζάκη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διάσχιση του Ελευθερνιώτικου φαραγγιού, από το ύψος του Σπήλιου του Τσικούδη μέχρι την Τρύπα του Ανεμόμυλου της Αρχαίας Ελεύθερνας. Είναι εστιασμένος σε θέσεις σχετικές με το νερό, χωρίς όμως να αφήνει εκτός εξερεύνησης και άλλα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία κατά μήκος του. Η διαχείριση του νερού ήταν, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, κεφαλαιώδους σημασίας για την ύπαρξη και λειτουργία της αρχαίας πόλης.

Ο Σπήλιος του Τσικούδη, από το ύψος του οποίου θα ξεκινήσει ο περίπατος, υπήρξε παλιότερη κοίτη ποταμού, που με την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα αποξηράνθηκε και σε ορισμένα τμήματά του σταλαγμοποιήθηκε. Εκεί κοντά, λίγο βορειοανατολικότερα, στην περιοχή Παπά Κόλυμπος έχουν ανασκαφεί οι εγκαταστάσεις ρωμαϊκού λουτρού.

Στη συνέχεια θα περπατήσουμε μέχρι τις βραχοκλησιές της Αγίας Καλής, της Αγίας Άννας, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την κατακρημνισμένη της Αγίας Ελέσας, δίπλα στην ομώνυμη πηγή, η οποία υδρεύει μέχρι σήμερα το χωριό Λαγκά. Η πορεία μας θα συνεχιστεί κατηφορική στο φαράγγι, μέχρι την περιοχή που ενώνονται δύο ρέματα και φέρει το όνομα (Δι)Χαλοπότα, για να συναντήσουμε την εκεί ελληνιστική γέφυρα. Παρακάτω θα συναντήσουμε τον νερόμυλο του Τσερβοπέτρου και τη βραχοκλησιά του Αγίου Αντωνίου, σε μια περιοχή με άφθονα απολιθωμένα κοράλια.

Θα λοξοδρομήσουμε στη συνέχεια προς τον Σπήλιο του Σεΐνη, μια στοά υδρομάστευσης, μήκους 30 περίπου μέτρων, και θ’ ανηφορίσουμε προς το Πυργί, με τα μεγάλα δημόσια κτήρια της αρχαίας πόλης, όπου αναπτύσσεται ο ανασκαφικός τομέας του αείμνηστου Θανάση Καλπαξή (1944-2021). Από εκεί θα κατευθυνθούμε νότια, προς τις εντυπωσιακές Στέρνες. Πρόκειται για δύο μεγάλες δεξαμενές νερού που διανοίχτηκαν πιθανόν στα ελληνιστικά χρόνια ως λατομεία και χρησιμοποιήθηκαν στα ρωμαϊκά ως δεξαμενές αποθήκευσης νερού. Αν μας μείνει καιρός, θα μπορέσουμε να επισκεφθούμε και την πηγή στο Καλό Νερό.

Στην απέναντι πλευρά του λόφου θα επισκεφθούμε, τέλος, την Τρύπα του Ανεμόμυλου, μια σήραγγα προσαγωγής του νερού διανοιγμένη στον φυσικό βράχο, μήκους 42 μέτρων, η οποία μετέφερε το πολύτιμο για τη ζωή υγρό στην περιοχή του Κατσιβέλου, όπου βρίσκεται ο εκτεταμένος ανασκαφικός τομέας του αείμνηστου Πέτρου Θέμελη (1936-2023).

Θα καταλήξουμε στο χωριό Αρχαία Ελεύθερνα, αποτίνοντας με την εκδρομή μας φόρο τιμής στους αείμνηστους ανασκαφείς του χώρου. Θα είναι ολοήμερη, με αναχώρηση από το Ρέθυμνο στις 8.30 π.μ. το αργότερο.

Η μετάβαση και η επιστροφή θα γίνει με ιδιωτικά αυτοκίνητα και η μετακίνηση στο φαράγγι με τα πόδια.

Η τροφή των εκδρομέων θα είναι ατομική, και θα τεθεί σε κατάλληλο σημείο της διαδρομής σε πετσέτα στη μέση, προκειμένου να μοιραστεί σ’ όλους,. Απαραίτητη η ικανή ποσότητα νερού, το καπέλο, η κατάλληλη υπόδηση και η αντιηλιακή κρέμα.

Η συμμετοχή θα φτάσει κατ’ ανώτατο όριο στα 25 άτομα, με σειρά προτεραιότητας μετά από τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής (6974026196). Η συμμετοχή παιδιών είναι επιτρεπτή και επιθυμητή, εφόσον βέβαια αυτά έχουν ξαναπάρει μέρος σε πολύωρες πεζοπορικές διαδρομές μέτριας δυσκολίας.

Εμψυχωτής-ομιλητής: Χάρης Στρατιδάκης, δρ παιδαγωγικής, συνταξιούχος δάσκαλος, ιστορικός ερευνητής

Κυριακή, 16.06.2024 – 08:30
Parking Συνατσάκη
Είσοδος ελεύθερη