ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Και οι Νεκροί ας θάψουν τους Νεκρούς τους»: Κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο του Ζαριανού συγγραφέα Μιχάλη Αλμπάτη

Μόλις κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο του Ζαριανού συγγραφέα Μιχάλη Αλμπάτη, ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Και οι Νεκροί ας θάψουν τους Νεκρούς τους», από τις Εκδόσεις νήσος.

Αρχές της δεκαετίας του 1950, σ’ ένα χωριό της Απάνω Ρίζας, ένα νεαρό αγόρι ανακαλύπτει, στην κηδεία κάποιου συγγενή του, πως έχει την ικανότητα να ακούει τις σκέψεις των νεκρών. Κανείς δεν τον πιστεύει αρχικά, όταν όμως αποδεικνύει δημόσια το αληθές των ισχυρισμών του, ένας θείος του, συνειδητοποιώντας τις δυνατότητες οικονομικής εκμετάλλευσης που ανοίγονται μπροστά τους, τον πείθει να φύγουν απ’ το χωριό και ν’ αρχίσουν να περιοδεύουν στα χωριά του κάμπου φτάνοντας ως πέρα, στα ριζά των Λασιθιώτικων βουνών κι έπειτα στη Χώρα, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σαν «διερμηνείς των πεθαμένων».

Από χωριό σε χωριό κι από κηδεία σε κηδεία, κάθε νεκρός διηγείται την δική του ιστορία, φανερώνει τα δικά του μυστικά και δίνει τις δικές του απαντήσεις στον γρίφο της ύπαρξης. Μόνο που οι νεκροί λένε πάντα την αλήθεια, και οι ζωντανοί δεν θέλουνε αλήθειες να ακούσουν. Χιούμορ, πίκρα, σκληρός ρεαλισμός και παραμύθι μαζί, ταξίδι στην όμορφη ενδοχώρα της Κρήτης…